Τις τελευταίες 40 ημέρες η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε δύο χτυπήματα από σοβαρά ύψη βροχής σε πολλές περιοχές. Η κακοκαιρία Daniel χωρίς προηγούμενο έριξε τη βροχή ολόκληρου του χρόνου μέσα σε μία μέρα σε περιοχές της Μαγνησίας και της Καρδίτσας. Στη συνέχεια η κακοκαιρία Elias έδωσε και αυτός αρκετά μεγάλο ύψος βροχής oχι βέβαια πρωτοφανή. Το κορεσμένο έδαφος από το προηγούμενο πρωτοφανές γεγονός επιβαρύνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η αναδρομή από το αστεροσκοπείο Αθηνών των πλημμυρισμένων εκτάσεων από την αρχή έως και πριν από δύο ημέρες δείχνουν τις πραγματικά πρωτόγνωρες ποσότητες νερού και τις τεράστιες εκτάσεις μέσα στον κάμπο που πλημμύρισαν. Κακοκαιρίες περίοδου επανάληψης πολλών εκατοντάδων ετών σημειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα ενώ αν προσθέσουμε και τον Ιανό το 2021 βλέπουμε ότι έχουμε μπει σε μία νέα κανονικότητα απότομα.
Έχω την εντύπωση ότι αν ο κόσμος βάλει στην άκρη τα ατομικά του προβλήματα και καταστροφές που σημειώθηκαν και δει συνολικά το όλο φαινόμενο θα καταλάβει ότι ούτε φράγματα ούτε αντιπλημμυρικά έργα ούτε οποιοδήποτε άλλο μέσον θα μπορούσε να κρατήσει τέτοιες τεράστιες ποσότητες νερού.
Αυτό που πρέπει να γίνει για το μέλλον είναι να σχεδιαστούν τα νέα έργα από δω και πέρα με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές αντοχής νερού, να γίνουν φράγματα σε ορεινούς όγκους ώστε να κατακρατείται εκεί όσο γίνεται περισσότερο νερό και τέλος να οριοθετηθεί η λίμνη Κάρλα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που κάποια ”έξυπνα μυαλά” αποφάσισαν το 2000 ώστε να είναι ένας τεραστιος ταμιευτήρας και για πότισμα όλου του ανατολικού κομματιού του νομού Λάρισας αλλά και ταμιευτήρας που θα συγκρατεί κάποια πλημμυρικά νερά σε περιόδους πολύ έντονων φαινομένων.
Έχουμε την ευκαιρία να οχυρωθούμε αρκετά καλύτερα τώρα που γνωρίζουμε ότι τα έντονα φαινόμενα ήρθαν απότομα λόγω κλιματικής αλλαγής (στην περιοχή μας με τη μορφή πολύ θερμής θάλασσας και θερμης ξηράς στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο κατά κύριο λόγο). Όπως είπα στην προηγούμενη ανάρτησή μου αν δεν ”σπάσουν αυγά” δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Αυτό πηγαίνει και στις κυβερνήσεις αλλά και στους πολίτες οι οποία ενδεχομένως να έχουν σκεφτεί την εύκολη λύση δηλαδή την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών, σημαντικές αποζημιώσεις και επαναφορά στην προ 2023 κατάσταση. Δυστυχώς αν συμβούν αυτές οι εύκολες λύσεις οι νέες πλημμύρες είναι μπροστά μας. Αυτή είναι η προσωπική άποψη του weather group.gr.
Μπορείτε τώρα να διαβάσετε την ανάλυση των πλημμυρισμένων εκτάσεων από το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πιο κάτω κείμενο μαζί με τις επισυναπτόμενες εικόνες.
Αποκαλυπτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις από την εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών, περίπου σαράντα ημέρες μετά τις καταστροφικές και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας.
Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-1 & Sentinel-2 που πέρασαν πάνω από τη χώρα μας το διάστημα 07.09.2023 – 19.10.2023, κατέγραψαν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλίας που ήταν πλημμυρισμένες για περισσότερες από 15-20 ημέρες. Η επεξεργασία και η οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα meteo.gr/Ε.Α.Α.
Στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών με αρχή την 07.09.2023, στο τέλος της κακοκαιρίας «Daniel» (Εικόνα 1). Οι πλημμύρες αρχικά εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Στη συνέχεια, 3 ημέρες μετά, στις 10.09.2023, οι εκτεταμένες πλημμύρες παραμένουν στην περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες νερού απο τους παραποτάμους του Πηνείου προς τις εκβολές του, και ειδικότερα προς την περιοχή της Λάρισας και της Μαγνησίας, όπου η Λίμνη Κάρλα φτάνει την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της (Εικόνα 2). Στις αρχές Οκτωβρίου 2023 και μετά το πέρας και της δεύτερης σημαντικής κακοκαιρίας «Elias» που έπληξε τις ίδιες περιοχές, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις παραμένουν σε περιοχές των Τρικάλων, Καρδίτσας και στην περιοχή της λίμνης Κάρλας (Εικόνα 3). Τέλος, στα μέσα Οκτωβρίου 2023 οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν περιοριστεί και παραμένουν στο σημείο της Λίμνης Κάρλας (Εικόνα 4).
Συνοψίζοντας, από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του 2023, επηρεάστηκαν περισσότερα από 700-800.000 στρέμματα γης, ενώ 1 μήνα μετά τις πλημμύρες η Λίμνη Κάρλα παραμένει πλημμυρισμένη με συνολική έκταση περίπου στα 150.000 στρέμματα.
Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία στις 07.09.2023.
Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία στις 10.09.2023.
Εικόνα 3. Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία την 01.10.2023.
Εικόνα 4. Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία στις 19.10.2023.
Σύνταξη άρθρου: Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης
Ε.Α.Α – Πεντέλη, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, 14:00