Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ελλάδα εως τελη Σεπτέμβρη (ανανεωμενο)

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση βάσει της κίνησης των κυμάτων rossby έως και τα τέλη Σεπτέμβρη.

21 έως 28 Αυγούστου 2023.

Σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου θα επηρεάζουν κατά περιόδους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Δεν αναμένονται αξιόλογες βροχοπτώσεις εκτος από κάποια ορεινά τμήματα της βορειοδυτικής Ελλάδας και ενδεχομένως κάποιων τμημάτων της Εύβοιας της Αττικοβοιωτίας της Χαλκιδικής των Σποράδων και της ανατολικής Θεσσαλίας προς το τέλος της περιόδου.

 

28 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2023.

Συνεχίζεται ο ζεστός καιρός κατά μεγάλη πιθανότητα στην ανατολική και νότια χώρα ενώ στο Ιόνιο τη δυτική ηπειρωτική χώρα και τμήματα της δυτικής Μακεδονίας θα επιστρέψει στις κανονικές τιμές για την εποχή. Μεγάλη πιθανότητα τις πρώτες μέρες της παραπάνω περιόδου να έχουμε και πάλι θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια έως 37 με 40 βαθμούς Κελσίουμε πτώση της θερμοκρασίας πιο σημαντική στα δυτικά τμήματα όπως είπαμε πιο πάνω.

Σποραδικά φαινόμενα πιθανώς αξιόλογα στα νησιά του Ιονίου και το παραθαλάσσιο τμήμα της δυτικής Ελλάδας ενώ αντίθετα απουσία φαινομένων στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και του Αιγαίου.

 

4 έως 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίου ενώ σε δυτικά τμήματα στο Ιόνιο και ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα βρισκόμαστε σε λίγο υψηλότερο από τα κανονικά επίπεδα. Συνέχιση θερμοκρασιών άνω των 35 βαθμών Κελσίου είναι πολύ πιθανή για τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Στερεάς της πεδινής Πελοποννήσου και τμημάτων του ανατολικού Αιγαίου και νοτίου Αιγαίου.

Απουσία φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μικρή πιθανότητα μεμονωμένων φαινομένων στα νησιά του Ιονίου και τα ορεινά της δυτικής χώρας.

 

11 έως 18 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση στην ανατολική και νότια χώρα. Θερμοκρασίες και πάλι πάνω από τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου είναι πολύ πιθανές κάποιες από τις ημέρες της παραπάνω περιόδου.

Απουσία φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας ενώ λίγα σποραδικά φαινόμενα δεν αποκλείονται κυρίως σε ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

 

18 έως 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σίγουρα πανω από τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν αποκλείεται σε κάποια τμήματα κυρίως της κεντρικης δυτικής ανατολικής και βόρειας χώρας να ξεπερνάνε και τους 34 με 35 κάποιες από τις ημέρες.

Τοπικά σποραδικά φαινόμενα βόρειο ρεύματος κυρίως στις Σποράδες την Εύβοια την Αττικοβοιωτία και κάποια ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Γενικά ανομβρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

25 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

Θερμοκρασίες σε ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα πεδινά της κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας. Θερμοκρασίες και πάνω από 30/33 βαθμούς Κελσίου δεν αποκλείεται κάποιες από τις ημέρες της περιόδου.

Έναρξη κάποιων σποραδικών βροχών και καταιγίδων μέτριας έντασης και διάρκειας στη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και ορεινών της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Όσο πιο ανατολικά , νότια και παραθαλάσσια τόσο ελάχιστα ή και καθόλου φαινόμενα γύρω από το Αιγαίο και το Ιόνιο.

 

Συμπερασματικά ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ ζεστός μήνας με θερμοκρασία στην αρχή σε επίπεδα καύσωνα και στη συνέχεια αν και θα πέφτουν σιγά-σιγά θα βρίσκονται συνεχώς έστω και λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές.

Και από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι αυτές θα βρεθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο κάποια τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας δεν αποκλείεται προς το τέλος του μήνα να σημειωθουν κάποια αξιόλογα φαινόμενα κάτω όμως από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *