ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΕΛΛΑΔΑ

Εκτίμηση Σεπτεμβρίου 2023 Ελλάδα.

Πολύ καλά πήγε η εκτίμηση Αυγούστου αφού εντοπίσαμε ότι οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα για ακόμα ένα μήνα. Πολύ μικρά τα διαλείμματα χαμηλότερων από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασιών και πολλές ημέρες με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από άποψη βροχοπτώσεων όντως σε κάποια τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας σημειώθηκαν κάποιες σποραδικές βροχές και καταιγίδες αλλά το γενικό μοτίβο παρέμεινε πολύ ξηρό για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

Για το Σεπτέμβριο οι δύο βασικοί δείκτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας φαίνεται ότι θα κινηθούν ως εξής:

NAO: τιμές οριακά θετικές για όλο το πρώτο δεκαήμερο με τάση στο δεύτερο δεκαήμερο να βρεθεί σε ουδέτερες και ελαφρώς αρνητικές τιμές. Τέλος για το τελευταίο δεκαήμερο φαίνεται ότι και πάλι θα βρισκόμαστε κατά μέσο όρο και ουδέτερες τιμές λίγο πάνω και λίγο κάτω από το μηδέν.

AO: τιμές οριακά θετικές θα σημειωθούν το πρώτο δεκαήμερο ενώ στο δεύτερο είναι σημαντική η πιθανότητα να πέσει σε ελαφρώς αρνητικές τιμές που θα διατηρηθούν κατά περιόδους έως και το τέλος του μήνα.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω η πιθανή πορεία του μήνα ανά πενθήμερο είναι οι εξής:

1 έως 5 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασία σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά με πτώση προς το τέλος της περιόδου. Ξεκίνημα του μήνα με πλήρη ανομβρία αλλά φαίνεται σημαντική σύντομη διαταραχή να δίνει στο τέλος της περιόδου αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της ανατολικής κεντρικής και βόρειας χώρας και ενδεχομένως και σε άλλα τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

 

6 έως 10 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας ισως και πάνω από τους 31 με 34 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.Τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα μόνο στην αρχή της περιόδου.

 

11 έως 15 Σεπτεμβρίου.

Τοπικές μπόρες κατά περιόδους κυρίως για τα δυτικά βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας γενικά ασθενούς έως μέτριας έντασης και ανομβρίας στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Συνεχίζονται οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη χώρα κατά περιόδους με αυτή να ξεπερνάει και τους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες μέρες σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

 

16 έως 20 Σεπτεμβρίου.

Τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας κυρίως και πάλι για το ανατολικότερο κομμάτι της χώρας ένα αρκετά λιγότερα τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα. Απουσία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά. Ο ζεστός καιρός συνεχίζεται και πάλι με έμφαση στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με την επικράτηση μεγαλύτερων διαστημάτων ηλιοφάνειας.

 

21 έως 25 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζονται τα τοπικά φαινόμενα από μικρές διαταραχές κυρίως για τα ανατολικότερα τμήματα της χώρας πεδινά και θαλάσσια κατά περιόδους. Απουσία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά αφού θα επικρατούν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μικρές περίοδοι αστάθειας.

 

26 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Θα σημειώνονται και πάλι τοπικά φαινόμενα από ασταθή καιρό κατά περιόδους στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας χωρίς αυτή τη στιγμή να φαίνεται κάποιο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά. Ο μήνας θα τελειώσει με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός ισως από τα βορειότερα και δυτικά τμήματα που θα δεχτούν κάποιες ψυχρότερες αέριες μάζες.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα κυλήσει σε γενικές γραμμές με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα με μικρά διαστήματα κάποιων βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών που θα πέφτουν σε δροσερά για την εποχή επίπεδα. Από θέμα βροχοπτώσεων φαίνεται να μας απασχολεί μία σημαντική αλλά σύντομη διαταραχή στην αρχή του μήνα η οποία όμως ενδεχομένως να δώσει πολύ ψηλά ύψη βροχής σε περιοχές της κεντρικής ανατολικής και βόρειας χώρας. Από κει και πέρα όμως δεν φαίνεται καμία άλλη οργανωμένη διαταραχή να μας απασχολεί ως το τέλος του μήνα. Ενδεχομένως λοιπόν να έχουμε ένα βροχερό μήνα με πολύ λίγες μέρες όμως βροχής για τμήματα της ηπειρωτικης χώρας και ένας μήνας κάτω από τα κανονικά για θαλασσια τμήματα της δυτικό νότιας χώρας.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΕΛΛΑΔΑ

  1. Pingback: Ψυχρή λίμνη με βροχές και καταιγίδες. Πρώτη εκτίμηση για τις 4 έως 6 Σεπτεμβρίου. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *