Καύσωνες με μεγάλη διάρκεια την περίοδο 1981-2022

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη 12/07, με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με αφορμή το επερχόμενο παρατεταμένο θερμό κύμα, παρουσιάζουμε εκ νέου στον πίνακα που ακολουθεί καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2022. Σε αυτούς έχουμε συμπεριλάβει και τους 2 μεγάλους καύσωνες του 2021 οι οποίοι είχαν διάρκεια 11 ημερών. Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

Επιγραμματικά λοιπόν έχουμε να πούμε ότι οι παρατεταμένες θερμές περίοδοι κρατάνε από 8 έως και 14 μέρες στη χώρα μας. Μέσα σε αυτές σημειώνονται κατά κύριο λόγο θερμοκρασίες μεταξύ 38 και 46 βαθμών κελσίου. Οι 46 βαθμοί Κελσίου είναι έτσι κι αλλιώς το απόλυτο ρεκόρ μέγιστη στη χώρα μας και έχει σημειωθεί αρκετές χρονιές αρχής γενομένης από το 1973 και μετά.

ΠΗΓΗ:METEO.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *