Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Στροφή των προγνωστικών στοιχείων προς το βροχεροτερο και ψυχρότερο!!

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 21 Σεπτεμβρίου 2023.

24 και 25 Σεπτεμβρίου.

52% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του βόρειου Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τμήματα της δυτικής Μακεδονίας ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία στις 24 του μήνα έως 36 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια πεδινά τμήματα με πτωση στους 28 με 31 στις 25 ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι λίγο χαμηλότερη.

25% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο τη δυτική και κεντρική Μακεδονία την Ήπειρο τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Στερεά και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία στις 24 του μήνα έως 36 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια πεδινά τμήματα με πτωση στους 30 με 32 στις 25 ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι λίγο χαμηλότερη.

23% πιθανότητα για τοπικές μπόρες μόνο στα νησιά του βόρειου Ιονίου και πολύ λίγα ασθενικά φαινόμενα σε ορεινά τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Θερμοκρασία στις 24 του μήνα έως 36 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια πεδινά τμήματα με έκπτωση στους 30 με 32 στις 25 ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι λίγο χαμηλότερη.

++++++++++++++++++++

26 με 28 Σεπτεμβρίου.

46% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας στις Σποράδες και τη βόρεια Στερεά με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε άλλα τμήματα της Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της Πελοποννήσου της υπόλοιπης Στερεάς και των νησιών του Ιονίου. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά οχι πάνω από 24/27 βαθμούς Κελσίου ενώ στις περιοχές χωρίς φαινόμενα θα φτάσει τους 28 με 30.

31% πιθανότητα για διάσπαρτες βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την Στερεά την Πελοπόννησο ενώ πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 27 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση στις 27 και 28 του μήνα κυρίως στα ηπειρωτικά.

23% πιθανότητα για ισχυρή αλλαγή του καιρού πρώτα στη Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο τη Στερεά και τις Σποράδες και σταδιακά στις 28 του μήνα και στην υπόλοιπη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τοπικά και σε ορεινά κυρίως τμήματα της Στερεάς και των νησιών του Ιονίου. Θερμοκρασίες έως 25 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο πιο υψηλη στα ανατολικά και νότια χωρίς φαινόμενα, ενώ στις 28 του μήνα πουθενά δεν θα ξεπεράσει τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++

29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.

32% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανότητα στο τέλος του μήνα να σημειωθούν κάποιες λίγες μπόρες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενδεχομενως της ηπειρωτικής χώρας.Θερμοκρασία σε άνοδο έως 28 με 32 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση στα ανατολικά την 1η του Οκτώβρη.

28% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο καιρός θα είναι καλός παντού. Θερμοκρασία 29 με 31 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά και βόρεια με μικρή πτώση πάντως την 1η του Οκτώβρη.

23% πιθανότητα για αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα γενικά μικρής έντασης και διάρκειας ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας θα είναι καλύτερος ενώ στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα παραμείνει καλός όλες τις ημέρες. Θερμοκρασίες όλες τις ημέρες κατά μέσο όρο 27 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

17% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα με βελτίωση από τις 30 του μήνα σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία 28 με 31 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος της περιόδου.

+++++++++++++++++

2 έως 6 Οκτωβρίου.

38% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και λίγα τοπικά φαινόμενα τις θερμές ώρες της ημέρας στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά 29 με 32 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά αλλα από τις 5 του μήνα θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και δεν θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

32% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα τμήματα και αργότερα και στη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως και στις άλλες περιοχές της χώρας. Κατά τόπους τα φαινόμενα στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Θερμοκρασία αρχικά στα ανατολικά και νότια έως 31 βαθμούς αλλά θα σημειώσει πτώση παντού και δεν θα ξεπερνά τους 23 με 26 σε όλες τις περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες με τάση στα δυτικά κεντρικά και βόρεια να πέσει ακόμα λίγο.

21% πιθανότητα για αστάθεια κατά περιόδους τις θερμές ώρες κυρίως στην Ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο με τάση βελτιώσεις από τις 4 του μήνα και μετά. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 22 με 26 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όλες τις ημέρες με μικρή άνοδο μετά τις 4 του μήνα.

9% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο Ιόνιο το ανατολικό Αιγαίο την δυτική Ελλάδα ενώ μικρότερης έντασης θα σημειωθούν και στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Θερμοκρασία αρχικα έως 27 με 29/31 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα σημειώσει πτώση από τις 5 του μήνα και μετά πουθενά δεν θα ξεπερνά τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω πτώση στη συνέχεια.

++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η πορεία της ψυχρής λίμνης οι περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή δίνουν αρκετά φαινόμενα στις 25 του μήνα στο βορειο Ιονίο την Ηπειρο τη δυτικη Μακεδονια και την δυτικη Στερεα. Κρατάμε όμως για ένα 24ωρο ακόμα επιφυλάξεις μήπως τελικά δεν μας πλησιάζει τόσο πολύ κακοκαιρία. Θερμοκρασία σε πτώση όπως είναι φυσικό σε φθινοπωρινά επίπεδα.

Στη συνέχεια για τις 26 έως 28 είναι πάνω από 70% πιθανότητα να έχουμε σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στη δυτική κεντρική και βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ενώ κάποια φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας όμως και το 30% η κακοκαιρία να μην επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας. Θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα οχι πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές ενω θα ειναι λίγο υψηλότερη στα ανατολικό νοτιά που δεν θα έχουνε πολλά φαινόμενα.

Για την περίοδο 29 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου περισσότερες πιθανότητες δείχνουν ότι ο καιρός θα βελτιωθεί με κάποιες λίγες μπορες να επιμένουν κυρίως σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και ο καιρός να βελτιώνεται. Θερμοκρασίες σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα λόγω της βελτίωσης του καιρού κοντά στους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου με μικρά σκαμπανεβάσματα.

Τέλος για την περίοδο 2 έως 6 Οκτωβρίου υπάρχει ένα ποσοστό 50-60% η αστάθεια να επανέλθει σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μόνο όμως τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ θα υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού. Δεν έχει όμως ξεκαθαρίσει αφού υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό κοντά στο 40-50% ο καιρός να μην αλλάξει σημαντικά και να παραμείνει σχετικά καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τις θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα πλησίον των 30 βαθμών κελσίου.

Τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα ενημερωθείτε αμέσως για το αν η αλλαγή του καιρού που θα έχουμε θα περάσει ανώδυνα ή θα σημειωθούν τελικά έντονα φαινόμενα. Όπως τονίζουμε αυτό είναι μία τάση του καιρού και όχι πρόγνωση και έτσι δεν είναι δυνατόν από τώρα να γνωρίζουμε πόσο και που θα βρέξει πολύ ή λίγο. Κοινοποιήστε ελεύθερα το παρόν αρθρο για ενημέρωση γνωστών και φίλων.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *