Το EL-NINO και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα.

Το EL-NINO και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα.

Ας αρχίσουμε με το τι είναι το συγκεκριμένο φαινόμενο. Με απλά λόγια είναι η σταδιακή θέρμανση των υδάτων ενός τμήματος στο κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό και στις δυτικές ακτές της νότιας Αμερικής. Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά και το ολο φαινόμενο από την ενίσχυση έως και τη μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο με τρία χρόνια. Όταν τελειώνει ένας κύκλος του EL-NINO ξεκινά ένας κύκλος του LA-NINA δηλαδή σταδιακή ψύχρανση της ίδιας περιοχής. Όπως προείπαμε τα δύο φαινόμενα ακολουθούν το ένα το άλλο ανά δύο με τρία χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό δεν έχει την ίδια ένταση και την ίδια διάρκεια κάθε φορά και υπάρχουν πολύ ισχυρά, ισχυρά, μέτρια και  ασθενή EL-NINO. Το πόσο ισχυρό είναι καθορίζεται από το πόσο πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες της περιοχής θα είναι η θερμοκρασία του νερού. Για παράδειγμα ένα πολύ ισχυρό EL-NINO είναι όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει και τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές της θάλασσας σε αυτή την περιοχή. Αντίθετα όταν η απόκλιση είναι κοντά στον 1 βαθμό Κελσίου μιλάμε για ασθενή EL-NINO.

Το αντίθετο ακριβώς φαινόμενο με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά για την περιοχή επίπεδα σημειώνονται στο LA-NINA.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει σημαντικές επιπτώσεις στον καιρό οσο πιο κοντά βρίσκεται ένας τόπος στη συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι λοιπόν περιοχές της βόρειας και νότιας Αμερικής της Καραϊβικής της Ωκεανίας της Ινδονησίας και της νότιας Ασίας έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από άποψη θερμοκρασιών αλλά και βροχοπτώσεων. Η Ευρώπη έχει κάποιες επιπτώσεις περισσότερο στα δυτικά και βόρεια τμήματα αυτής και λιγότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

 

Μπορούμε να έχουμε μία στατιστικά εκτίμηση βλέποντας το τι συνέβη στη χώρα μας τα προηγούμενα 32 χρόνια όταν υπήρξε αυτό το φαινόμενο. Επειδή όπως είπαμε οι επιπτώσεις στη χώρα μας δεν είναι τόσο έντονες και τόσο σταθερές θα βλέπουμε τις επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο την περίοδο 1950 – 1990 και τις επιπτώσεις που έχει την περίοδο 1990 – 2022. Όσο πιο κοντά είναι οι επιπτώσεις τόσο πιο πιθανόν είναι να έχουμε και φέτος παρόμοια πορεία του καιρού.

Έτσι λοιπόν για την περίοδο του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος- Νοέμβριος) για την περίοδο 1990 – 2022 όταν υπήρχε EL-NINO η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από την δυτική Μακεδονία έως την Κρητη το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα σε ποσοστά 30 έως 50%. Σε κανονικά για την εποχή θερμοκρασίακα επιπεδα βρέθηκε μόλις στο 20% των περιπτώσεων εκτός από τμήματα της Μακεδονίας που ξεπέρασε και το 30%. Τέλος ζεστό φθινόπωρο σημειώθηκε σε ένα 30 με 40% των περιπτώσεων. Βλέπουμε λοιπόν ότι για τα τελευταία 32 χρόνια υπάρχει μία μικρή τάση προς το ψυχρότερο φθινόπωρο από το κανονικό αλλά υπάρχει και ένα αξιοσημείωτο ποσοστό και για θερμότερο του κανονικού. Η πιθανότητα να έχουμε ένα κανονικό θερμοκρασιακά όμως φθινόπωρο είναι πολύ μικρή.

Ας δούμε τι συνέβη την περίοδο 1950 έως το 1990 όταν υπήρχε EL-NINO. Έτσι λοιπόν το φθινόπωρο βρισκόταν σε θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές για τις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από κάποια τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου σε ποσοστά 35 με 40%. Ήταν κανονικό θερμοκρασιακα στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά ποσοστό 35 με 50% από νότια προς βόρεια. Τέλος ήταν θερμότερο του κανονικού μόλις 20 με 25% για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πλήρη ταύτιση για τις επιπτώσεις στη χώρα μας αφού σε βάθος 70 και πλέον ετών δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουμε κρύο κανονικό ή ψυχρό φθινόπωρο στη χώρα μας. 

++++++++

Πάμε τώρα από άποψη βροχοπτώσεων και γενικά φαινομένων να δούμε τι συνέβη τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Για την περίοδο 1990 – 2022 όταν υπήρχε EL-NINO οτο φθινόπωρο ήταν πιο υγρό από το κανονικό για τις περισσότερες περιοχές της χώρας σε ποσοστό 35 έως και 65% από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ήταν ξηρό σε ποσοστό μόλις 10 με 20% για τα περισσότερα τμήματα της χώρας και 30 με 40% για τα δυτικότερα. Τέλος ήταν κανονικό από άποψη βροχοπτώσεων για το κεντρικό κομμάτι της χώρας σε ποσοστά κοντά στο 20% ενώ αντίθετα για τα νότια βόρεια ανατολικα και δυτικα της χώρας σε ποσοστά κοντά στο 30 με 35%.

Πηγαίνοντας την περίοδο 1950 -1990 είχαμε υγρό φθινόπωρο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας σε ποσοστά 35 με 55%. Ξηρό ήταν το φθινόπωρο σε ποσοστό 20 με 30% για το κεντρικότερο κομμάτι της χώρας και 35 με 40 στα δυτικά βορειοδυτικά βορειοανατολικά και ανατολικότερα τμήματα του Αιγαίου. Τέλος ήταν κανονικό στο 20 με 30% των περιπτώσεων εκτός από τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου που ξεπερνούν το 40% τοπικά.

Βλέπουμε βλέπουμε μεγαλύτερη συμφωνία αφού και στις δύο χρονικές περιόδους το φθινόπωρο ήταν βροχερότερο του κανονικού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από κάποια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης που βρίσκονταν και σε άλλες διαβαθμίσεις. Μπορούμε να πούμε λοιπόν με μία σχετική ασφάλεια ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι βροχερό στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ μεγαλύτερη πιθανότητα για λιγότερα από τα κανονικά φαινόμενα έχουμε για τη βορειοδυτική Ελλάδα και πιθανώς για τμηματα της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης για του ανατολικόυ Αιγαίου.

Έτσι λοιπόν από τη στατιστική ανάλυση που κάναμε για το EL-NINO και τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας αυτές φαίνονται πιο εμφανείς από άποψη βροχοπτώσεων και γενικά φαινομένων και λιγότερο από άποψη θερμοκρασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τη στατιστική ανάλυση (το τονίζω δεν είναι πρόγνωση) εχουμε αρκετές πιθανότητες μετά το ξηρό καλοκαίρι να ακολουθήσει ένα σχετικά βροχερό φθινόπωρο. Από άποψη θερμοκρασίας θα λέγαμε τα πράγματα είναι τελείως μοιρασμένα μεταξύ του θερμού και του ψυχρού φθινοπώρου. Δεν αποκλείουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή ούτε ένα φθινόπωρο γεμάτο νοτιάδες βροχές και μαλακό καιρό ούτε ένα φθινόπωρο με χαμηλές θερμοκρασίες βοριάδες και περισσότερα φαινόμενα στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Σε επόμενο άρθρο θα συνδυάσουμε το παρόν φαινόμενο μαζί με κάποιους δείκτες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για να έχουμε πιο σαφή εικόνα για το φθινόπωρο.

ΠΗΓΕΣ: tropicaltidbits 

climatebook

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *