Νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας οι 48.8 οC στην Σικελια απο το 2021.

Νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας.

Ήταν ευρέως γνωστό ότι το προηγούμενο ρεκόρ των 48 βαθμών κελσίου που είχε ”καταγραφεί” το 1977 στην Αθήνα δεν ίσχυε. Δεν βρέθηκε δυστυχώς κανένας τόσα χρόνια να το ακυρώσει και να το κατεβάσει στις κανονικές τιμές που ήταν πέριξ των 46 βαθμούς Κελσίου οπως μέτρησαν τα metars στο μετεωρολογικό σταθμό της Ελευσίνας.

Τελικά η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των θερμών εισβολων στην Ευρώπη βοήθησαν να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και τελικά ο παγκόσμιος μετεωρολογικός οργανισμός να αναγνωρίσει σαν πανευρωπαϊκό ρεκόρ τους 48,8 βαθμούς Κελσίου στις 11 Αυγούστου του 2021 στην Σικελία σε μετεωρολογικό σταθμό Siracusa του μετεωρολογικού δικτύου SIAS.

 

Δεν θέλει πολύ βλέποντας τις τιμές των ράδιοβολισεων το μετεωρολογικό σταθμό Trapani στα δυτικά της Σικελίας που εκείνη την ημέρα αγγιξε τους 30 βαθμούς Κελσίου και για δυναμικά ύψη πάνω από 1.600 gpm στη στάθμη των 850.

Να σημειώσουμε ότι την ημέρα του υποτιθέμενου ρεκόρ στην Ελευσίνα και το Τατόι η θερμοκρασία στη συγκεκριμένη στάθμη ήταν 27,6 βαθμοί κελσίου και 1556 gpm.

Μιλάμε δηλαδή για 2,5 βαθμούς Κελσίου κατω στη θερμοκρασία και πάνω από 45gpm πιο χαμηλά η στάθμη του 850hPa.

Δηλαδή πραγματικές συνθήκες στην Ελευσίνα βρισκόταν περίπου 2.5+ βαθμούς Κελσίου κάτω από το ρεκόρ που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Για αυτό και λέω ότι πρέπει να διορθωθεί σαν τιμή και να επιστρέψει κοντά στους 46 βαθμούς Κελσίου που ήταν και οι τιμές των metar άνα μισάωρο στο σταθμό της Ελευσίνας. Δεν αξίζει καν σχολιασμό ότι μπορεί να σημειώθηκαν αυτές οι θερμοκρασίες στο σταθμό του Τατοΐου αφού η περιοχή κατακαηκε από πυρκαγιά η οποία έφτασε και στον μετεωρολογικό σταθμό.

ΠΗΓΗ: SIAS , WMO

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *