Ενδιαφέροντα καιρικά ξεκαθαρίσματα και λύση αποριών

Καιρικά ξεκαθαρίσματα…

1) Ο Ιούνιος ήταν ένας δροσερός μήνας στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά δυστυχώς ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο αφού δεν έχουν βγει οι επίσημες τιμές από τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτά που διακινούνται στο διαδίκτυ είναι οσο αφορά τις μέσες μέγιστες τιμές και όχι τη μέση μηνιαία θερμοκρασία η οποία θα έχει μικρότερη απόκλιση τελικά. 

2) Το λέω αυτό γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι έχουμε περάσει και πολύ ψυχρή άνοιξη πράγμα το οποίο δεν υφίσταται. Όπως βλέπετε από τις επίσημες καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών και όχι τις προσωπικές απόψεις του καθενός η απόκλιση της θερμοκρασιας για τη χώρα μας βρισκόταν περίπου στον μισό βαθμό Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα για τις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης και ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για το ανατολικό κομμάτι του Αιγαίου.

3) Οι βροχοπτώσεις από την άλλη πλευρά για όλη την άνοιξη ήταν περισσότερες έως πολύ περισσότερες στο Ιόνιο και τα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίο και κανονικές ή λίγο χαμηλότερες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες και την Κρήτη.

4) Ακούω πολλές φορές τη φράση ότι ”καλοκαίρι είναι ζέστη θα κάνει”. Ζέστη είναι οι θερμοκρασίες έως κάποιου ορίου πάνω από την κανονική μέγιστη τιμή του καλοκαιριού και δροσιά η θερμοκρασίας έως κάποιου ορίου κάτω από την μέση μέγιστη τιμή του καλοκαιριού. Για παράδειγμα για ζεστές περιοχές της χώρας μας όπως η Λάρισα η μέση μέγιστη θερμοκρασία ειναι κοντά στους 34 βαθμούς Κελσίου για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Όταν για παράδειγμα κάποιες ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία είναι κοντά στους 30 με 31 βαθμούς έχουμε σχετική δροσιά σε σχέση με τις κανονικές τιμές ενώ όταν έχουμε 37 με 38 έχουμε αρκετή ζέστη σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Το να έχουμε μόνιμα όμως 37 με 38 βαθμούς όλο το μήνα ή 30 με 31 είναι ένα ακραία θερμό και ένα ακραία ψυχρό γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 100 με 200 χρόνια. Έτσι λοιπόν ζεστη καλοκαιρινή είναι θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου με 1-2 βαθμούς το πολύ απόκλιση προς τα κάτω και προς τα πάνω. Ζεστη καλοκαιρινή για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι το συνεχόμενο σερί 37 -38 -39 και 40 βαθμών Κελσίου που συμβαίνει αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα από το 2007 και μετά.

5) Διαβάζω πολύ τα τελευταία χρόνια ότι οι συχνοί καύσωνες στην Ιβηρική Χερσόνησο τη Γαλλία και τμήματα της Αγγλίας της Γερμανίας είναι φυσιολογικά φαινόμενα και πάντα έτσι συνέβαινε. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι το κλίμα στις πιο ζεστές πόλεις στην Πορτογαλία είναι παρόμοιο με της Λάρισας ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές είναι πολύ-πολύ δροσερές. Αυτό σταμάτησε να συμβαίνει τα τελευταία 15 με 20 χρόνια από το 2003 και μετά. Επίσης για την Ισπανία το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει θερμοκρασίες πολύ μικρότερες από τις θερμοκρασίες των πιο ζεστών πόλεων της Ελλάδας εκτός από το νότιο κομμάτι γύρω από τη Σεβίλλη την Κόρδοβα και άλλες περιοχές που πράγματι έχουν περίπου 2 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες από ότι έχουν οι ζεστές πόλεις της Ελλάδας. Αυτό έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια αφού οι καύσωνες σε αυτές τις περιοχές ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς που θα έπρεπε να σημειώθουν ακόμα και με την κλιματική αλλαγή παρουσα. Τέλος για την Αγγλία τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν αξίζει σχολιασμόυ καν αφού αυτές οι περιοχές είναι πολύ πιο κρύες απο τις πολεις της Ελλάδας. Εκτός από τα πολύ νότια της Γαλλίας που πιθανόν κάποιες φορές να πλησίασαν στο παρελθόν τους 40 βαθμούς Κελσίου ποτέ άλλοτε δεν είχανε σωρεία τέτοιων θερμοκρασιών. Μάλιστα το 2003, 2019 και 2017 σημειώθηκαν θερμοκρασίες σε πάρα πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη την πεδινη Γαλλια πάνω από το 43 με 44 βαθμούς Κελσίου με αποκορύφωμα τους 46 βαθμούς Κελσίου στις 28 Ιουνίου του 2019. Θερμοκρασίες έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου πριν από το 2003 μπορούσες να δεις μόνο τα έτη 1982 , 1947το 1968  και το 1904 πολύ σπάνια δηλαδή τα προηγούμενα 120 χρόνια.

6) Για αυτούς που κοιτάνε τους μετεωρολογικούς σταθμούς στη χώρα μας να γνωρίζουν οι κλασικοι κλωβοί stevenson μετράνε τις σωστές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια υπάρχουν οι μηχανικά αεριζόμενοι Davis Pro που μετά από έλεγχο του weather group.gr βρέθηκε να μετράνε ως και 0,2 έως και 0.4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους κλασικούς κλωβούς. Τέλος είναι οι αυτόματοι σταθμοί της ΕΜΥ με φυσικό αερισμό που αν και έχουν διορθωθεί εν μέρει κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν σε συγκεκριμένες ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, έντονη μεταβολή από ηλιοφάνεια σε συννεφιά και σε ασθενείς ανέμους να μετράνε έως και έναν με δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τους κλασικούς κλωβούς stevenson. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε χοντρικά ότι όταν ο κλωβός στα αεροδρόμια της χώρας δίνει για παράδειγμα 40 βαθμούς Κελσίου ένας Davis δίπλα του μπορεί να δίνει έως και 40,2 έως 40,4 βαθμούς Κελσίου και ένας αυτόματος της ΕΜΥ δίπλα 41 έως και 42 βαθμούς Κελσίου πάντα στις ακραίες περιπτώσεις που αναφέραμε πιο πάνω ενώ στις άλλες ημέρες βρίσκεται σε πολύ μικρότερες αποκλίσεις.

7) Τέλος να πω για αυτούς που απλά βλέπουν έτοιμους χάρτες θερμοκρασιών κυρίως από το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο αλλά και γενικά από όλα τα προγνωστικά μοντέλα ότι οι τιμές αυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν κάποιοι νόμοι στη μετεωρολογία που μελετώντας τις θερμοκρασίες στη στάθμη των 1.500 μέτρων περίπου την υγρασία από αυτή τη στάθμη έως και το έδαφος μπορούμε να γνωρίζουμε το μέγιστο της θερμοκρασίας που μπορεί να σημειωθεί σε κάθε περιοχή. Ακόμα και αν ένας μετεωρολογικός σταθμός μετράει σε κάποια περιοχή κάποια θερμοκρασία αν η μελέτη που θα κάνουμε με τις θερμοκρασίες και την υγρασία που είπαμε πιο πάνω δεν μας δίνει θεωρητικά αυτή την τιμή τότε η τιμή του μετεωρολογικού σταθμού είναι λάθος. Έτσι λοιπόν ακόμα περισσότερο στους χάρτες που βλέπετε κάτι 45 , 48 και 50 βαθμούς Κελσίου πολύ συχνά τα καλοκαίρια προτρέχω να σας πω ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μπορείτε να δείτε τις πραγματικά μέγιστες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα και όχι αυτές που πλασάρουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άσχετοι με το αντικείμενο.

 

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *