Εκτίμηση / τάση καιρού για τους αγρότες των επόμενων δύο εβδομάδων.

Εκτίμηση βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος της 27 Απριλίου 2023.

Να ενημερώσουμε ότι αναλυτική πρόγνωση μπορούμε να έχουμε μόνο για δύο έως τρεις ημέρες μπροστά ενώ από κει και πέρα δίνουμε την τάση δηλαδή μία χονδρική εικόνα. Δεν υπάρχουν προγνώσεις λοιπόν για κάθε χωριό και κάθε πόλη τη θερινή περίοδο.

Σάββατο 29 Απριλίου.

Προβλέπονται μεμονωμένα φαινόμενα τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες από 2 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά κυρίως ηπειρώτικα.

 

Κυριακή 30 Απριλίου.

Τοπικές μπόρες και καταιγίδες στην Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά τη βόρεια Πελοπόννησο τα νησιά του Ιονίου και ενδεχομένως σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας μακριά από τη θάλασσα. Τα φαινόμενα εντονότερα στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες από 5 έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

 

Δευτέρα 1 Μαΐου. 

Αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά εκτός από τη Θράκη την Εύβοια την Αττική και τα νησιά όλου του Αιγαίου. Πιθανώς έντονα τα φαινόμενα κυρίως στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες από 5 έως 20 με 22 βαθμούς στα ηπειρωτικά χαμηλότερες στις περιοχές φαινομένων.

 

Τρίτη 2 Μαΐου.

Αστάθεια κατά περιόδους στο Ιόνιο την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία τη δυτική και κεντρική Στερεά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου με τα φαινόμενα εντονότερα στα δυτικότερα τμήματα. Ανεπηρέαστες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία από 4 έως 19 με 21 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και ενδεχομένως στα δυτικά λίγο υψηλότερη.

 

Τετάρτη 3 Μαΐου.

Αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με τά εντονότερα φαινόμενα στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Στερεά τη βόρεια Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασία από 6 έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά τα βόρεια και το βόρειο Αιγαίο 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και ανατολικά ηπειρώτικα από τη Στερεά και νοτιότερα.

 

Πέμπτη 4 Μαΐου.

Αστάθεια κατά περιόδους στα ηπειρωτικά και το μεγαλύτερο μέρος των νησιών του Αιγαίου τις θερμές ώρες της ημέρας με εντονότερα τα φαινόμενα στη Στερεά την Εύβοια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Πελοπόννησο. Θερμοκρασία από 6 έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια 19 με 21 στα νοτιότερα τμήματα και ακόμα υψηλότερα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

Παρασκευή 5 Μαΐου.

Μέτρια αστάθεια τις θερμές ώρες στην κεντρική και ανατολική Στερεά το εσωτερικό της Πελοποννήσου τη Βόρεια Κρήτη και ενδεχομένως σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασίες από 6 έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη στα νότια τμήματα της χώρας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

Σάββατο 6 Μαΐου.

Μεμονωμένες καταιγίδες μόνο στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασία από 6 έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια 21 με 23 στα νοτιότερα τμήματα υψηλότερες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

Κυριακή 7 Μαΐου. 

Μεμονωμένη αστάθεια μόνο στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασία σε άνοδο από 7 έως 25/26 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

 

Δευτέρα 8 Μαΐου.

Μεμονωμένη αστάθεια στα βουνά της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο από 8 έως 25 στα δυτικά έως 28 με 29 στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα.

 

Τρίτη 9 Μαΐου.

Μεμονωμένες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στη Μακεδονία τη Θράκη και τα ορεινά της Ηπείρου  της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Θεσσαλίας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα από 10 έως 25 με 27 στα δυτικά και βόρεια 28 με 31 στα ανατολικά και νότια.

 

Τετάρτη 10 Μαΐου.

Μεμονωμένες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ήπειρο το βόρειο Ιόνιο και τα βόρεια σύνορα της χώρας μας προς την Αλβανία τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα από 8 έως 24 με 27 στα δυτικά και βόρεια έως 28 με 31 βαθμούς στα ανατολικά της χώρας.

 

Πέμπτη 11 Μαΐου.

Μεμονωμένες καταιγίδες στα σύνορα με την Αλβανία τα Σκόπια τη Βουλγαρία και ενδεχομένως σε κάποιες άλλες ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία από 7 έως 24 με 27 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια 29-31 στα υπόλοιπα ηπειρώτικα.

 

Διαταραχη φαίνεται τις πρώτες τέσσερις μέρες του νέου μήνα με ψυχρή λίμνη να πλησιάζει τη χώρα μας από τα δυτικά χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν θα περάσει τελικά πάνω από τη χώρα μας ή θα παραμείνει δυτικά μας. Όπως και να έχει συνολικά κάποιες από αυτές τις ημέρες θα σημειωθούν αξιόλογα ποσά βροχών και καταιγίδων και δυστυχώς μεγάλης πιθανότητας και για χαλαζόπτωση. Στη συνέχεια αν και η αστάθεια δεν θα μας αφήσει φαίνεται ότι σταδιακά θα μειωθεί και θα επικεντρώνεται σε βουνά κυρίως της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός γενικά θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα ανέβει αρχικά στα κανονικά και στη συνέχεια και σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή ξεπερνώντας ενδεχομένως και τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *