Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 16-17/6/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ & ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ)

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.

Προβλέπεται αρχικά στη Θεσσαλία την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία άστατο καιρό με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες φαινόμενα που σταδιακά έως το πρωί θα επεκταθούν και σε άλλα τμήματα των νησιών του Ιονίου της δυτικής Πελοποννήσου της κεντρικής Στερεάς της Εύβοιας των Σποράδων και της ανατολικής Μακεδονίας. Σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες η αστάθεια θα αυξηθεί σε όλα τα ηπειρωτικά από τη Θράκη έως και την Πελοπόννησο με σποραδικές βροχές και καταιγίδες ενώ δεν αποκλείεται λίγα μεμονωμένα φαινομενα να εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και το εσωτερικό της Κρήτης. Τα φαινόμενα έως και αργά το βράδυ αν και θα μειωθούν δεν θα σταματήσουν σε τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας της κεντρικής και δυτικής Στερεάς της δυτικής και κεντρικής Πελοποννήσου των νησιών του Ιονίου και νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Επισημαίνεται τα φαινόμενα πιθανώς να είναι ισχυρά κατά τόπους σε αρκετές περιοχές των νόμων της δυτικής Μακεδονίας της κεντρικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της δυτικής Στερεάς και ορεινών τμημάτων της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βορείου Ιονίου. Πιθανότητα πολύ μεγάλη για χαλαζόπτωση σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας πρωτίστως και δευτερευόντως στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και της δυτικής Ελλάδας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 3 με 4 μποφόρ νοτιοανατολικοί στα Δωδεκάνησα 5 με 6 μποφόρ και βορειοδυτικοί στα υπόλοιπα πελάγη 3-4 και στα νοτιότερα του Ιονίου 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά έως 26 με 29 στα ανατολικά ηπειρώτικα έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 28 στα υπόλοιπα νησιώτικα παραθαλάσσια και πεδινά τμήματα της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μπόρες αρχικά τα ορεινά και τους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας ενώ σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες και μετά η αστάθεια θα επεκταθεί και στις άλλες περιοχές τα παραλία αλλά και τις Σποράδες με μικρότερη όμως ένταση και διάρκεια. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά σε τμήματα της Καλαμπάκας των Τρικάλων της Καρδίτσας του Παλαμά των Φαρσάλων της Λάρισας του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ενώ αντίθετα στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λάρισας στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες τα φαινόμενα θα είναι αρκετά λιγότερα και θα σημειωθούν κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα έως και αργά το βράδυ θα επιμείνουν κυρίως σε τμήματα του νομού Τρικάλων Καρδίτσας και τα δυτικότερα του νομού Λάρισας ενώ θα σταματήσουν στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λάρισας το νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές μπόρες και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά βόρεια και νότια της πόλης και πολύ λιγότερο στα ανατολικά της πόλης και της ευρύτερης πεδινής περιοχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ στα πεδινά και βορειοανατολικοί 4 με 5 στις Σποράδες με εξασθένηση και στροφή παντού σε βορειοδυτικούς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας από 17 έως 23/24 βαθμούς Κελσίου στο νομό Λάρισας και Μαγνησίας από 17 έως 24/26 βαθμούς Κελσίου και στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες από 19 έως 25.

+++++++++++++++

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Προβλέπεται άστατος καιρός στο Ιόνιο όλα τα ηπειρώτικα και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με σποραδικές μπόρες στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ ενδεχομένως να επηρεαστεί προς το πρωί και κάποια τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης ενώ τα φαινόμενα στο βόρειο Αιγαίο και το ανατολικό θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακά το μεσημέρι και το απόγευμα η αστάθεια θα αυξηθεί και στα ηπειρωτικά τμήματα όπου και εκεί θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες ενώ αργά το απόγευμα προς το βράδυ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στη δυτική Ελλάδα ενώ θα παραμείνει άστατος σε τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας του βόρειου Αιγαίου της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και στα βόρεια και κεντρικά της Κρήτης όπου θα σημειώνονται και πάλι σποραδικές μπόρες κατά περιόδους. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά σε αρκετές περιοχές των νόμων της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας των Σποράδων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και διάσπαρτα σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και των νησιών του Ιονίου. Μέτρια έως μεγάλη πιθανοτητα για χαλαζόπτωση στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά και δευτερευόντως για ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς και νησιά ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ ,νότιοι ασθενείς στα κεντρικά τμήματα του Αιγαίου και βορειοδυτικοί στο Θερμαϊκό το Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο 6 με 7 και πιθανόν 8 μποφόρ αργά τη νύχτα στο νότιο Ιόνιο και το Κρητικό.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 26 με 28 βαθμούς Κελσίου και από 17 έως 26 στα  υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και τα παραθαλάσσια της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται συνέχιση του άστατου καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά ισχυρές στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας το νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν πρόσκαιρα και στις πεδινές περιοχές με ύφεση αυτων προς τις βραδινές ώρες και βελτίωση κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά σε όλη την περιφέρεια και κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λάρισας το νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μπόρες αρχικά ενώ στη συνέχεια προς το μεσημέρι και το απόγευμα πιθανόν να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες με σχετική βελτίωση των φαινομένων αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ και από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς στα πεδινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και Μαγνησίας από 15 έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 19 έως 24.

++++++++++++++++++++++

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *