Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Υγρές και ασταθείς αέριες μάζες θα κινηθούν αύριο προς τα δυτικά Και βόρεια τμήματα της χώρας με την βοήθεια του βαρομετρικού χαμηλού που θα κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και τα δυτικά της Κρήτης όπως βλέπετε και στον χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων.

Τα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως τις μεσημεριανές απογευματινές αλλά και πρώτες βραδινές ώρες.

Έως το ξημέρωμα μόνο στη δυτική Μακεδονία και γύρω από την Κέρκυρα δεν αποκλείεται κάποιες σύντομες βροχές ή μπόρες άνευ σημασίας.

Σταδιακά όμως από νωρίς το μεσημέρι η αστάθεια θα αυξηθεί στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας και γύρω από την Κέρκυρα με κάποιες σποραδικές μπόρες φαινόμενα τα οποία θα μετατραπούν σε σποραδικές καταιγίδες νωρίς το απόγευμα σε αρκετές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας πρωτίστως και στη συνέχεια της Ηπείρου τμημάτων της κεντρικής Μακεδονίας της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της δυτικής Στερεάς και ενδεχομένως αργά το βράδυ και κάποιων τμμάτων της ανατολικής Μακεδονίας.

Μεμονωμένες καταιγίδες πολύ μικρής διάρκειας θα σημειωθούν και σε άλλες ορεινές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου αλλά δεν είναι ο βασικός καιρός της αυριανής ημέρας.

Οι δείκτες αστάθειας είναι αυξημένοι ελαφρώς μόνο για ορεινά τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι γενικά μικρή και έγκειται κυρίως για ορεινά τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.

Όπως βλέπετε έχουμε επισυνάψει δύο χάρτες φαινομένων μιας και υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην κατανομή του υετού. Βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου καθώς και τα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας σε οποιοδήποτε από τα σενάρια και να πάρουμε έχουν αυξημένες πιθανότητες για τα πιο αξιόλογα φαινόμενα υπό τη μορφή βροχών και καταιγίδων. Θα επηρεαστούν και πεδινα τμηματα σε αυτές τις περιοχές.

Από κει και πέρα υπάρχουν τμήματα των νησιών του Ιονίου κυρίως στα βορειότερα που θα έχουν σίγουρα κάποιες διάσπαρτες μπόρες ενώ για το ανατολικό νότιο κομμάτι της Θεσσαλίας για τα κεντρικά της Στερεάς και για τμήματα της Πελοποννήσου οι πιθανότητες για διάσπαρτες μπορές ειναι αυξημένης αλλά όχι για κάτι το έντονο.

Τέλος στις λευκές περιοχές της Θράκης της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας τμημάτων της Πελοποννήσου και όλων των νησιών του Αιγαίου και του νοτίου Ιονίου θα υπάρξει απουσία φαινομένων.

Για την περιφέρεια Θεσσαλίας ο καιρός θα αρχίσει καλός με κάποια τοπικά φαινόμενα νωρίς το πρωί γύρω από τον Όλυμπο ενώ μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν πρώτα στα ορεινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας και σταδιακά μεσημέρι απόγευμα και νωρίς το βράδυ και σε πεδινά τμήματα της Ελασσόνας του Τυρνάβου της Λάρισας και στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Τρικάλων και Καρδίτσας. Για την υπόλοιπη Θεσσαλία ενδεχομένως κάποιες καταιγίδες στον Κίσσαβο και το Πήλιο ενώ ανεπηρέαστα τα υπόλοιπα πεδινά τμήματα του νομού Λάρισας το μεγαλύτερο μέρος του νομού Μαγνησίας και οι Σποράδες.

Για το νομό Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουμε με κάποια συννεφιά τις πρώτες πρωινές ώρες με πολύ μικρή πιθανότητα για διάσπαρτες μπόρες κυρίως στα δυτικά του νομού αλλά το ενδιαφέρον του καιρού θα υπάρξει από νωρίς το μεσημέρι όπου σποραδικες καταιγίδες θα αναπτύσσονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νόμου φαινόμενα τα οποία αργά το απόγευμα δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και την πόλη και κυρίως προς τις βραδινές ώρες. Όσο πιο δυτικα στο νομό τόσο πιο αξιόλογα τα φαινόμενα.

Για το νομό Αττικής θα έχουμε καλό καιρό και μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν κάποιες νεφώσεις στα βουνά στα δυτικά και βόρεια του νόμου όπου δεν αποκλείεται κάποιες μεμονωμένες μπόρες άνευ σημασίας που δεν θα επηρεάσουν το κέντρο της πόλης.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *