Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 18-20/5/2023 (ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ)

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023.

Προβλέπεται στην Μακεδονία τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο άστατο καιρό με λίγες σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες ενώ στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με περιορισμένη ορατότητα και ομίχλη στα ορεινά και τα δυτικά τμήματα της χώρας. Σταδιακά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά και στα ορεινά της Πελοποννήσου φαινόμενα τα οποία από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και ως αργά το βράδυ θα έχουν παραμείνει μόνο σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και ενδεχομένως της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με μειωμένη ένταση. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζόπτωση σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου του Ιονίου και την Κρήτη υπάρχει απλά πιθανότητα για κάποια μεμονωμένα φαινόμενα στα ορεινά τμήματα άνευ σημασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο και νότιο Ιόνιο δυτικοί 6 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 με 4.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 22 με 23 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά έως 15 με 19 βαθμούς Κελσίου στα βορειοανατολικά τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου και έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια πεδινά ηπειρώτικα τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές ομίχλες κυρίως στην Πίνδο. Το μεσημέρι όμως και το απόγευμα η αστάθεια θα αυξηθεί πρώτα στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και γρήγορα και στα πεδινά και ορεινά τμήματα και θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες και καταιγίδες οι οποίες θα εξασθενήσουν αργά το απόγευμα και θα μεταβληθούν σε σύντομες ποτιστικές βροχές έως αργά το βράδυ με τάση βελτίωσης. Η πιθανότητα για χαλαζόπτωση είναι μέτρια έως μεγάλη στο εσωτερικό της πεδιάδας και τα ορεινά.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες ή και καταιγίδες στη γύρω περιοχή και πολύ πιθανόν και στην πόλη με γρήγορη βελτίωση αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ στα θαλάσσια και βόρεια 2 με 3 μποφόρ στο εσωτερικό με πλήρη εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Βελεστίνου από 10 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 13 έως 21.

++++++++++++

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023.

Προβλέπεται αρχικά στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά άστατος καιρός με λίγες σποραδικές βροχές κατά περιόδους ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και περιορισμένη ορατότητα στη δυτική Ελλάδα. Σταδιακά όσο πάμε προς το μεσημέρι η αστάθεια θα αυξηθεί στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες μακριά από τη θάλασσα και λιγες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση πριν από το βράδυ. Τα φαινόμενα γενικά θα είναι  σύντομα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ όλο το νησιωτικό κομμάτι της χώρας το παραθαλάσσιο οι Κυκλάδες η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δεν θα επηρεαστούν καθόλου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίου 3 με 4 και στα νότια πιθανόν 5 μποφόρ και από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 24 με 27 βαθμούς κελσίου σε όλα τα ηπειρωτικά λίγο χαμηλότερη στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη ενώ στα νησιωτικά τμήματα από 10 έως 20 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις και λίγες σποραδικές μπόρες νωρίς το πρωί πρόσκαιρη βελτίωση στη συνέχεια ενώ μικρή αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα δεν αποκλείεται να ξαναδώσει σποραδικές μπόρες και λίγες καταιγίδες πρώτα στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της περιφέρειας και ενδεχομένως για πολύ λίγο και σε κάποια πεδινά μακριά από τη θάλασσα και τις Σποράδες. Πολύ μικρή πιθανότητα χαλαζόπτωσης και αυτή έγκειται μόνο στα ορεινά.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής νωρίς το πρωί βελτίωση στη συνέχεια και αυξημένη πιθανότητα σύντομης μπόρας στο μεσημέρι και το απόγευμα με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και γρήγορα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια και τις Σποράδες και 2 με 3 στο εσωτερικό το μεσημέρι με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας  και την περιοχή Βελεστίνου στη Μαγνησία από 11 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα του νομού Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 14 έως 21.

+++++++++++++

Σάββατο 20 Μαΐου 2023.

Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική χώρα που δεν αποκλείονται έως το πρωί να σημειωθούν κάποιες σύντομες βροχές άνευ σημασίας. Σταδιακά προς το μεσημέρι θα υπάρξει μικρή αστάθεια στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με κάποιους παροδικές μπόρες μικρής έντασης και διάρκειας φαινόμενα που το μεσημέρι και το απόγευμα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Μακεδονία και ενδεχομένως στην Ηπειρο και τα ορεινά της Πελοποννήσου άνευ σημασίας. Αργά το απόγευμα προς τις βραδινές ώρες από τα δυτικά θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού με σποραδικές βροχές στα νησιά του Ιονίου και αργότερα στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τμήματα της Πελοποννήσου και ως αργά τη νύχτα στη δυτική Θεσσαλία τα δυτικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και την κεντρική και ανατολική Στερεά. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα δεν θα είναι έντονα σε καμία περιοχή της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο σταδιακά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία το βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από το ανατολικό Αιγαίο τα Δωδεκάνησα την Κρήτη και ως 20 με 23 τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες πεδινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας λίγες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι και μετά ενώ αργά το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν και  στην Πίνδου και ενδεχομένως σε κάποια ορεινά-ημιορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας θα σημειωθούν σποραδικές βροχές αργά τη νύχτα.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με ανοίγματα του καιρού αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους από το μεσημέρι και μετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ και στα πεδινά και τα θαλάσσια τμήματα με εξασθένηση και στροφή το βράδυ σε νοτιοδυτικούς ασθενεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας από 10 έως 20 με 21 βαθμούς Κελσίου στο νομό Λάρισας και την περιοχή Βελεστίνου από 10 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *