Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως τελη Ιoυνιου (ανανεωμενο)

Πιθανές κινήσεις των κυμάτων rossby τις επόμενες έξι εβδομάδες στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Μελέτη του πολλαπλού δείγματος των βασικών προγνωστικών μοντέλων για τον επόμενο ενάμιση μήνα. Μέσω αυτού του τρόπου μπορούμε να έχουμε μία γενική εικόνα του μοτίβου του καιρού που θα επικρατήσει στον Ευρωπαϊκό χώρο χωρίς λεπτομέρειες. Μπορούμε όμως να έχουμε μία εικόνα για τις περιοχές που θα επηρεάζονται από αστάθειες και μία γενική εικόνα για τις περιοχές με υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες των κανονικών.

 

13 έως 17 Μαΐου.

Θερμοκρασίες στα κανονικά επίπεδα για την εποχή ισως και λίγο υψηλότερα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες και στη χώρα μας.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

 

18 έως 22 Μαΐου.

Θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης ιδιαίτερα στα ανατολικότερα τμήματα. Θερμοκρασίες υψηλότερες και στη χώρα μας.

Μειωμένη αστάθεια στις περισσότερες περιοχές με σποραδικά φαινόμενα κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

 

23 έως 27 Μαΐου.

Θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Ββόρειας κεντρικής και νότιας Ευρώπης ,αρκετά υψηλότερα στα δυτικότερα και στα ανατολικότερα τμήματα αυτής. Θερμοκρασίες κανονικές ή λίγο χαμηλότερες για την εποχή στη χώρα μας.

Αρκετές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα του Ιονίου και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο.

 

28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου.

Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερα στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης πολύ υψηλότερες σε τμήματα της Ρωσίας. Κανονικές ή λίγο υψηλότερες στη χώρα μας.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα.

 

2 έως 6 Ιουνίου.

Θερμοκρασίες χαμηλότερες στη βόρεια κεντρική και νότια Ευρώπη ,υψηλότερη στα δυτικά τμήματα αυτής. Χαμηλότερες για την εποχή και στη χώρα μας και σε όλα τα Βαλκάνια.

Μειωμένη αστάθεια κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

7 έως 11 Ιουνίου.

Θερμοκρασίες χαμηλότερες στη βόρεια Ευρώπη και την ανατολική υψηλότερη στα δυτικότερα τμήματα και τη Μεσόγειο. Κανονικές ή ελαφρώς υψηλότερες και στη χώρα μας.

Αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο.

 

12 έως 16 Ιουνίου.

Θερμοκρασίες κανονικές ή υψηλότερες στη δυτική και βόρεια Ευρωπη χαμηλότερες στην κεντρική και τμήματα της ανατολικής. Κανονικές και ελαφρώς χαμηλότερες στη χώρα μας.

Συνεχίζεται η αστάθεια στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

17 έως 21 Ιουνίου.

Θερμοκρασίες χαμηλότερες στην κεντρική Ευρώπη κανονικές και λίγο υψηλότερες στις υπόλοιπες περιοχές. Κανονικές ή ελαφρώς υψηλότερες οι θερμοκρασίες στη χωρα μας.

Τοπικά φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια χώρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

 

22 έως 26 Ιουνίου.

Θερμοκρασίες αρκετά χαμηλότερες σε όλη την κεντρική ανατολική και νότια Ευρώπη, υψηλότερες στην ιβηρική χερσόνησο και κανονικές στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασίες χαμηλότερες αρκετά από τις κανονικές τιμές στην χώρα μας.

Μειωμένη αστάθεια και αυτή θα επικρατήσει μόνο σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας.

 

Σε κανονικές τιμές η ελαφρώς χαμηλότερες θα κυμανθεί η μέση μηνιαία θερμοκρασία του Μαΐου 2023 στη χώρα μας.

Σημαντικές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου αυτό το μήνα και χαμηλότερα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Αρκετά ασταθής φαίνεται με τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία να είναι και ο Ιούνιος 2023 στις περισσότερες μέρες του. Θερμοκρασιακα φαίνεται να κυμαίνεται στα κανονικά επίπεδα.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *