ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 ΕΛΛΑΔΑ

Εκτίμηση Αυγούστου 2023 Ελλάδα.

Άριστα πήγε η εκτίμηση Ιουλίου αφού εντοπίστηκε το πολύ μεγάλο διάστημα του δεύτερου και τρίτου δεκαημέρου με τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης οντως ήταν ένας πολύ ξηρός μήνας που εκτός από κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα δεν έδωσε καθόλου χιλιοστά στην υπόλοιπη.  Όποιος θέλει σοβαρή και ενημέρωση από εξειδικευμένους ξέρει που που να ενημερώνεται.

Για τον Αύγουστο οι δύο βασικοί δείκτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας φαίνεται ότι θα κινηθούν ως εξής:

NAO: ο δείκτης με μικρές διακυμάνσεις θα βρίσκεται συνέχεια σε ουδέτερες τιμές ελαφρώς κάτω από το μηδέν.

AO: ο δείκτης αυτός θα ξεκινήσει από αρνητικές τιμές αλλά σταδιακά και ως το τέλος του μήνα θα παίρνει τιμές λίγο πάνω και λίγο κάτω από το μηδέν παραμένοντας και αυτός ουσιαστικά σε ουδέτερες τιμές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η πιθανή πορεία του μήνα να πενθήμερο είναι η εξής:

1 έως 5 Αυγούστου.

Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με ανοιχτό το ενδεχόμενο προς τις 5 του μήνα τα φαινόμενα να ειναι λίγο περισσότερα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Θερμοκρασίες σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στην Αανατολική Ελλάδα θα προσεγγίσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.

 

6 έως 10 Αυγούστου.

Τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και ενδεχομένως και πεδινά της Θράκης. Καλοκαίρια στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση σε κανονικές τιμές ή ελαφρώς υψηλοτερες στα ανατολικά και νότια υψηλότερες από τις κανονικές.

 

11 έως 15 Αυγούστου.

Καλοκαίρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πιθανότητα για κάποια μεμονωμένα φαινόμενα σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα για την ανατολική και νότια χώρα κανονικές τιμές στα δυτικά και βόρεια. Πιθανότητα ισχυρού κύματος καύσωνα είναι μικρή αλλά η πιθανότητα για αυξημένες θερμοκρασίες άνω των 36 βαθμών Κελσίου πολύ μεγάλη για τα ανατολικά και νότια.

16 έως 20 Αυγούστου.

Πιθανότητα για κάποια μεμονωμένα φαινόμενα σε τμήματα της Μακεδονίας της Ηπείρου και ορεινών της ηπειρωτικής χώρας. Καλός καιρός στις υπόλοιπες περιοχές. Υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυξημένη πιθανότητα για κύμα καύσωνα κυρίως για τα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα.

 

21 έως 25 Αυγούστου.

Πιθανότητα για κάποια φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πολύ καλύτερος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Υψηλή πιθανότητα για σημαντικό κύμα καύσωνα.

 

26 έως 31 Αυγούστου.

Πολύ λίγα τοπικά φαινόμενα πιθανόν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Καλός καιρός στα υπόλοιπα τμήματα. Θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως για την ανατολική και νότια χώρα. Υψηλή πιθανότητα για κύμα καύσωνα.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το μήνα αυτό αυξάνονται αρκετά οι πιθανότητες για τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας να σημειωθούν κάποιες σποραδικές καταιγίδες πιθανώς αξιόλογες κύριως έως τα μέσα. Ανομβρία στα περισσότερα τμήματα της υπόλοιπης χώρας  με σοβαρό ενδεχόμενο να μη σημειωθούν και σχεδόν καθόλου φαινόμενα. Θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές στην αρχη,ενα διάστημα στη συνέχεια με τα επίπεδα να πέφτουν περίπου στις κανονικές τιμές ενώ το δεύτερο μισό του μήνα δίνει σημαντική πιθανότητα για νέο κύμα καύσωνα αρκετά μεγάλης διάρκειας αλλά απροσδιόριστης έντασης αυτή τη στιγμή. Γενικά ακόμα ένας μήνας με υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές διαφαίνεται.

Μέσα από τις αναλυτικές προγνώσεις μας θα έχετε την ευκαιρία να βλέπετε και τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *