ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2023 ΕΛΛΑΔΑ

Απόλυτα επιτυχημένη η εκτίμηση για τον Απρίλιο. Σημειώθηκαν βροχοπτώσεις πάνω από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας με έμφαση στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα το κεντρικό και βόρειο Αιγαίου και το ανατολικό Αιγαίου ενώ και οι θερμοκρασίες βρέθηκαν σε κανονικά επίπεδα στις νοτιότερες περιοχές και λίγο χαμηλότερες στα δυτικά και βόρεια με τα περισσότερα φαινόμενα.

 

Για τον Μάιο οι δύο βασικοί δείκτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας φαίνεται ότι θα κινηθούν ως εξής:

NAO: για τις πρώτες δέκα τουλάχιστον ημέρες θα βρίσκεται οριακά αρνητικές τιμές ενώ στη συνέχεια με μικρές διακυμάνσεις θα κινείται γύρω από το μηδέν άλλες φορές λίγο θετικά και άλλες λίγο αρνητικά.

ΑΟ: ο δείκτης θα ξεκινήσει από ελαφρώς αρνητικές το πρώτο 10ήμερο στη συνέχεια θα κυμανθεί έως και τις 20 του μήνα σε ουδέτερες τιμές άλλες φορές λίγο πάνω και άλλες λίγο κάτω από το μηδέν ενώ για την τελευταία εβδομάδα του μήνα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ελαφρώς αρνητικές τιμές και πάλι.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω η πιθανή πορεία του μήνα ανά πενθήμερο είναι οι εξής:

1 έως 5 Μαΐου.

Αστάθεια του καιρού στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες που σταδιακά θα μεταφερθούν και σε τμήματα του κεντρικού ανατολικού και βορείου Αιγαίου. Λιγότερα τα φαινόμενα στη νότια νησιωτική χώρα. Θερμοκρασίες σε επίπεδα 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

 

6 έως 10 Μαΐου.

Αρχικά ελαφρώς βελτιωμένος καιρός με λιγότερες βροχές και καταιγίδες στη χώρα αλλά σταδιακά προς το τέλος της περιόδου εκ νέου βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο. Ανεπηρέαστη η νότια και νοτιοανατολική νησιωτική και πεδινή χώρα. Θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές ελαφρώς χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα.

 

11 έως 15 Μαΐου.

Σημαντική αστάθεια στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο ενώ λιγότερο φαινόμενα θα σημειωθούν και στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας. Σταδιακή μείωση της αστάθειας προς το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά 1 με 3 βαθμούς Κελσίου ειδικά στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια με τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας.

 

16 έως 20 Μαΐου.

Μειωμένη αστάθεια θα συνεχίσει όμως να επικρατεί σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας κατά περιόδους καθώς και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Θα υπάρχουν όμως και αρκετά μεγάλα διαστήματα βελτίωσης. Θερμοκρασία σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα αυτής.

 

20 έως 25 Μαΐου.

Σχετικά βελτιωμένος καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας με την αστάθεια να παραμένει κυρίως σε ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας κάποιες από τις ημέρες. Θερμοκρασία σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

26 έως 31 Μαΐου.

Αρχικά βελτιωμένος καιρός με λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά της βόρειας και κυρίως της βορειοανατολικής χώρας αλλά προς το τέλος της περιόδου σημαντική αστάθεια και πάλι σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με βροχές και καταιγίδες. Θερμοκρασίες σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σημαντική πτώση στα κεντρικά και βόρεια προς το τέλος της περιόδου με την έντονη αστάθεια.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Μάιος θα είναι ένας μήνας με βροχές πάνω από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του βορείου Αιγαίου και λίγο κατώ ή στα κανονικά επίπεδα για τα νοτιότερα τμήματα που έτσι κι αλλιώς βρέχονται αρκετά λιγότερα αυτό το μήνα. Θερμοκρασιακα θα ξεκινήσουμε με θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές για το πρώτο μισό του μήνα περίπου αλλά σταδιακά στη συνέχεια θα ανέβουμε σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια με τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας και έτσι ο μήνας θα καταστεί κατά πάσα πιθανότητα κανονικός θερμοκρασιακά στα βορειότερα τμήματα και λίγο θερμότερος από τα κανονικά στα νοτιότερα. 

 

Μπορείτε να κάνετε μία δωρεά στο weather group.gr μέσω ασφαλούς διαδικασίας  ΔΩΡΕΑ

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *