Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-13/6/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ & ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ)

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023.

Προβλέπεται άστατος καιρός στα ηπειρωτικά με σποραδικές μπόρες και λίγες καταιγίδες κυρίως στους νόμους Φθιώτιδας Βοιωτίας και τη Θεσσαλία τις πρώτες πρωινές ώρες με πρόσκαιρη βελτίωση στη συνέχεια. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με ομίχλες κυρίως στη δυτική Ελλάδα νωρίς το πρωί. Σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν πριν από το μεσημέρι σε όλη την ηπειρωτική χώρα και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο και λιγότερο στη Θράκη και το εσωτερικό της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα δεν θα  σημειωθούν φαινόμενα. Σταδιακά προς τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική ύφεση και αργά το βράδυ θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές από εκτός από κάποια ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου οπου με τη μορφή ποτιστικής βροχής θα συνεχιστούν. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά σε πολλούς νομούς της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Στερεάς του εσωτερικού και νοτίου τμήματος της Πελοποννήσου και ορεινών τμημάτων της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη για τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της κεντρικής Μακεδονίας της Στερεάς Ελλάδας της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο για λίγο βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 29 με 31 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και εως 24 με 28 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα τα παραθαλάσσια και τα ορεινά.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός και θα εκδηλωθούν λίγες σποραδικές βροχές έως και τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στο εσωτερικό μακριά από τη θάλασσα. Σταδιακά το μεσημέρι και το απόγευμα η αστάθεια θα αυξηθεί στο εσωτερικό της πεδιάδας μακριά από τα παραθαλάσσια τμήματα και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στους νομούς Τρικάλων Καρδίτσας και στην περιοχή Ελασσόνας Φαρσάλων Αγίας Τυρνάβου στην περιοχή της Λάρισας. Λιγοτερα και διάσπαρτα τα φαινόμενα στα υπόλοιπα τμήματα του νομού Λάρισας στο νομό Μαγνησίας και στις Σποράδες. Από αργά το απόγευμα προς τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά σε όλο το διαμέρισμα και ως αργά τη νύχτα ενδεχομένως να συνεχίσουν να σημειώνονται λίγα φαινόμενα με τη μορφή βροχής σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και της περιοχής Ελασσόνας στο νομό Λάρισας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη για το εσωτερικό κομμάτι της Θεσσαλίας μακριά από τη θάλασσα.

Λάρισα: προβλέπετε αρχικά άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα για σύντομη βροχή με πρόσκαιρη βελτίωση. Το μεσημέρι και το απόγευμα η αστάθεια θα αυξηθεί και θα εκδηλωθεί τοπική καταιγίδα πιθανόν και στην πόλη ενώ τα φαινόμενα στα βόρεια και τα δυτικά τμήματα από την πόλη φαίνεται να είναι ισχυρότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά και βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ στα θαλάσσια με σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα και μετά παντού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 15 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023.

Προβλέπεται αρχικά σχετικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις στην δυτική και ανατολική Μακεδονία με σποραδικές βροχές και περιορισμένη ορατότητα και ομίχλη στη δυτική Ελλάδα. Σταδιακά πριν από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες μικρότερης έντασης και διάρκειας σε σχέση με τη Δευτέρα κυρίως στη Μακεδονία την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου το εσωτερικό της Κρήτης και κάποια τμήματα κυρίως στα ορεινά ημιορεινά και ενδεχομένως πεδινά της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της Θράκης. Ο καιρός από αργά το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες θα βελτιωθεί σημαντικά σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι ισχυρά σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Στερεάς της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου και των ορεινών της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μέτρια για τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και του εσωτερικού της Πελοποννήσου και πολύ μικρότερος για τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και βορειοδυτικοί 3 με 4 στα υπόλοιπα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στη Θράκη τη νότια Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός από τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές στα παραθαλάσσια και στη συνέχεια στις ορεινές περιοχές ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα λίγες καταιγίδες θα σημειωθούν και στα πεδινά τμήματα κυρίως των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας και λιγότερο στα πεδινά της Μαγνησίας με βελτίωση αργά το απόγευμα προς το βράδυ σε όλη την περιφέρεια. Δεν αναμένονται ισχυρά φαινόμενα στα πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας ενώ θα είναι έντονα στα ορεινά και ημιορεινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας στην περιοχή Ελασσόνας και Ζαρκου στο νομό Λάρισας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι αρκετά μικρότερη και έγκειται στο εσωτερικό και ορεινό κομμάτι της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια πεδινά και ορεινά τμήματα από την πόλη και ενδεχομένως για λίγο να επηρεαστεί και η πόλη με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια και τις Σποράδες και μεταβλητοι στο εσωτερικό της με εξασθένηση από το απόγευμα και μετά παντού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 14 έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 19 έως 27.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *