Η τάση του καιρού για τον Χειμώνα 2023-24 στην Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο αλλά και το multimodel.

Θα δώσουμε τη γενική εικόνα του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου καθώς και του συγκεντρωτικού μέσου όρου των 8 μεγαλύτερων προγνωστικών κέντρων(multimodel) του πλανήτη για το μήνα Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023.

 

Νοέμβριος.

Κέντρο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα βρίσκεται στα ανοιχτά του Ατλαντικού ενώ νότιο ρεύμα θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Για την περιοχή της Ελλάδας το κεντρικό μοτίβο θα είναι το νότιο νοτιοδυτικό ρεύμα κατά περιόδους που θα διατηρήσει τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για την ανατολική όμως Ελλάδα υπάρχει σαφής τάση να υπάρξουν κάποια ψυχρά διαστήματα λόγο βορειοανατολικής ροής ανέμου κάποιες από τις ημέρες. Από θεμα βροχοπτώσεων Φαίνεται ότι θα σημειωθούν κάποια φαινόμενα τα οποία πιθανώς να είναι περισσότερα στη δυτική Ελλάδα λόγω του νοτιοδυτικού ρεύματος καθώς και σε τμήματα των Δωδεκανήσων και της Κρήτης λόγω του βορειοανατολικού ρεύματος κάποιες από τις ημέρες του Αιγαίου. Τα υπόλοιπα τμήματα φαίνεται ότι θα υπάρξουν βροχές αλλά σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.

Η ανάλυση από το multimodel συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την επικράτηση χαμηλού βαρομετρικού στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και του Ατλαντικού ωκεανού με κάποιες όμως διαταραχές να κινούνται και προς την κεντρική Ευρώπη την κεντρική Μεσόγειο αλλά και τη βαλκανική. Αποτέλεσμα είναι ότι θα σημειωθούν αρκετές έως πολλές βροχές στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου αλλά και της χώρας μας με ιδιαίτερη έμφαση στα δυτικά κεντρικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο ενώ όσο νοτιότερα τόσο θα σημειώνονται μεν βροχές αλλά σε επίπεδα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μερικη διαφωνία με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο αφού σαφώς φαίνεται ότι θα έχουμε περισσότερα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από άποψη θερμοκρασιών το μοτίβο δεν αλλάζει σημαντικά αφού αυτή θα παραμείνει σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια τμήματα αυτής.

 

Δεκέμβριος.

Υψηλές σχετικά βαρομετρικες πίεσεις θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ενώ οι χαμηλές θα μετακινηθούν αρκετά πιο ανοιχτά στον Ατλαντικό ωκεανό. Είναι εμφανείς όμως μία περιοχή στην κεντρική Μεσόγειο και την Ιταλία που ενδεχομένως να δημιουργηθούν βαρομετρικά χαμηλά αυτόν τον μήνα. Η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης θα βρεθούν σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως όμως στην δυτική και κεντρική Ευρώπη και λιγότερο στα ανατολικότερα τμήματα αυτής και τη Ρωσία. Για τη χώρα μας φαίνεται ότι το νοτιοδυτικό ρεύμα κατά περιόδους θα δώσει υψηλότερες θερμοκρασίες στη δυτική Ελλάδα ενώ στο Αιγαίο και τα ανατολικά τμήματα είναι εμφανής και αυτό το μήνα κάποιες ψυχρές εισβολές γενικά μικρής έντασης και διάρκειας. Τέλος από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας της κεντρικής Μεσογείου και της χώρας μας και έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα χαρακτηριστεί κανονικός έως και λίγο πιο βροχερός από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ λιγότερα θα σημειωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η ανάλυση από το multi model δείχνει το κέντρο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων να βρίσκεται στην δυτική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και πάλι η περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι κάποιες από τις διαταραχές θα καταφέρουν να παίρνουν προς την κεντρική Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτής της συνοπτικής κατάστασης είναι να υπάρξουν κανονικές βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μεγαλύτερη έμφαση κυρίως στην δυτική Ελλάδα και τα βορειοανατολικά τμήματα αυτής. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα ελαφρώς πάνω από τα κανονικά αλλά κυρίως στη δυτική κεντρική και νότια χώρα ενώ όσο πάμε στο Αιγαίο και τα βόρεια τμήματα οι ψυχρές εισβολές φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τον υδράργυρο κοντά στα κανονικά επίπεδα. Και σε αυτό το μήνα υπάρχει διαφορά σε σχέση με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο αφού φαίνεται ότι θα είναι σαφώς πιο ήπιος θερμοκρασιακά χωρίς έντονες ζέστες ενώ υπάρχει μεγάλη συμφωνία ως προς τις βροχές οι οποίες θα είναι αρκετές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

Ιανουάριος.

Υψηλές βαρομετρικες πίεσεις θα μετακινούνται κατά περιόδους από την περιοχή της βόρειας Αφρικής στην περιοχή της Μεσογείου και της νότιας γενικά Ευρώπης ενώ αντίθετα χαμηλό βαρομετρικό κέντρο θα βρίσκεται στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας επεκτεινόμενο κατά περιόδους στη Σκανδιναβία και την δυτική Ρωσία. Οι θερμοκρασίες για ακόμα έναν μήνα θα παραμείνουν σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου και ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής κεντρικής Μεσογείου και τμημάτων της κεντρικής Ευρώπης. Στη χώρα μας και πάλι θα υπάρχουν διαστήματα με ανατολικό βορειοανατολικό άνεμο στα ανατολικά τμήματα αυτής ενώ στα δυτικά και νότια οι νοτιαδες κατά περιόδους θα κρατήσουν τον υδράργυρο σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Τέλος από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι θα σημειωθούν λιγότερα από τα κανονικά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα έως κανονικά φαινόμενα κυρίως για τα κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ όσο πάμε νοτιότερα στη χώρα τα φαινόμενα θα είναι αρκετά λιγότερα από τα κανονικά.

Η ανάλυση από το multimodel δείχνει ότι σχετικά χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται κατά περιόδους σε μία ευρύτατη περιοχή από τη Μεγάλη Βρετανία  στα βόρεια Βαλκάνια τη Μαύρη θάλασσα και την κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Φαίνεται λοιπόν ότι θα είναι πολύ συχνη η διέλευση χαμηλών βαρομετρικών από την περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας έως και τα Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα. Από άποψη θερμοκρασιών αυτός ο μήνας θα βρεθεί στις κανονικές για την εποχή τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας με υπαρκτό το σενάριο τμήματα της ανατολικής Ευρώπης να βρεθούν και κάτω από τις κανονικές τιμές. Τέλος από άποψη φαινομένων θα χαρακτηριστεί βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ όσο δυτικότερα τόσο πιο πάνω από τις κανονικές τιμές θα είναι τα φαινόμενα. Όσο πιο ανατολικά και νότια τόσο θα βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές ή λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές. Υπάρχουν σαφείς διαφορές και ως προς τη θερμοκρασίας αλλά και ως προς τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο.

 

Φεβρουάριος.

Κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης θα επιμείνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και τμημάτων της δυτικής Σκανδιναβίας και κεντρικής Ευρώπης ενώ αντίκυκλωνική ράχη θα ανεβαίνει κατά περιόδους σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Με αυτό το μοτίβο οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης με αρκετά ενισχυμένο νότιο ρεύμα. Και στη χώρα μας θα σημειωθούν αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές με γενικά απουσία βορείου ρεύματος. Φαίνεται ότι άπο αποψη βροχοπτώσεων θα σημειωθούν φαινόμενα κάτω από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τμήματα της νοτιοανατολικής νησιωτικής χώρας που φαίνεται να βρέχονται αρκετά.

Η ανάλυση από το multimodel δίνει σχετικά χαμηλες βαρομετρικες πίεσεις στην κεντρική Ευρώπη και τμήματα της ανατολικής και υψηλές στον Ατλαντικό και την περιοχή της Σιβηρίας. Η συνοπτική αυτή κατάσταση θα δώσει θερμοκρασίες κανονικές ή λίγο χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης αλλά και τμήματα της ανατολικής και της Μεσογείου κατά περιόδους. Στη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα κανονικά επίπεδα ενώ στα δυτικά και βόρεια ενδεχομένως οριακά και κάτω από αυτές και στα ανατολικά και νότια λίγο υψηλότερος. Τέλος η ανάλυση βροχοπτώσεων δίνει έναν μήνα αρκετά βροχερός στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ενω και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας οι βροχοπτώσεις θα είναι κανονικές και στα βόρεια και βορειοανατολικά και πάνω από τις κανονικές τιμές. Όσο πάμε νοτιότερα τα φαινόμενα θα είναι σε κανονικά ή λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Έχουμε λοιπόν και για το Φεβρουάριο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο και ως προς τις θερμοκρασίες αλλά και ως προς τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Γενική εικόνα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα αφού το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο τράβηξε προς ένα πολύ θερμό δρόμο με αρκετές βροχές όμως ενώ αντίθετα ο μέσος όρος από όλα τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ένα χειμώνα με πολλά φαινόμενα αλλά και με θερμοκρασίες κανονικές η και χαμηλότερες σε κάποιες περιοχές της ηπείρου. Δινουμε βάση στο μέσο όρο των περισσότερων προγνωστικών μοντέλων και όχι σε ένα μεμονωμένο αν και αυτό είναι είναι στατιστικώς το καλύτερο. Αν αναλογιστούμε ότι το ευρωπαϊκό είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το αγγλικό που είναι και τα δύο καλύτερα μπορούμε να πούμε ότι δεν θα μπορούμε να έχουμε μία σαφή εικόνα για το χειμώνα μέχρι να έρθει η επόμενη ανανέωση κοντά στις 10 Νοεμβρίου. Αυτό που φαίνεται με μεγαλη πιθανότητα είναι ότι ο χειμώνας γενικά θα είναι βροχερός στη χώρα μας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ακόμα το τι θα γίνει με τις θερμοκρασίες.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *