Αποτίμηση της κακοκαιρίας ”Elias” 25-28/9/2023 που επηρέασε σημαντικά τμήματα της Βόρειας Στερεάς της Βόρειας Εύβοιας και της Θεσσαλίας .

Η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την κεντρική Ευρώπη προς το Ιόνιο την περίοδο 25 με 29 Σεπτεμβρίου δημιούργησε τις συνθήκες για σημαντικές βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας όχι όμως τόσο υψηλές όσο στην αρχή του μήνα καί αρκετά ψυχρές και ασταθείς που κατέφθασαν από την κεντρική Ευρώπη βοήθησαν στην ανάπτυξη επιφανειακού βαρομετρικού χαμηλού με κέντρο στο νοτιοδυτικό Ιόνιο και στη συνέχεια στο κεντρικό Αιγαίο με κέντρα τα 1005hPa.

 

Η μεταφορά με το ανατολικό ρεύμα στην αρχή και το βορειοανατολικό στη συνέχεια υγρασίας από το Αιγαίο προς το εσωτερικο της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και της βόρειας Εύβοιας έδωσε βροχές πολύ μεγάλης έντασης και διάρκειας και καταιγίδες κατά τόπους. Μάλιστα υπήρξε μία περιοχή σύγκλισης κάλυψε τις περιοχές της βόρειας Εύβοιας και τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος και τμήματος του Πηλίου στη Μαγνησία που έδωσε βροχές και πάνω από τα 300 με 400 χιλιοστά μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα.

Επίσης τα ποσά της υγρασίας και της αστάθειας έβρισκαν και την περιοχή της Πίνδου σαν φράγμα και έχει απόθεσαν στο ορεινό κομμάτι των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας και πάνω από 200 χιλιοστά βροχής. Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν μέσα στην πεδιάδα αφού πολλές περιοχές σημείωσαν πάνω από 100 χιλιοστά ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας της Ελασσόνας και γενικά της βορειανατολικής Θεσσαλίας σημειώθηκαν περί τα 30 με 60 χιλιοστά βροχής.

Στο χαρτη που ετοιμάσαμε για σας βλέπετε τα χιλιοστά βροχής από αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς για όλο το τετραήμερο αν και στις περισσότερες περιοχές οι περισσότεροι βροχή έπεσε μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα μόλις.

Αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο απλός πολίτης το πόση πολλή βροχή έχει πέσει τον φετινό Σεπτέμβριο.

Να πούμε ότι η βροχή που έχει πέσει συνολικά στην Καρδίτσα για όλο το μήνα είναι 792 χιλιοστά δηλαδή η βροχή που ρίχνει 1 έτος!!

Στην περιοχή των Τρικάλων έχουν σημειωθεί 620 χιλιοστά δηλαδή  η βροχή που πέφτει σε1 έτος

Στην περιοχή του Βόλου έχουν σημειωθεί 933 χιλιοστά δηλαδή η βροχή 2 φορές από τη βροχή που πέφτει σε όλο το έτος

Για την περιοχή της Λάρισας έχουν πέσει περί τα 220 χιλιοστά βροχής σε ένα μήνα που είναι η βροχή που ρίχνει στην περιοχή σε 0,5 έτος.

Για την περιοχή της Λαμίας έχουν σημειωθεί περί τα 347 χιλιοστά βροχής πού είναι η βροχή που πέφτει σε 0,6 ετος.

Για την περιοχή της Ιστιαίας έχουν σημειωθεί το μήνα αυτό 850 χιλιοστά πού είναι η βροχή που ρίχνει στην περιοχή σε 1,2 έτη.

Συμπερασματικά να πούμε για μία ακόμα φορά ότι οι βροχές που σημειώθηκαν ξεπερνούν τις αντοχές οποιουδήποτε έργου έχει, είχε ή θα μπορούσε να έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και της βόρειας Εύβοιας. Το σημαντικό είναι από δω και πέρα αφού σημειώθηκαν μέσα σε 4 έτη 3 ακραιες κακοκαιρίες όλες οι νέες υποδομές που θα σχεδιαστούν θα πρέπει να σχεδιαστούν με άλλους συντελεστές αντοχής και πολύ υψηλότερα ύψη βροχής.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *