Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Ελαφρώς θερμότερος καιρός και με λίγα φαινόμενα έως σχεδόν το τέλος του μήνα!!

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος του ευρωπαϊκού προγνωστικόυ μοντέλου της 18 Σεπτεμβρίου 2022.

21 και 22 Σεπτεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας στις 21 του μήνα στην Μακεδονία τα ορεινά της Ηπείρου και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια πεδινά τμήματα.

+++++++++++++++++

23 με 25 Σεπτεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας κυρίως στις 24 και 25 του μήνα. Καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο  στα κεντρικά και βόρεια έως τους 29/31 βαθμούς Κελσίου και στους 33/34 δυτικά και νότια.

+++++++++++++++++

26 με 28 Σεπτεμβρίου.

75% πιθανότητα για για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ηπειρωτικά τμήματα και το Ιόνιο κυρίως στις 26 του μήνα. Θερμοκρασία έως 26 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις τρεις ημέρες.

25% πιθανότητα για αστάθεια έντονη στα νησιά του νότιου Ιονίου τμήματα της Πελοποννήσου και της δυτικής Κρήτης ενώ ασθενέστερη στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τα Ηπειρώτικα κατά περιόδους. Θερμοκρασία έως 26 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια στις 28 του μήνα που δεν θα ξεπερνάει τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++

29 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.

58% πιθανότητα καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες τοπικές νεφώσεις στην κεντρική και βόρεια χωρα. Θερμοκρασίες 27 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη στη δυτική Ελλάδα η βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

26% πιθανότητα τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο κατά τόπους ισχυρά ενώ αξιόλογα φαινόμενα στην αρχή και στο τέλος της παραπάνω περιόδου θα σημειωθούν και στα ηπειρωτικά τμήματα από το ύψος της Θεσσαλονίκης έως και τη νότια Πελοπόννησο. Φθινοπωρινό μοτίβο σιγά-σιγά με τις μέγιστες αρχικά έως 26 με 30 βαθμούς Κελσίου με πτώση τις πρώτες μέρες του νέου μήνα με τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

11% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά ενώ στις 2-3/10 του μήνα θα σημειωθούν φαινόμενα μέτριας έντασης κυρίως στη Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Θερμοκρασίες έως 30 και στα δυτικά 32 με 33 βαθμούς Κελσίου και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα εως το τέλος της περιόδου.

5% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από βορρά προς νότο με αρκετές βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά το Ιόνιο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ κάποια φαινόμενα θα σημειωθούν και στην Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση και δεν θα ξεπερνά τους 18 με 24 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια τμήματα και τους 25 με 27 στα νότια. Δεν αποκλείονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου μεγάλου υψομέτρου.

++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές θα συνεχιστούν στο τέλος του μήνα. Στη συνέχεια υπάρχουν κάποια σενάρια να πέσει σταδιακάσε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνονται κάποιες μικρές διαταραχές να μας επηρεάζουν στις 26 με 28 Σεπτεμβρίου (με πολύ λίγα φαινόμενα στην δυτική και νότια χώρα) και προς το τέλος και τις αρχές του Οκτώβρη (με κάτι οργανωμένο που να επηρεάσει περισσότερα τμηήματα της χώρας) ΑΛΛΑ αυτή τη στιγμή η πιθανότητα δεν ξεπερνά το 30%. Αντίθετα υπάρχουν πιθανότητες 70% ο σχετικά καλός καιρός με πολύ λίγες βροχές να συνεχιστεί έως και τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *