Εκτίμηση βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών για τις επόμενες δύο εβδομάδες και λίγο θεωρία για το τι εστί Μάιος στη χώρα μας

Εκτίμηση βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος της 22 Μαΐου 2023.

Παρασκευή 26 Μαΐου.

Αστάθεια κατά τόπους έντονη στην Ηπείρο την Μακεδονία την δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεάς μακριά από τη θάλασσα ενώ πολύ λίγα πέρα φαινόμενα θα σημειωθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και το εσωτερικό της Κρήτης.

 

Σάββατο 27 Μαΐου.

Κατά τόπους αξιόλογες βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη δυτική και κεντρική Στερεά καθώς και στα ορεινά της Θράκης και της Πελοποννήσου ενώ αρκετά λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις Σποράδες, νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και νησιά Ιονίου.

 

Κυριακή 28 Μαΐου.

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας σε Μακεδονία Θεσσαλία Ηπειρο κεντρική Στερεά και εσωτερικό Πελοποννήσου ενώ λιγότερα φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρώτικα τις Σποράδες στη Θράκη το εσωτερικό της Κρήτης.

 

Δευτέρα 29 Μαΐου.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο και κατά τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας της δυτικής βόρειας και νότιας Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

 

Τρίτη 30 Μαΐου.

Λίγες σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και κατά τόπους σε ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής Πελοποννήσου της δυτικής Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και της  υπόλοιπης Μακεδονίας.

 

Τετάρτη 31 Μαΐου.

Λίγες σποραδικές / μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο τη δυτική κεντρική και νότια Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Στερεά το εσωτερικό της Πελοποννήσου και το εσωτερικό της δυτικής Κρήτης.

 

Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου ενώ πολύ λίγα φαινόμενα αναμένονται στην Μακεδονία τη Θεσσαλία τη δυτική Στερεά το εσωτερικό της Πελοποννήσου της Κρήτης και της Θράκης.

 

Παρασκευή 2 Ιουνίου.

Σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά ενώ πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.

 

Σάββατο 3 Ιουνίου.

Σποραδικές μπόρες και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ήπειρο τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας από τη Θράκη έως και την Πελοπόννησο ενώ πολύ λίγα φαινόμενα ενδέχεται να σημειωθούν και σε πεδινά τμήματα μακριά από τη θάλασσα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Θράκης της κεντρικής και δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

 

Κυριακή 4 Ιουνίου.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στη δυτική και ανατολική Μακεδονία στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά ενώ πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε πεδινα τμηματα μακριά από τη θάλασσα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

 

Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Σποραδικές μπόρες και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Μακεδονία την ανατολική Μακεδονία και κατά τόπους λιγότερα φαινόμενα στα υπόλοιπα πεδινα της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα.

 

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα που συλλέξαμε για σας φαίνεται ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί έως και τις 5 Ιουνίου τουλάχιστον με πρωταγωνιστές τμήματα της Μακεδονίας της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς ενώ τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους θα σημειώνονται και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μόνο όμως τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες ο καιρός Θα βελτιώνεται σημαντικά.

Από θεμα θερμοκρασιών αυτές θα ξεφύγουν από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και θα κυμανθούν στα κανονικά για το τέλος Μαΐου δηλαδή κοντά στους 24 με 29 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας. Τις ημέρες με τα εντονότερα φαινόμενα θα υπάρχει μία κάμψη προς τους 24 ενώ τις ημέρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και κυρίως στα ανατολικά δυτικά και νότια τμήματα της χώρας θα πλησιάζει τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος για να δώσουμε και ένα στατιστικό στοιχείο για όσους δεν γνωρίζουν και θεωρούν ότι η άνοιξη είναι καλοκαίρι να πούμε ότι για τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και της βόρειας Στερεάς είναι ένας από τους πιο βροχερούς μήνες του έτους με πολλές μέρες καταιγίδων πιθανότητα χαλαζίου. Αντίθετα σε περιοχές από την Αττικοβοιωτία την Πελοπόννησο και τα περισσότερα νησιά Ιονίου και Αιγαίου ο Μάιος είναι ένας μήνας που ξεκινά σιγά-σιγά ο καλός καιρός με πολλές μέρες ηλιοφάνειας άνοδο της θερμοκρασίας και λιγότερες μπόρες και καταιγίδες. Η μόνη διαφορά από τα φυσιολογικά επίπεδα του φετινού Μαΐου και Απριλίου είναι οι περισσότερες από το κανονικό μέρες με απόλυτα νέφοσκεπη καιρό κάτι το οποίο δεν είναι τόσο σύνηθες. Αυτό βοηθάει και τη θερμοκρασία να βρίσκεται περίπου 2-4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα και να δίνει μία αίσθηση φθινόπωρου.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τους προηγούμενους 12 μήνες η θερμοκρασία βρισκόταν πάνω από τα κανονικά επίπεδα από λίγο έως πολύ με έναν ανύπαρκτο χειμώνα από άποψη θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων. Λογικό ήταν κάποια στιγμή το θερμό μπλοκάρισμα που είχαμε για πάρα πολλούς μήνες να γίνει ψυχρό έστω και για δύο μήνες κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο όσο κι αν ενοχλεί τους πολίτες που είχαν συνηθίσει να ξέροψήνονται από το Μάιο.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *