Κλιματικοί χάρτες Απριλίου και διμήνου ανοίξης για θερμοκρασία και βροχόπτωση για όλη τη χώρα.

Ο Απρίλιος 2023 ήταν ένας μήνας που στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν κατά 0,5 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα της περιόδου 1991 – 2020. Όπως βλέπετε και στο χάρτη η απόκλιση ήταν μικρότερη στην νότια Ελλάδα και μεγαλύτερη στη δυτική κεντρική και βόρεια με πολλές συνεχόμενες ημέρες αστάθειας νεφοκάλυψης βροχών και καταιγίδων.

 

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε την απόκλιση της βροχής η οποία φαίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να ήταν θετική δηλαδή να σημειώθηκαν περισσότερες βροχές από τις κανονικές. Τμήματα μάλιστα της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου με τις συνεχόμενες ημέρες αστάθειας τις βροχές και τις καταιγίδες ξεπέρασαν αρκετά το μέσο όρο ενώ όσο πηγαίνουμε πιο νότια στη χώρα οι βροχοπτώσεις ήταν κοντά στις κανονικές τιμές.

 

Επειδή πολλά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και η παραπληροφόρηση ανθει καλό είναι να δώσουμε και την συνολική εικόνα του πρώτου διμήνου της άνοιξης.

Στον πρώτο χάρτη βλέπουμε την απόκλιση της θερμοκρασίας για το δίμηνο μάρτιος-απρίλιος όπου βλέπουμε ότι συνολικά η άνοιξη βρίσκεται στις κανονικές τιμές θερμοκρασίας για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι θερμοκρασίες στα βορειότερα τμήματα και ελαφρώς υψηλότερες στα πολύ νότια-νοτιοανατολικά. Μιλάμε δηλαδή για ένα κλασικό ανοιξιάτικο πρώτο δίμηνο χωρίς ακρότητες ούτε προς το θερμό ούτε προς το ψυχρό.

 

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε ότι συνολικά το πρώτο δίμηνο της άνοιξης είναι βροχερό στη δυτική βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο από λίγο έως πολύ ενώ αντίθετα ένα αρκετά σημαντικό τμήμα της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής και θαλάσσιας χώρας οι βροχοπτώσεις βρέθηκαν στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα από τα κανονικά. Και εδώ βλέπουμε ότι δεν έχουμε σημαντικές αποκλίσεις ούτε προς το ξηρό ούτε προς το υγρό για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας οπότε μιλάμε και πάλι για ένα τυπικό πρώτο δίμηνο ανοίξης χωρίς ακρότητες.

Πηγή NCEP/NCAR realanalysis

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *