Η εξήγηση για το πώς προβλέπεται η θερμοκρασία εδάφους από τη θερμοκρασία στα 850hPa.

Ο επαγγελματίας μετεωρολόγος κ.Κολυδάς εξηγεί πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ανώτερη ατμόσφαιρα για να προβλέψουμε τη θερμοκρασία στα 2m.

Όπως πιθανόν να γνωρίζετε οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του εδάφους είναι ανάλογες με τις μεταβολές της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850. Για να βρούμε τη σχέση μεταξύ των δύο θερμοκρασιών αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τις δύο γνωστές κατακόρυφες θερμόβαθμίδες δηλαδή τους ρυθμούςπτώσης της θερμοκρασίας καθ’ ύψος.

Οι δύο θερμόβαθμίδες είναι η υγρή αδιαβατική και η ξηρή αδιαβατική. Με άλλο ρυθμό πέφτει η θερμοκρασία καθ’ύψος όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή και με άλλον όταν είναι ξηρή. Οι ρυθμοί πτώσης της θερμοκρασίας ύψος στην περίπτωση της υγρής αδιαβατικης είναι οι- 6,5 βαθμοί Κελσίου ανά 1.000 μέτρα ενώ στην ξηρή αδιαβατική οι 10 βαθμοί Κελσίου ανά 1.000 μέτρα. Έτσι αναλόγως αν το στρώμα της ατμόσφαιρας από τα 850 ο στην επιφάνεια είναι υγρό ή ξηρό χρησιμοποιούμε μία από τις δύο θερμοβαθμίδες για την εύρεση της επιφανειακής θερμοκρασίας.

Μία μέση τελική διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη στάθμη των 850 και την επιφάνεια του εδάφους όταν υπάρχουν νεφώσεις και σχετικά υψηλή υγρασία είναι οι 10 βαθμοί Κελσίου περίπου. Δηλαδή όταν έχουμε στη στάθμη των 850 – 5 βαθμοί Κελσίου στην επιφάνεια συνήθως η θερμοκρασία είναι 5 βαθμοί κελσίου.

Όταν πάλι την καλοκαιρινή περίοδο έχουμε ξηρό ατμοσφαιρικό στρώμα τότε η τελική διαφορά ανάμεσα στις δύο στάθμες είναι 15 βαθμοί κελσίου. Έτσι λοιπόν όταν στη στάθμη των 850 έχουμε 25 βαθμούς Κελσίου στο έδαφος συνήθως φτάνουμε τους 40.

Χρησιμοποιώντας τις επίσημες ράδιοβολισεις που διενεργουντε τις μεσημεριανές ωρες εχοθμε πάμπολλα παραδείγματα επιβεβαίωσης.

Πρεπει να πουμε και να επισημάνουμε ότι η προσέγγιση της θερμοκρασίας με αυτό τον τρόπο αν και είναι απλοϊκή είναι και επιστημονική αφου μας δίνει άμεσα και γρήγορα μία προσέγγιση και εκτίμηση της θερμοκρασίας σε μία περιοχή. Υπάρχουν και περιπτώσεις λόγω τοπικών παραγόντων (καταβάτη άνεμο, γειτνίαση με τη θάλασσα κτλ) που μπορεί να δούμε και λίγο υψηλότερες ή λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ο κανόνας πάντως είναι ότι δεν υπερβαίνουμε ποτέ τους 17-18 βαθμούς Κελσίου στις πιο ξηρές συνθήκες και τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στις απόλυτα υγρές συνθήκες ανάμεσα σε αυτές τις δύο σταθμες της ατμοσφαιρας που μελετάμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που τη θερινή περίοδο δεν έχει ξεπεράσει ποτέ ο υδράργυρος στη χώρα μας τους 46 με 46,5 βαθμούς Κελσίου αφού οι θερμές αέριες μάζες που έχουν προσεγγίσει την περιοχή μας δεν ξεπέρασαν ποτέ τους 29 με 29,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από πεδινές απόλυτα περιοχές.(Δείτε τις μεγιστες θερμοκρασιες Ελλαδας 1955-2022)

Αυτό μπορούμε να το δούμε στο αναλυτικό αρχείο χαρτών το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο με πολύ καλή ανάλυση από το 1950 έως και τώρα.

Πηγή κάποιων δεδομένων: Κολυδάς και ΕΜΥ

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *