Τα μεγάλα παγκόσμια μοντέλα ξεκίνησαν δειλά-δειλά να δίνουν την πρώτη εικόνα για το χειμώνα 2023-2024. Σπεύδω να τονίσω ότι αξιοπιστία πέραν των 15 ημερών είναι πολύ περιορισμένη και μόνο σαν μία γενική τάση μπορούμε να τη δούμε.
Θα δώσουμε την γενική εικόνα του ευρωπαϊκού προγνωστικου μοντέλου καθώς και του συγκεντρωτικού μέσου όρου των 8 μεγαλύτερων προγνωστικών κέντρων του πλανήτη για το μήνα Οκτώβριο και μήνα Νοέμβριο. Σε επόμενο άρθρο θα δώσουμε και την πρώτη εικόνα που υπάρχει για το τρίμηνο του χειμώνα και αν υπάρχει μία γενική συμφωνία ή διαφωνία των παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων.
Οκτώβριος.
Η γενική εικόνα από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο είναι ότι χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις θα εγκαθιδρύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής βόρειας και ανατολικής Ευρώπης υψηλές βαρομετρικής πίεσης θα παραμείνουν για το μεγαλύτερο μέρος του μήνα. Η κατανομή υετού όπως είναι φυσικό δίνει μεγάλα ποσά βροχής να σημειωθούν σε τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας της Ιβηρικής χερσονήσου και τμηματα της κεντρικής Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και βορειότερα της Σκανδιναβίας. Αντίθετα για την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης της βαλκανικής αλλά και της χώρας μας φαίνεται ότι θα σημειωθούν βροχές οι οποίες όμως δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να φτάνουν στις κανονικές τιμές για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ενδεχομένως κάπως ευνοημένες από αξιόλογα φαινόμενα να είναι το Ιόνιο πιθανόν η δυτική Ελλάδα και νησιά των Δωδεκανήσων. Αντίθετα περιοχές που θα έχουν πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές βροχής φαίνεται να είναι τμηματα της Πελοποννήσου και της Στερεάς. Οι υπόλοιπες περιοχές όπως είπαμε θα έχουν βροχοπτώσεις ενδιάμεσου ύψους ούτε πολύ λίγο αλλά ούτε και πάνω από τα κανονικά.
Ο μέσος όρος των 8 παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο για βαρομετρικό χαμηλό στην ευρύτερη περιοχή της Αγγλίας ενώ υψηλές βαρομετρικες πίεσεις στην βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Η εικόνα σε θέμα βροχοπτώσεων δεν αλλάζει σημαντικά αφού φαίνεται ότι κάποια τμήματα της δυτικής Ελλάδας και του νοτιοανατολικού Αιγαίου θα δώσουν αρκετά φαινόμενα κατά περιόδους. Αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος αυτής οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι ούτε λίγες αλλά ούτε πολλές για το μήνα. Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ θα υπάρχουν και κάποιες λίγες ψυχρές εισβολές από τα βορειοανατολικά.
Νοέμβριος.
Το βαρομετρικό χαμηλό της Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει σημάδια ενίσχυσης ενώ αντίθετα η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θα καλυφθεί από υψηλές βαρομετρικες πίεσεις στις περισσότερες από τις ημέρες. Φαίνεται πιθανή η επικράτηση ισχυρού νοτίου ρεύματος αρκετές από τις ημέρες που θα επηρεάζει με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και σε δεύτερο χρόνο και κάποιες περιοχές της βορείου Ελλάδας. Αντίθετα τμήματα της ανατολικής χώρας και κυρίως του Αιγαίου της Κρήτης των Δωδεκανήσων θα δεχτούν πολύ λίγα φαινόμενα. Στις υπόλοιπες περιοχές που δεν αναφέρουμε θα σημειωθούν κατά περιόδους φαινόμενα μέτριας έντασης και έτσι ο μήνας δεν θα χαρακτηρίζεται ούτε πολύ ξηρός αλλά ούτε και πολύ υγρός.
Ο μέσος όρος των 8 παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων συμφωνεί επίσης με τη γενική τάση που δίνει το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο. Η κατανομή υετού αν επιβεβαιωθεί αυτή η εικόνα σύμφωνει με το ευρωπαϊκο πρόγνωστικο μοντέλο δηλαδή για φαινόμενα πάνω από τα κανονικά στο Ιόνιο και την δυτική ηπειρωτικη χώρα ενώ αντίθετα στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν φαινόμενα χωρίς όμως να μπορούν να χαρακτηρίσουν το μήνα υγρό ή πολύ ξηρό. Ο μήνας θα χαρακτηριστεί από θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τα κανονικά κυρίως στο δυτικό και νότιο κομμάτι της χώρας με την επικράτηση νοτιάδων ενώ αντίθετα στα βόρεια και ανατολικά θα υπάρχουν και βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
www.weathergroup.gr