Έντονη ζέστη διαρκείας. Όλα τα νεώτερα στοιχεία για το κύμα καύσωνα.

Έχει δρομολογηθεί η σταδιακή σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα.

Όπως βλέπετε και στον επικαιροποιημένο χάρτη στη στάθμη των 5km το χαμηλό βαρομετρικό την βορειοδυτική Ευρώπη θα προκαλέσει ισχυρό νοτιοδυτικό ρεύμα από την βόρεια Αφρική προς τη βαλκανική την Τουρκία την ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Ιταλία. Με τα σκούρα χρώματα βλέπουμε και τις θερμοκρασίες στη στάθμη των 1.500 μέτρων που είναι αρκετά αξιόπιστη για να γνωρίζουμε την ένταση της θερμής αέριας μάζας που θα παρουσιάσει προς τη χώρα μας. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι οι θερμοκρασίες για τουλάχιστον τρεις ημέρες θα ξεπερνούν τους 24 με 25 βαθμούς κελσίου σε αυτή τη στάθμη και θα αγγιξουν τους 26 με 27 βαθμούς κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο.

 

Η ανάλυση του πολλαπλού δείγματος όλων των βασικών προγνωστικών μοντέλων αυτή τη στιγμή δείχνει ότι θα έχουμε έναν καύσωνα επιπέδου 2 δηλαδή μέγιστες θερμοκρασίες στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές μεταξύ 41 και 44 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο για αρκετές μέρες μάλιστα.

 

Η διακύμανση της θερμοκρασίας με τα σημερινά στοιχεία ανά ημέρα θα είναι οι εξής:

Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 16 έως 37 με 40 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

 

Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Θερμοκρασία από 18 έως 39 με 42 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στην ζέστη περιοχές.

 

Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 19 έως 41 με 44 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

 

Σάββατο 15 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 21 έως 41 με 44 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

 

Κυριακή 16 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 22 έως 38 με 41 στα ανατολικά και 41 με 42 στα δυτικά της χώρας.

 

Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 22 έως 37 με 40 στα ανατολικά και ως 40 με 41 στα δυτικά της χώρας.

 

Τρίτη 18 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 22 έως 39 με 42 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της δυτικής κεντρικής χώρας μακριά από το Αιγαίο. Χαμηλότερη στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

 

Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 22 έως 39 με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της δυτικής και κεντρικής χώρας μακριά από το Αιγαίο.Χαμηλότερη στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

 

Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 22 έως 39 με 42 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της δυτικής και κεντρικής χώρας. Χαμηλότερη στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

 

Η θερμη εισβολή θα διατηρηθεί όπως βλέπετε για αρκετές ημέρες χωρίς ακόμα να υπάρχει κάποιο σίγουρο ορατό τέλος. Μακριά από μας η τρομολαγνεία για 46 και 48 βαθμούς Κελσίου που διαβάζουν τις τελευταίες μέρες από τον κίτρινο τύπο της χώρας μας και τα κίτρινα καιρικά site. Μιλάμε για μία εισβολή μέσα σε πλαίσια που έχουμε ξαναζήσει και που πρέπει να δώσουμε σημασία μόνο στη διάρκεια αφού υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνεχιστεί και πλέον της 20ης Ιουλίου. Αρχικά το ανατολικό κομμάτι της χώρας θα δεχτεί τις υψηλότερες θερμοκρασίες που από την Κυριακή όμως σταδιακά θα μεταφερθούν κυρίως και τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας. Η πιθανότητα να βλέπουμε έστω και ένα σαραντάρι κάθε ημέρα ακόμα και τις ημέρες που θα πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία είναι σημαντική και αυτό καθιστά τη μεγάλη διάρκεια επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Για οτι νεώτερο θα ενημερώνεστε από τις διήμερες και τριήμερες προγνώσεις καιρού του weather group.gr

Η τελευταία που αφορά την πρόγνωση έως και τις 13 Ιουλίου την διαβάζετε εδώ

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *