Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κλασικός ανοιξιάτικος καιρός με κανονικές θερμοκρασίες και αστάθεια.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος τις 13 Μαΐου 2023.

16 και 17 Μαΐου.

>95% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τη δυτική χώρα και κατά τόπους στη Θεσσαλία την Μακεδονία την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο και ενδεχομένως στη Θράκη. Θερμοκρασία έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά ηπειρώτικα.

+++++++++++

18 έως 20 Μαΐου.

50% πιθανότητα για τοπικές μπόρες και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα και πολύ λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και την δυτική Κρήτη. Θερμοκρασίες γενικά 24 με 27 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Λίγο χαμηλότερες στις περιοχές εντονότερων φαινομένων.

50% πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην Μακεδονία και στις 20 του μήνα και στη δυτική και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα. Αρκετά λιγότερα τα φαινόμενα στη Θεσσαλία. Θερμοκρασίες υψηλές τα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους και πάνω από τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

21 έως 23 Μαΐου.

46% πιθανότητα για ισχυρή αστάθεια στο Ιόνιο όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα ενώ τοπικά φαινόμενα μικρότερης έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία υψηλή στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα φτάνει τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου με μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά στο τέλος της περιόδου.

42% πιθανότητα για τοπική αστάθεια στη δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα τις θερμές ώρες της ημέρας. Ανεπηρέαστες οι υπόλοιπες περιοχές που δεν αναφέρονται. Θερμοκρασίες αρχικά στα δυτικά έως 28 βαθμούς Κελσίου θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά που θα φτάνει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

12% πιθανότητα για οργανωμένη αστάθεια από τα δυτικά τα βόρεια με προέκταση και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας του βορείου Αιγαίου και ενδεχομένως και κάποιων τμημάτων των νησιωτικών του Αιγαίου τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως. Θερμοκρασίες αρχικά έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια λόγω των φαινομένων και στις 23 του μήνα στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και των ηπειρωτικών με τα εντονότερα φαινόμενα.

+++++++++++++++++

24 με 28 Μαΐου.

36% πιθανότητα για έντονη αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη τις θερμές ώρες της ημέρας κατά περιόδους ενώ τοπικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειώνονται και σε κάποια ημιορεινά και ορεινά τμήματα της υπόλοιπης χώρας ενώ από τις 27 του μήνα και μετά η αστάθεια έστω και μειωμένη θα επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου. Θερμοκρασίες 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα τμήματα με πιθανότητα μικρής περαιτέρω ανόδου έως και 28 βαθμούς κατά τόπους και μικρή κάμψη με τα εντονότερα φαινόμενα στις 27 και 28 του μήνα στην κεντρική και βόρεια χώρα.

32% πιθανότητα για τοπική αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη και σταδιακά μετά τις 25 του μήνα και σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία στους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

18% πιθανότητα για τοπική αστάθεια στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας αρχικά ενώ στη συνέχεια σταδιακά θα επεκταθεί και σε πεδινές περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας με μέτρια ένταση και διαρκεία. Θερμοκρασίες έως 28 με 31 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

7% πιθανότητα για σημαντική αστάθεια του καιρού με έντονες βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά ενώ φαινόμενα θα σημειωθούν κατά τόπους αξιόλογα και στα νησιά του Αιγαίου. Θερμοκρασίες έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά αρχικά με μικρή σταδιακή άνοδο στους 24 με 25 κυρίως τις ημέρες με τα λιγότερα φαινόμενα.

7% πιθανότητα για μεμονωμένες μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας στα δυτικά κεντρικά και βόρεια μικρής έντασης και διάρκειας φαινόμενα που ενδεχομένως να επηρεάσουν για λίγο και κάποια άλλα μετά της ηπειρωτικής χώρας.  Θερμοκρασίες 26 με 28 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με πιθανότητα μικρής περαιτέρω ανόδου κοντά στους 30 μετά τις 26 του μήνα.

+++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για τις 16 και 17 του μήνα θα συνεχιστεί ο αστατος καιρος στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα τις θερμές ώρες της ημέρας με κανονικές θερμοκρασίες.

Για το τριήμερο 18 με 20 Μαΐου θα υπάρξει αστάθεια στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι έντονη η πιο διάσπαρτα τα φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται περίπου στα κανονικά επίπεδα 24 με 28 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Να τονίσουμε ότι όσο πιο δυτικά και βόρεια τόσο πιο αξιόλογα τα φαινόμενα.

Για το τριήμερο 21 με 23 Μαΐου υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να συνεχιστεί η αστάθεια στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ πολύ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σχεδόν καθόλου στα νησιωτικά. Να τονίσουμε ότι όσο πιο δυτικά και βόρεια τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 25 και 28 βαθμών Κελσίου θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή.

Τέλος για την περίοδο 24 έως 28 Μαΐου η αστάθεια θα παραμείνει στη δυτική και βόρεια χώρα και κυρίως στα βόρεια ενώ μετά τις 27 του μήνα δεν αποκλείεται να επεκταθεί κατά τόπους και σε άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Δεν έχει ξεκαθαρίσει από τωρα  η ένταση των φαινομένων. Τα φαινόμενα όμως επειδή σταδιακά θα παίρνουν τη μορφή καλοκαιρινής αστάθειας το μεσημέρι και το απόγευμα θα αφήνουν τη θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου τις περισσότερες από τις ημέρες.

 

Μπορείτε να κάνετε μία δωρεά στο weather group.gr μέσω ασφαλούς διαδικασίας για την αγορά μετεωρολογικού σταθμού και άλλων αισθητήρων που θα βοηθήσουν στις καλύτερες εκτιμήσεις και προγνώσεις  ΔΩΡΕΑ

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *