Θερμό κύμα ενόψει μεγάλης διάρκειας (ανάλυση- γενικά χαρακτηριστικά).

Σημαντικές επισημάνσεις πριν την ανάλυση.

1) υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θεωρούνται οι θερμοκρασίες από τους 35 έως τους 37 βαθμούς Κελσίου.

2) θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου οι οποίες καλύπτουν αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

3) έντονο κύμα καύσωνα θεωρούνται θερμοκρασίες πάνω από τους 40 με 41 βαθμούς κελσίου σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές με τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές να ξεπερνούν αυτές τις τιμές.

Σύμφωνα με την ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων που μπορούμε να έχουμε φαίνεται ότι χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις θα εγκαθιδρύθουν στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας με περαιτέρω κίνηση προς την Ιβηρική Χερσόνησο με αποτέλεσμα την ενίσχυση του υποτροπικό αεροχειμαρου οποίος θα μεταφέρει πολύ θερμές και ξηρές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική προς την κεντρική Μεσόγειο την Ιταλία τη χώρα μας και γενικά τα βόρεια Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο από τις 11 του μήνα και μετά. Η ροή αυτών των θερμών αερίων μαζών φαίνεται να συνεχίζεται τουλάχιστον έως τις 16 Ιουλίου με σημαντικές πιθανότητες παράτασης του.

 

Η τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος του ευρωπαϊκού προγνωστικόυ μοντέλου είναι οι εξής οσο αφορά τις θερμοκρασίες στις ευπαθείς τη ζέστη περιοχές καθώς και τα φαινόμενα στη χώρα του. Όσο πλησιάζουμε στις αρχές της νέας εβδομάδας θα έχουμε και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα φτάσουν τελικά aφού πάντα οι βόρειοι άνεμοι του Αιγαίου είναι αυτοί που ρυθμίζουν το μέγεθος και την ένταση του καύσωνα.

 

Σάββατο 8 Ιουλίου.

Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις θερμές ώρες της ημέρας.  Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο από 15 έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

 

Κυριακή 9 Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 15 έως 34 με 36 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

 

Δευτέρα 10 Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 15 έως 34 με 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

 

Τρίτη 11  Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 16 έως 35 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

 

Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 18 έως 38 με 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

 

Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 20 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.

 

Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασία από 22 έως 41 με 44 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια

 

Σάββατο 15 Ιουλίου.

Πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασία από 24 έως 41 με 44 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.

 

Κυριακή 16  Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 24 έως 42 με 45 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά χαμηλότερες στα δυτικά και βόρεια.

 

Δευτέρα 17  Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 25 έως 42 με 45 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα λίγο χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.

 

Τρίτη 18  Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες από 25 έως 41 με 44 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και της δυτικής και της ανατολικής χώρας.

 

Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο από 25 έως 41 με 44 βαθμούς κελσίου σε όλα τα ηπειρώτικα και τα δυτικά και τα ανατολικά τμήματα.

 

Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Δεν αναμένονται φαινόμενα. Θερμοκρασίες αύριο 25 έως 42 με 45 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.

 

Υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να έχουν μεγάλη διάρκεια και να αγγίζουν τις 10 ημέρες τουλάχιστον αφού το πολλαπλο δειγμά των προγνωστικών μοντέλων δεν δείχνει έως και τις 20 του μήνα κάποια σοβαρή διαταραχή που να μπορεί να σπάσει αυτό το block της θερμής αέριας μάζας. Οι παραπάνω είναι οι εκτιμήσεις με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και δεν αποτελούν πρόγνωση αφού αυτη πάνω από 3-4 μέρες δεν υφίσταται. Αντίθετα είναι ένας πρώτος κώδωνας εγρήγορσης για την πολιτική προστασία της χώρας και τους απλούς πολίτες. Θερμοκρασίες ακραίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου που διαδίδονται από δω και από κει από άσχετους με το αντικείμενο και από κίτρινες φυλλάδες του διαδικτύου δεν ισχύουν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *