Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Καύσωνας διαρκείας με μικρό φως στο τούνελ.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 21 Ιουλίου 2023.

24 και 25 Ιουλίου.

> 95% πιθανότητα για θερμοκρασία στα ηπειρωτικά 41 με 42 και στις 25 Ιουλίου 42-44 βαθμούς Κελσίου.

++++++

26 με 28 Ιουλίου.

36% πιθανότητα για θερμοκρασία 44 με 46 βαθμούς Κελσίου αρχικά στα ανατολικά Ηπειρώτικα με μικρή πτώση στις 28 του μήνα στους 42 με 44 στα ανατολικά Ηπειρώτικα χαμηλότερη στις υπόλοιπες περιοχές.

32% πιθανότητα για θερμοκρασίες 44 με 46 βαθμούς με σταδιακή πτώση στις 28 του μήνα στους 39-41 στα ανατολικά Ηπειρώτικα αρκετά χαμηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα όλης της ημέρας.

17% πιθανότητα για θερμοκρασία 44 με 46 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση στους 42-44 τις 27 και μεγαλύτερη στις 28 θα ξεπερνά πουθενά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο τέλος της περιόδου.

15% πιθανότητα για θερμοκρασία 44 με 46 βαθμούς Κελσίου τις δύο πρώτες ημέρες με σημαντική πτώση στις 28 τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

+++++++++++++++

29 έως 31 Ιουλίου.

30% πιθανότητα για συνέχιση του ελαφρού καύσωνα με μεγιστες 39 με 42 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Τοπικές καταιγίδες στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης τις θερμές ώρες της ημέρας και ενδεχομένως στα βόρεια της Θεσσαλίας.

28% πιθανότητα για θερμοκρασίες 39-41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Πριν μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις θερμές ώρες της ημέρας.

18% πιθανότητα για 39 με 42 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια ελαφρώς. Μεμονωμένες καταιγίδες στις 31 του μήνα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης πιθανόν και σε πεδινά τμήματα.

15% πιθανότητα για θερμοκρασίες γύρω στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά λίγο χαμηλότερη στα βόρεια.

9% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 39 με 41 βαθμούς Κελσίου με μικρή κάμψη στις 31 του μήνα στα βόρεια.

++++++++++++

1 έως 5 Αυγούστου 2023.

22% πιθανότητα για καλό καιρό με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως στις 4 και 5 του μήνα κατά τόπους ισχυρές τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία 39 με 42 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τοπικά στις 4 του μήνα και 43-44 ανατολικά με πτωση στα δυτικά και βόρεια.

22% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα ανατολικά Ηπειρώτικα θα φτάνει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους με μικρή πτώση στις 4 του μήνα και μετά παντού ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι ήδη λίγο χαμηλότερη.

20% πιθανότητα για λίγες μονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας στις 3 4 και 5 του μήνα τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία στα ανατολικά Ηπειρώτικα 38 με 41 βαθμούς Κελσίου και τοπικά και 42 χαμηλότερη ελαφρώς στα δυτικά και βόρεια.

18% πιθανότητα για αστάθεια στις 2 και 3 Αυγούστου στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και πιθανόν στα νησιά του Ιονίου με σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασίες κοντά στους 35 με 39 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες από τις μέρες στα ανατολικά Ηπειρώτικα με μικρή πτώση μετά τις 4 του μήνα παντού.

15% πιθανότητα για σημαντική αστάθεια με την έναρξη του νέου μήνα στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Θερμοκρασία σε πτώση δεν θα ξεπερνά τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου τις περισσότερες από τις ημέρες στα ηπειρωτικά η μικρή τάση ανόδου στα δυτικά λίγο στο τέλος.

3% πιθανότητα για τοπικές μεμονωμένες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  και στη συνέχεια και σε πεδινά τμήματα. Ενδεχομένως λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες προς το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία αρχικά σε επίπεδα καύσωνα κοντά στους 41 βαθμούς Κελσίου θα πέσει στις 2 και 3 του μήνα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 31 και 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι ακόμα χαμηλότερο.

+++++++++++++++++++++

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία στις 24 υπάρξει μία μικρή πτώση και από τις 25 θα ξανά ανέβουμε σε υψηλά επίπεδα.

Για την περίοδο 26 με 28 Ιουλίου θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κοντά στα ρεκόρ της χώρας ενώ στη συνέχεια δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η θερμοκρασία θα πέσει ελαφρώς η λίγο πιο σημαντικά. Όπως και να έχει αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που να μας επαναφέρει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για την περίοδο 29 έως 31 Ιουλίου θα αρχίσει να υπάρχει μερική αστάθεια κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ενδεχομένως και σε κάποια πεδινά τμήματα αυτών των περιοχών αλλά ειδικά στις υπόλοιπες περιοχές θερμοκρασία θα παραμείνει και πάλι σε επίπεδα γύρω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος για τις πρώτες 5 ημέρες του Αυγούστου ξεκίνα να υπάρχει μία μικρή πιθανότητα μέσα στιγμής όχι πάνω από 25% να υπάρξει αστάθεια τουλάχιστον στην κεντρική και βόρεια χώρα τις θερμές ώρες της ημέρας και η θερμοκρασία να πέσει σε υποφερτά η και κανονικά επίπεδα. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες πιθανότητες πάνω από 75% είναι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μεταξύ 37 έως 41 βαθμών Κελσίου να συνεχιστούν τουλάχιστον στα κεντρικά και νότια Ηπειρώτικα. Ευελπιστούμε σε επόμενες ανανεώσεις να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτέλους να δροσίσει σημαντικά στη χώρα και να επανέλθουμε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *