Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κλασικός φθινοπωρινός καιρός με συστήματα από τα δυτικά με υψηλές θερμοκρασίες.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 19 Οκτωβρίου 2023.

22 και 23 Οκτωβρίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικές μπόρες και καταιγίδες στα νησιά του βόρειου Ιονίου και τοπικά στην Ήπειρο τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Στερεά και δυτικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας. Καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 25 με 28 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ενώ από το ύψος της Στερεάς και νοτιότερα θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++

24 με 26 Οκτωβρίου.

70% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με αλλαγή στις 26 το απόγευμα με ισχυρές βροχές στο βόρειο Ιόνιο ενώ ασθενή φαινόμενα θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.θερμοκρασίες αρχικά έως 26 με 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με πτώση στην Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά από τις 26 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

17% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό με πολύ λίγα φαινόμενα και αν αυτά εμφανιστούν στο βόρειο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα ειδικά στα ανατολικά και νότια θα πλησιάζει τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

13% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αλλαγή του καιρού με σημαντικά φαινόμενα από τις 25 του μήνα στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου την Ήπειρο και τη συτική Στερεά ενώ λίγα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στα δυτικά της Πελοποννήσου τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου πελάγους τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή θα φτάνουν τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά όλες τις ημέρες με μικρή κάμψη στο τέλος της περιόδου στη δυτική Ελλάδα λόγω των φαινομένων.

+++++++++++++++++

27 έως 29 Οκτωβρίου.

30% πιθανότητα για σημαντική διαταραχή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου όλη την δυτική Ηπειρωτική χώρα ενώ κατά τόπους θα επηρεαστούν η δυτική Θεσσαλία κεντρική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο η Μακεδονία η Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σχεδόν ανεπηρέαστες όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά στα ανατολικά και νότια έως 25 με 28 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στη δυτική Ελλάδα και αργότερα και στη Μακεδονία οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξει μόνο μικρή κάμψη αυτής.

28% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τοπικά στη δυτική Ελλάδα γενικά μικρής έως μέτριας έντασης ενώ πολύ λίγα φαινόμενα ενδεχομένως να επηρεάσουν και τη Μακεδονία τη δυτική Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο. Επικράτηση νοτιάδων και παραμονή των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στα ανατολικά και νότια οπου η μέγιστη θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στις 25 και 26 του μήνα και πάνω από τους 30 ενώ στα δυτικά και βόρεια θα βρίσκεται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 του μήνα και μετά με τα φαινόμενα.

21% πιθανότητα προβλέπονται τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά ενώ πολύ λίγα θα σημειωθούν στη Θράκη και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες σε καλοκαιρινά επίπεδα θα φτάνουν στα ανατολικά και νότια της χώρας τους 30 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερες στα δυτικά και βόρεια.

21% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική χώρα ενώ τοπικά φαινόμενα μέτριας έντασης θα σημειωθούν στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την κεντρική Στερεά και πολύ λίγα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια κοντά στους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή κάμψη στη δυτική και βόρεια χώρα με τα φαινόμενα μετά τις 28 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου.

26% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο μέτριας έντασης ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στη συνέχεια στις 1 2 και 3 του μήνα σε περιοχές του Αιγαίου της ανατολικής Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου της Κρήτης των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασία έως 22 με 25 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

18% πιθανότητα για σημαντικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα έως τις 11 Νοεμβρίου ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία. Θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια 25 με 27 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στα πιο νότια και ανατολικά τμήματα και 30 με πτώση στα δυτικά και βόρεια από τις αρχές του Νοεμβρίου που η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου.

18% πιθανότητα για καλός καιρός με λίγα φαινόμενα στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά έως και 27 με 30 βαθμούς Κελσίου με κάμψη πρώτα στα βορειοδυτικά και από τις 2 Νοεμβρίου σε όλα τα ηπειρώτικα με τη μέγιστη να μην ξεπερνά τους 19 με 23 βαθμούς Κελσίου και λίγο υψηλότερα στηδυτική Ελλάδα. Επικράτηση των βοριάδων στο Αιγαίο.

18% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά σε όλη τη χώρα αλλά από την 1 Νοεμβρίου στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα και γρήγορα στη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στη Θεσσαλία. Θερμοκρασία αρχικά έως 18 με 23 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη από τη Στερεά και νοτιότερα  σε άνοδο στα ανατολικά και νότια στις αρχές του νέου μήνα όπου η μέγιστη θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου ενώ από το ύψος της Ηπείρου της Θεσσαλίας και βορειότερα δεν θα ξεπερνά τους 20 με 24.

11% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή στα νησιά του Ιονίου όλη την δυτική χώρα και γρήγορα και στη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς της κεντρικής πελοποννήσου της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας στις αρχές του Νοέμβρη. Απο τις αρχες του νέου μήνα η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και μάλιστα στα ορεινά θα πλησιάζει το πρωί στους 0.

9% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική χώρα και τοπικά και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη δυτική Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο πολύ ισχυρά. Θερμοκρασίες αρχικά πολύ υψηλές στα ανατολικά και νότια έως 30 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερες στα δυτικά και βόρεια με περαιτέρω κάμψη από τις 2 του μήνα με την μέγιστη στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη δεν θα ξεπερνά τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάσει τους 28 με 31.

++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε για τις 22 και 23 Οκτωβρίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τοπικά και σε κάποια τμήματα της δυτικής Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Για τις 24 έως 26 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί ο καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ στα βορειοδυτικά της χώρας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα που πιθανόν να είναι και έντονα. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου με κάμψη στη δυτική και βόρεια χώρα με τα φαινόμενα μετά τις 26 του μήνα κοντά στους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Για τις 27 έως 29 Οκτωβρίου υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 50% για σημαντική αλλαγή του καιρού εκ νέου στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου ενώ φαίνεται να επηρεάζονται πολύ λιγότερο βέβαια και κάποια τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου της κεντρικής Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια σε πολύ υψηλά επίπεδα 25 με 28 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή κάμψη σιγά-σιγά από τα βόρεια προς τα νότια οπου η μέγιστη θα πλησιάσει κοντά στους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου τελικά.

Τέλος την περίοδο 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου υπάρχουν πιθανότητες άνω του 55% για εκ νέου αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έμφαση και πάλι στη δυτική Ελλάδα τα κεντρικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η πιθανότητα κάποιου έντονου κύματος ψύχους βρίσκεται μόλις στο 10% ενώ η πιθανότητα οι θερμοκρασίες να πέσουν σε κανονικά σχεδόν επίπεδα δηλαδή πέριξ των 18 με 22 βαθμών Κελσίου είναι πολυ μεγαλη.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κλασικός φθινοπωρινός καιρός με συστήματα από τα δυτικά με υψηλές θερμοκρασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *