Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 9-11/5/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Τρίτη 9 Μαΐου 2023.

Προβλέπεται στην ανατολική Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη άστατο καιρό με λίγες τοπικές μπόρες τις πρώτες πρωινές ώρες φαινόμενα τα οποία θα επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση προς τις μεσημεριανές ώρες όπου πρόσκαιρα θα επεκταθούν και σε τμήματα της Ηπείρου της Στερεάς της Εύβοιας των Σποράδων και των ορεινων της Πελοποννήσου χωρίς αποκλείεται να επηρεαστούν προς το απόγευμα και τμήματα της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι αξιόλογα σε περιοχές της Μακεδονίας και κάποιων ορεινών τμημάτων των νομών Τρικάλων και Λάρισας στα βόρεια σύνορα τους. Πολύ μικρή πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια ανατολικοί 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους ασθενούς έντασης οι οποίες από το μεσημέρι και μετά ενδεχομένως να ενταθούν κυρίως σε περιοχές Καλαμπάκας Τρικάλων Ελασσόνας Τυρνάβου και πολύ λιγότερο στα υπόλοιπα τμήματα με σταδιακή μικρή βελτίωση των φαινομένων αργά το βράδυ. Πολύ λίγα φαινόμενα στο νομό Μαγνησίας στις Σποράδες και στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων. Πολύ μικρή πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους που ενδεχομένως να είναι περισσότερες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Προς το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει ανοίγματα σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ στις Σποράδες και 3-4 στις πεδινές περιοχές με μικρή εξασθένηση αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 13 έως 17 με 19 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023.

Προβλέπεται στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές που κατά περιόδους φαινόμενα που ενδεχομένως να επηρεάζουν και τα ανατολικά κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας και τα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας αλλά σταδιακά προς τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν έστω και ασθενή σε όλη τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά το βόρειο Αιγαίο τα ορεινά της Κρήτης και την Εύβοια ενώ αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα η αστάθεια θα δώσει και κάποιες σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά ημιορεινά της Πελοποννήσου της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με σταδιακή βελτίωση αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και  νότιας χώρας. Φαινόμενα έως και αργά το βράδυ θα επηρεάζουν μόνο τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου του βορείου Ιονίου και της δυτικής Θεσσαλίας διάσπαρτα και όχι οργανωμένα. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι πολύ μικρή. Πιθανώς αξιόλογα φαινόμενα σε τμήματα των νομών Ημαθίας Πιερίας Πέλλας Κιλκίς και Λάρισας (παραλια) που βλέπουν προς τα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο και μεταβλητοί ασθενείς στις υπόλοιπες περιοχές και παροδικά νοτιοανατολικοί 3 μποφόρ στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα και τη νότια Πελοπόννησο έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρώτικα έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη και εως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες νησιωτικές παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα  και τις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τόπους αξιόλογες οι οποίες σταδιακά πριν από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στο εσωτερικό της πεδιάδας ασθενούς εντάσης κατά περιόδους έως και το απόγευμα που ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση στο ανατολικότερο κομμάτι της περιφέρειας. Έως αργά το βράδυ ενδεχομένως τα φαινόμενα να παραμείνουν σε τμήματα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας κοντά στον ορεινό όγκο όμως.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές μέτριας έως ασθενούς έντασης κατά περιόδους αλλά τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στις Σποράδες και πρόσκαιρα το μεσημέρι 2-4 και στις πεδινές περιοχές με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 10 έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 15 έως 20.

++++++++++++++

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023.

Προβλέπεται στο Ιόνιο και όλη τη δυτική Ελλάδα άστατο καιρό με τοπικές μπόρες και λίγες σποραδικές καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα φαινόμενα τα οποία γρήγορα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Στερεάς της Θεσσαλίας και το μεσημέρι υπό τη μορφή σποραδικών καταιγίδων στο κεντρικό κομμάτι της Πελοποννήσου. Λίγα μεμονωμένα φαινόμενα δεν αποκλείονται στα ορεινά της Κρήτης στην ανατολική Στερεά το μεσημέρι και το απόγευμα εως ενώ έως αργά το βράδυ θα επηρεαστεί για πολύ λίγο και η ανατολικη Μακεδονία αλλά ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές θα βελτιωθεί σημαντικά. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μικρή έως μέτρια και αφορά τα ορεινότερα τμήματα της Πελοποννήσου και κάποια νησιά του Ιονίου τις θερμές ώρες της ημέρας. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι ισχυρά μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Κερκύρας και των Ιωαννίνων.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη και τα ημιορεινά και ορεινά της ηπειρωτικής χώρας έως 17 με 20 στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και το Αιγαίο και πρόσκαιρα στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και άστατος καιρός κατά περιόδους με τοπικές βροχές από τις πρωινές έως τις μεσημεριανές ώρες όπου θα υπάρχουν και σημαντικά ανοίγματα του καιρού που οσο πάμε προς το απόγευμα και το βράδυ θα μεγαλώσουν. Στις Σποράδες και τη Μαγνησία θα σημειωθούν πολύ λίγα φαινόμενα.

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους ασθενούς έως μέτριας έντασης έως τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 μποφόρ με 5 στις Σποράδες και ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ στα πεδινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 10 έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 12 έως 18.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *