Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Από τη δροσιά στην ζέστη ισως και ενοχλητική κάποιες ημέρες.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος των βασικών προγνωστικών μοντέλων. Στην επιστήμη της μετεωρολογίας μετά τις 3-5 ημέρες μιλάμε πάντα με πιθανότητες και δεν μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση όπως κάνουν πολλοί κομπογιαννίτες για μήνες μετά.

14 και 15 Αυγούστου.

> 95% πιθανότητα για λίγες σποραδικές βροχές στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια τις Σποράδες και τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της υπόλοιπης Στερεάς και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες θερμοκρασία στις 14 του μήνα 29 με 32 βαθμούς και στις 15 του μήνα 34-36 στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

++++++++++++

16 με 18 Αυγούστου.

> 95% πιθανότητα για για τοπικά ασθενή φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας στις 16 του μήνα και βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασίες αρχικά έως 34-36 με μικρή άνοδο προς τις 18 του μήνα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής στους 37.

+++++++++++

19 με 21 Αυγούστου.

38% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικά φαινόμενα στις 21 του μήνα στην Ήπειρο τη Δδυτική Μακεδονία και ενδεχομένως σε τμήματα της δυτικής Στερεάς της δυτικής Θεσσαλίας και στα δυτικότερα της κεντρικής Μακεδονίας μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία έως 36 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως για λίγο 37 με πτώση στα βορειοδυτικά στις 21 του μήνα.

30% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και της βόρειας Θεσσαλίας τις θερμές ώρες της ημέρας. Καλοκαίρια στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 37 με 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με πτώση στις 20 του μήνα στους 34 με 36 και μικρή περαιτέρω στα ανατολικά στις 21 του μήνα ενώ στα δυτικά θα παραμείνει κοντά στους 35 με 37 βαθμούς κελσίου σε όλες τις ημέρες.

23% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στις 20 του μήνα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

9% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου όλες τις ημέρες και τοπικά στις 21 του μήνα και 40 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

22 με 26 Αυγούστου.

28% πιθανότητα για λιγα μεμονωμένα φαινόμενα στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας κατά περιόδους τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας 36 με 38 βαθμούς Κελσίου και ενδεχομενως στις 24 και 25 του μήνα 39 με 40.

20% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και ενδεχομένως στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας στις 22 και 25 του μήνα. Καλοκαίρια στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία 35 με 37 βαθμούς Κελσίου και στα δυτικά κεντρικά της χώρας όλης της ημέρας με μικρή πτώση μετά τις 25 .

16% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας στις 24 και 25 του μήνα. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα φτάνει αρχικά τους 37 και στα δυτικα τους 39 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή άνοδο παντού στους 39 με 41 από τις 23 του μήνα και μετά.

16% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά με αξιόλογη αστάθεια στις 23 /24 του μήνα στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη βόρεια Στερεά και σε κάποια ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασία έως 35 και στα δυτικά έως 38 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση παντού στις 24 και 25 του μήνα που δεν θα ξεπερνά τους 32 με 35 βαθμούς κελσίου σε καμία περιοχή της χώρας.

11% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες σποραδικές μπόρες στα βουνά ηπειρωτικής χώρας στις 25 του μήνα. Θερμοκρασία αρχικά έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση στα ανατολικά στις 25 του μήνα ενώ στα δυτικά θα παραμείνει κοντά στους 36.

9% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα όλες τις ημέρες. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα κοντά στους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια με μικρή πτώση στα ανατολικά στις 25 του μήνα αλλά και πάλι σε επίπεδα ελαφρού καύσωνα.

++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε οτι εως το δεκαπενταύγουστο λίγες βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά ηπειρώτικα ανευ σημασιας με τη θερμοκρασία σε καλά επίπεδα κοντά στους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου με ταση το Δεκαπενταύγουστο να ανέβουμε σε καλοκαιρινά 34-36.

Για το τριήμερο 16 έως 18 Αυγούστου και πάλι υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία και σε κάποια ορεινά τμήματα της υπόλοιπης δυτικής και βόρειας χώρας με σταδιακή βελτίωση και με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά μεταξύ 34 και 37 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Για το τριήμερο 19 με 21 Αυγούστου θα παραμείνει ο σχετικά καλός καιρός με πιθανότητα μόνο για κάποια μεμονωμένα φαινόμενα κυρίως ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας με τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 35 και 38 βαθμών κελσίου. Η πιθανότητα να αγγίξουμε τους 40 ευτυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από 10%.

Τέλος για την περίοδο 22 με 26 Αυγούστου φαίνεται η ζέστη για την εποχή θα παραμείνει και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε σκαμπανεβάσματα από τους 32 με 35 έως και τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου κατά περιόδους. Η πιθανότητα μεγάλου κύματος καύσωνα είναι μηδαμινή όπως και η πιθανότητα για έντονες βροχές και δροσιά.

Θα παραμείνουμε λοιπόν έως και τις 15 με 16 του μήνα σε θερμοκρασίες στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερες ενώ στη συνέχεια θα βρισκόμαστε σταθερά 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα έως και τις 26 Αυγούστου.

Να τονίσουμε ότι οι κανονικές μέγιστες θερμοκρασίες για το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου είναι η 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου για τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της χώρας και λίγο χαμηλότερη για τα υπόλοιπα ηπειρώτικα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *