Ψυχρή λίμνη με έντονα φαινόμενα εν όψει. Ανάλυση και 2η εκτίμηση φαινομένων για όλο τον ελλαδικό χώρο με χάρτες χρωματικές διαβαθμίσεις για τις 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Κλειδωμένη κατά 99% είναι η ψυχρή λίμνη και η κίνηση αυτή από την κεντρική Ευρώπη προς το νότιο Ιόνιο. Στη συνέχεια φαίνεται να κινείται πολύ αργά ανατολικά και να εξασθενεί.

Αποτέλεσμα της μεταφοράς ψυχρότερων αέριων μαζών από την βόρεια Ευρώπη σε σύγκρουση με τις υγρές θερμές και ασταθείς από το Ιόνιο και το Αιγαίο θα δώσουν σημαντικες βροχές και καταιγιδες στο ανατολικό κυρίως κομμάτι της χώρας. Υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές σε σχέση με τις χθεσινη αποτύπωση που δώσαμε στους χάρτες μας. Φαίνεται γενικά μία μικρή νοτιότερη κίνηση της όλης διαταραχής με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και αρκετές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Στερεάς σε παρόμοιο βαθμό με περιοχές της δυτικής νότιας και νοτιοανατολικής Θεσσαλίας. Αυτό είναι ένα μικρό βήμα προς αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας.

Για τις 25 του μήνα και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και καταιγίδες έως και το τέλος της ημέρας σε αρκετές περιοχές με την κίτρινη απόχρωση του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας αλλά τα έντονα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στους νομούς της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας κατά κύριο λόγο όπου κατά τόπους όπως βλέπετε με το σήμα προειδοποίησης θα είναι και ισχυρές.

 

Για τις 26 του μήνα η διαταραχή θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη και έτσι τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας με την κίτρινη απόχρωση. Περιοχές όμως της δυτικής νότιας και νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και στα βόρεια της Στερεάς Ελλάδας θα δεχθούν σημαντικά ποσα βροχή με τη συνεχή μεταφορά υγρών αερίων μαζών από το Αιγαίο προς αυτές τις περιοχές και κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Ο κίνδυνος τοπικών πλημμυρών είναι υπαρκτός έως μέτριος στις περιοχές με κόκκινη απόχρωση.

 

Για τις 27 του μήνα φαίνεται ότι η διαταραχή θα κινηθεί λίγο νοτιότερα και έτσι αποσοβειται μία ακόμα μέρα με πολύ έντονα φαινόμενα από πληγείσες περιοχές. Φαινόμενα μέτριας έντασης θα σημειωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα όπως βλέπετε με την κίτρινη απόχρωση εκτός από το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Έντονα όμως θα είναι τα φαινόμενα κατά τόπους μόνο στη νότια και νοτιοανατολική Θεσσαλία και στα βορειότερα τμήματα της Στερεάς στις Σποράδες στα νότια της Πελοποννήσου και ενδεχόμενως στα δυτικά παράλια της Κρήτης. Η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα είναι σχετικά μικρότερη και έγκειται στις περιοχές με την κόκκινη απόχρωση.

 

Για τις 28 του μήνα διαταραχή θα εξασθενίσει αρκετά και θα σημειώνονται φαινόμενα μόνο στα ανατολικά και νότια προσηνεμά στον βορειοανατολικό άνεμο τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με την κίτρινη απόχρωση. Τέλος πιθανότητα για λίγες ώρες έντονων φαινομένων έχει το Πήλιο οι Σποράδες το βόρειο και κεντρικό κομμάτι της Εύβοιας και ενδεχομένως κάποια ορεινά τμήματα της Βοιωτίας. Η πιθανότητα τοπικών πλημμυρών είναι αρκετά μικρότερο και μόνο στις περιοχές με κόκκινη απόχρωση.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι οι νόμοι που θα συμειωθουν ύψη βροχής τοπικά και πάνω από 40 με 50 χιλιοστά θα είναι οι νόμοι Φλώρινας Κοζάνης Γρεβενών Καστοριάς Βοιωτίας Λάρισας Ευρυτανίας Πιερίας. 

Υπάρχει όμως και μεγαλύτερη διαβάθμιση για περιοχές που θα δεχθούν και πάνω από 100 με 130 χιλιοστά υετού και έγκειται σε τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Μαγνησίας Φθιώτιδας στα βόρεια της Εύβοιας και σε κάποια ορεινά τμήματα της Φωκίδας και της Βοιωτίας.

Μείνετε συντονισμένοι αφού θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της ισχυρής διαταραχής που φαίνεται τελικά αποφασισμένη να επηρεάσει πολλές περιοχές της χώρας μας.

Τονίζω ακόμα μία φορά ότι το ύψος υετού αυτής της διαταραχής δεν έχει καμία σχέση με τον κυκλώνα Daniel

 

Χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας: ecmwf.int

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *