Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Μετά τη φουρτούνα ηρεμία για αρκετές μέρες με τάση πτώσης της θερμοκρασίας προς το τέλος της περιόδου.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 27 Οκτωβρίου 2023.

30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου.

> 95% πιθανότητα για  λίγα τοπικά φαινόμενα στην Εύβοια την Στερεά τις Σποράδες τα νησιά του Ιονίου τη Μαγνησία μικρής έντασης και διάρκειας. Βελτιωμένος ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο έως 24 με 27 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++

2 έως 4 Οκτωβρίου.

> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρώτικα και μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών σε περιοχές που βλέπουν στο Αιγαίο της Εύβοιας του Πηλίου και της Κρήτης. Θερμοκρασία στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έως 26 με 30 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία στις υπόλοιπες περιοχές.

+++++++++++++++

5 έως 7  Οκτωβρίου.

34% πιθανότητα για για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο προς τις 7 του μήνα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη στη Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλία δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες βροχές. Θερμοκρασίες έως 27 με 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως 31 κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

22% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά γρήγορα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές πρώτα στα βόρεια και στη συνέχεια και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και το Αιγαίο με αυξανόμενη ένταση κυρίως στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα από ψυχρό μέτωπο. Πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα. Θερμοκρασία σε θεαματική πτώση θα φτάνει αρχικά έως και τους 29 με 34 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα αλλά στις 6 και 7 του μήνα δεν θα ξεπερνά σε καμία περιοχή της ανατολικής και βόρειας χώρας τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου και τους 22 με 26 στα δυτικά και νότια. Πιθανότητα και για τις πρώτες χιονοπτώσεις σε κορυφές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

20% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα πολύ μικρής έντασης και διάρκειας στην ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια την ανατολική Στερεά τη Χαλκιδική τις Σποράδες και βελτίωση στη συνέχεια. Καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες στα δυτικά έως 30 βαθμούς Κελσίου έως 26 με 27 στα ανατολικά τμήματα με μικρή πτώση 2-3 βαθμούς σε όλη τη χώρα στις 6 και 7 Οκτώβρη.

13% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο στις 7 του μήνα στα βορειοδυτικά ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια στις 7 του μήνα.

11% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά γρήγορα θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα από βορρά προς νότο και κυρίως στην κεντρική δυτική και νότια χώρα από ισχυρή διαταραχή. Θερμοκρασία αρχικά στα ηπειρωτικά έως 26 με 29 βαθμούς Κελσίου θα πέσει θεαματικά στα ανατολικά και βόρεια στις 6 και 7 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά η μέγιστη τους 12 με 16 βαθμούς Κελσίου και στα δυτικά και νότια τους 20 με 22. Πιθανότητα σποραδικών χιονοπτώσεων στις κορυφές των βουνών της δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

++++++++++++++++

8 έως 12 Οκτώβρη.

34% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τη Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια τα νησιά τουανατολικού Αιγαίου την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ενώ μετά τις 10 του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 23 και στα δυτικά 25βαθμούς Κελσίου θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα όλες τις ημέρες.

24% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας άνευ σημασίας και καλος καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 28 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά έως 26 στα ανατολικά παραμένει σε γενικές γραμμές σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος της περιόδου.

18% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά στις 9 του μήνα θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα μικρής έντασης και διάρκειας κατά περιόδους ενώ προς το τέλος φαινόμενα θα σημειωθούν μικρής έντασης και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρώτικα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά αλλά θα σημειωθεί μικρή πτώση μετά τις 10 του μήνα σε όλη τη χώρα.

16% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και τοπικές μπόρες στα βορειοδυτικά στις 11 του μήνα. Θερμοκρασίες έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου κυρίως στη βόρεια και βορειοανατολική χώρα λίγο χαμηλότερη στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου.

10% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν περισσότερο το Ιόνιο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη δυτική και κεντρική Στερεά και λιγότερο τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά έως 26 με 29 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά ενώ θα σημειωθεί με τα φαινόμενα πτώση στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα από τις 11 του μήνα και μετά.

+++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για τις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου απομεινάρια από το βορειοανατολικό ρεύμα θα δώσουν λίγα φαινόμενα στα ανατολικά προσήνεμα πολύ μικρής έντασης και διάρκειας με τη θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα 24 με 27 βαθμούς.

Για το τριήμερο 2 έως 4 Οκτωβρίου φαίνεται ότι ο καιρός και πάλι θα παραμείνει καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κάποιες νεφώσεις στα ανατολικά προσήνεμα στο βορειοανατολικό άνεμο τμήματα με τη θερμοκρασία να σημειώνει και μία μικρή άνοδο και να πλησιάζει ακόμα και τους 28 με 30 βαθμούς κελσίου σε κάποια τμήματα.

Για το τριήμερο 5 έως 7 Οκτωβρίου υπάρχει πιθανότητα άνω του 65% ο καιρός να παραμείνει γενικά καλός με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική χώρα και με τη θερμοκρασία να σημειώνει κάποια πτώση που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσοστό 35% για ψυχρή εισβολή από βορρά προς νότο θα δώσει φαινόμενα σε τμήματα της χώρας και πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Θα το μελετάμε τις επόμενες μέρες αυτό το ενδεχόμενο.

Τέλος για την περίοδο 8 έως 12 Οκτωβρίου υπάρχει πιθανότητα κοντά στο 40 για αλλαγή του καιρού αρκετές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 60% ο καιρός σε γενικές γραμμές να μην αλλάξει να παραμείνει γενικά καλός και η θερμοκρασία να βρίσκεται και 4/6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Υπάρχει και εδώ σημαντική διχογνωμία που θα προσπαθήσουμε να τη λύσουμε το επόμενο διάστημα με τα νεότερα στοιχεία.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *