Ψυχρή λίμνη με έντονα φαινόμενα εν όψει. Ανάλυση και πρώτη εκτίμηση φαινομένων για όλο τον ελλαδικό χώρο με χάρτες χρωματικές διαβαθμίσεις για τις 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Ψυχρή λίμνη θα αποκοπεί από την κυρία κυκλοφορία στην κεντρική Μεσόγειο και θα κινηθεί αργά στην περιοχή του Ιονίου και από τις 27 του μήνα και μετά εξασθενημένη θα περάσει πάνω από τον ελλαδικό χώρο. Αποτέλεσμα των ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με τη θερμη θάλασσα θα δώσουν κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα αλλά σε καμία περίπτωση τις πρωτοφανείς εντάσεις του κυκλώνα Daniel.

Συνοψίζοντας όλα τα προγνωστικά στοιχεία από όλα τα μοντέλα παρουσιάζουμε την πρώτη εκτίμηση μας για τις περιοχές φαινομένων με τρεις διαβαθμίσεις κίτρινου πορτοκάλι και μπλε χρώματος για τις 25, 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Αν και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν μικρό διαφοροποιήσεις στην κατανομή του υετού φαίνεται ότι αρκετές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της βορειανατολικής Στερεάς των Σποράδων και της κεντρικής Μακεδονίας θα δεχθούν μεγάλα ποσά υετού σίγουρα πάνω από τα 50 με 80 χιλιοστά και περιοχές που βλέπουν προς τα ανατολικά και πάνω από 90 με 120χιλιοστά.

Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι φαινόμενα στις 25 Σεπτεμβρίου θα σημειωθούν σε περιοχές της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας και του βορείου Ιονίου.

 

Για τις 26 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα ενταθούν σε τμήματα του κεντρικού και βορείου Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και της βόρειας Εύβοιας. Φαινόμενα μικρής έντασης όπως φαίνεται θα σημειωθούν σε πολλές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας.

Για τις 27 Σεπτεμβρίου τα φαινόμενα θα παραμείνουν ισχυρά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της βόρειας Εύβοιας των Σποράδων και ενδεχομένως κάποιων περιοχών της δυτικής Μακεδονίας της Χαλκιδικής και ορεινών τμημάτων της Πελοποννήσου όπως βλέπετε με τα σηματάκια προειδοποιήσης.

 

Τέλος για τις 28 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι σταδιακά η διαταραχή εξασθενεί πάνω στον ελλαδικό χώρο και αν και φαινόμενα μικρής έντασης θα σημειωθούν σε πολλές περιοχές σε αυτές που βλέπουν προς το Αιγαίο των Σποράδων της Μαγνησίας της Φθιώτιδας της Κορινθίας της Αρκαδίας της Λακωνίας και της Μεσσηνίας θα δεχτούν πιθανώς για λίγο πιο ισχυρά φαινόμενα.

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι θα χρειαστεί προσοχή από τους κατοίκους για τοπικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας και των βορειότερων και ανατολικών των τμημάτων της Στερεάς Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας και των Σποράδων ενώ αντίθετα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τα φαινόμενα θα είναι αρκετά λιγότερα.

Μείνετε συντονισμένοι αφού θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της ισχυρής διαταραχής που φαίνεται τελικά αποφασισμένη να επηρεάσει πολλές περιοχές της χώρας μας.

Τονίζω ακόμα μία φορά ότι το ύψος υετού αυτής της διαταραχής δεν έχει καμία σχέση με τον κυκλώνα Daniel

Χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας: ecmwf.int

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Ψυχρή λίμνη με έντονα φαινόμενα εν όψει. Ανάλυση και πρώτη εκτίμηση φαινομένων για όλο τον ελλαδικό χώρο με χάρτες χρωματικές διαβαθμίσεις για τις 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023.

  1. ΧΡ says:

    Α Ν ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ , ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΑΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΑΡΚΟΥ , ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΦΑΡΚΑΔΔΟΝΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΝΕΡΑ ΣΕ ΚΑΡΛΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *