Νεότερα για το θερμό κύμα που έρχεται την επόμενη εβδομάδα…

Αποφασισμένο να έρθει προς τη χώρα μας δείχνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το έντονο κύμα ζέστης ή αλλιώς καύσωνας.

Στο χάρτη βαρομετρικών συστημάτων βλέπουμε στην στάθμη των 5 km χαμηλό βαρομετρικό θα εγκαθιδρυθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας με σταδιακή κίνηση του ελαφρώς νοτιότερα προς τα βόρεια τμήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας προκαλώντας ισχυρό νοτιοδυτικό ρεύμα από την βόρεια Αφρική προς την βαλκανική την Τουρκία την ανατολική Μεσόγειο και την Ιταλία.

Με τα σκούρα χρώματα βλέπουμε και τις θερμοκρασίες στη στάθμη των 1.500 μέτρων που είναι αρκετά αξιόπιστη για να γνωρίζουμε την ένταση της θερμής αέριας μάζας που θα πλησιάσει προς τη χώρα μας. Φαίνεται λοιπόν ότι με ευκολία θα ξεπεραστούν 24 βαθμοί κελσίου σε αυτή τη στάθμη πού είναι το όριο του καύσωνα. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από κανένα προγνωστικό μοντέλο είναι για το αν θα ξεπεράστει μία άλλη στάθμη αυτή των 26 με 27 βαθμούς Κελσίου που είναι υπεύθυνη τις περισσότερες φορές για καύσωνες που αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου στη χώρα μας.

Η ανάλυση του πολλαπλού δείγματος όλων των βασικών προγνωστικών μοντέλων αυτή τη στιγμή δείχνει την παρακάτω εικόνα για την κίνηση των μεγίστων θερμοκρασιών. Θα λέγαμε σίγουρα ότι μιλάμε για έναν καύσωνα επιπέδου 2 δηλαδή για μέγιστες θερμοκρασίες στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές μεταξύ 41 και 44 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο για αρκετές μέρες μάλιστα ενώ δεν αποκλείεται τοπικά για κάποιες λίγες να μπούμε στο κόκκινο επίπεδο δηλαδή για μέγιστες θερμοκρασίες σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου.

 

Ανά ημέρα οι πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες είναι:

Δευτέρα 10 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 15 έως 35 με 37 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Τρίτη 11 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 16 έως 36 με 39 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στην ζέστη περιοχές.

Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 19 έως 38 με 41 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στην ζέστη περιοχές.

Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 21 έως 39 με 42 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 22 έως 41 με 44 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Σάββατο 15 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 22 έως 41 με 44 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Κυριακή 16 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 23 έως 41 με 43 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες από 23 έως 40 με 43 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

 

Η πιθανότητα συνέχισης του θερμού κύματος είναι μεγάλη χωρίς πολύ μεγάλες αποκλίσεις με τις προαναφερθείσες θερμοκρασίες. Μικρή πιθανότητα ύπαρξης ψυχρού μετώπου που θα ρίξει τη θερμοκρασία σημαντικά στην ανατολική Ελλάδα. Παρακολουθούμε αυτό το σενάριο μήπως και κάπου μετά τις 20 με 23 υπάρξει κάποια πτώση.

Επαναλαμβάνω ακόμα μία φορά ότι θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου που αναφέρονται από site και άσχετους με το αντικείμενο δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή για το σύνολο της χώρας.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Νεότερα για το θερμό κύμα που έρχεται την επόμενη εβδομάδα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *