Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 26-28/4/2023 (ΧΑΡΤΕΣ -ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΥΕΤΟΥ)

Τετάρτη 26 Απριλίου.

Προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες οι οποίες το πρωί θα επεκταθούν και στα νησιά του Ιονίου ενώ τις πρωινές και προ μεσημβρινες ώρες θα βρέχει κατά περιόδους στη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες σύντομες σποραδικές καταιγίδες. Όσο προχωρούμε προς τις μεσημεριανές ώρες η αστάθεια θα αυξηθεί και στη Θεσσαλία την βόρεια Στερεά τις Σποράδες την Εύβοια και την υπόλοιπη Πελοπόννησο και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές οι οποίες αργά το απόγευμα προς το βράδυ θα επεκταθούν πρόσκαιρα και σε κάποια νησιά του κεντρικού Αιγαίου την ανατολική Στερεά και τα Δωδεκάνησα με ταση όμως προς τις βραδινές ώρες ο καιρός στα ηπειρωτικά να βελτιωθεί και τα φαινόμενα να παραμείνουν πιθανόν αξιόλογα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης(κυρίως στον Έβρο) ενώ σποραδικά αξιόλογα η έντονα θα είναι σε κάποιες ορεινές περιοχές της Ηπείρου της Μακεδονίας και ενδεχομένως νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως Θάσος Λήμνος Λέσβος Χίος Σάμος και Κως. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη για τα δυτικά βόρεια και ανατολικά παραθαλάσσια και ηπειρώτικα τμήματα της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Θερμαϊκό και το Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ και νοτιοδυτικοί 6 μποφόρ στα υπόλοιπα τμήματα με σταδιακή μικρή ενίσχυση τις μεσημεριανές ώρες όπου θα υπάρξει ενίσχυση και στις πεδινές περιοχές ενώ έως αργά το βράδυ παντού οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 7 και ενδεχομένως για λίγο 8 μποφόρ κυρίως στο βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και πρόσκαιρα στη βόρεια Κρήτη την Ρόδο την Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται στην Πίνδο άστατος καιρός με τοπικές μπόρες κατά περιόδους φαινόμενα που σταδιακά πριν από το μεσημέρι θα επεκταθούν στους νομούς Τρικάλων Καρδίτσας στα βόρεια της Λάρισας ενώ προς το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Μικρή πιθανότητα αργά το απόγευμα πριν από τη βελτίωση του καιρού λίγα φαινόμενα να απασχολήσουν και τις Σποράδες με γρήγορη βελτίωση. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα μόνο σε βουνά θα είναι ισχυρά κύριως του Ολύμπου του Κισσάβου του Μαυροβουνίου του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής Καλαμπάκας όπου και πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα η οποία αργά το απόγευμα προς το βράδυ θα σταματήσει και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ αρχικά αλλά γρήγορα μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 και για λίγο και 5 μποφόρ με εξασθένηση στα πεδινά το βράδυ ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες θα συνεχιστεί ένας βορειοδυτικός ανεμος 7 ισως για λίγο και 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 7 έως 21 με 23 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 10 έως 19.

++++++++++++++

Πέμπτη 27 Απριλίου.

Προβλέπεται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα άστατο καιρό με τοπικές μπόρες κατά περιόδους ή και λίγες καταιγίδες φαινόμενα τα οποία σταδιακά θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις μεσημεριανές ώρες σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας  της Θράκης της Εύβοιας των ορεινών της Πελοποννήσου των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές σύντομες μεμονωμένες μπορές με βελτίωση αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν παντού βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ αρχικά με σταδιακή εξασθένηση στο Ιόνιο και προς το βράδυ και στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 19 με 21 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα 22 με 23 και στα νησιωτικά από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται καλός καιρός στο εσωτερικό με τοπικές νεφώσεις μόνο στις Σποράδες νωρίς το πρωί. Το μεσημέρι και το απόγευμα μετρια αστάθεια θα αναπτυχθεί πρώτα στα ορεινά όπου θα σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες ενώ πιθανόν αργά το απόγευμα για πολύ λίγο κάποια λίγα μεμονωμένα φαινόμενα να εκδηλωθούν και σε πεδινές περιοχές των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας κατά κύριο λόγο με γρήγορη βελτίωση πριν από το βράδυ.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά με πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες που ενδεχομένως να επηρεάσουν τμήματα γύρω από την πόλη για πολύ λίγο με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια και 2-3 στα πεδινά ενώ πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες θα επικρατήσει ένας βορειοανατολικός ανεμος 4 μποφόρ στα πεδινά με εξασθένηση αργότερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 5 έως 19 με 21 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 18.

+++++++++++++

Παρασκευή 27 Απριλίου.

Προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός στη νότια Χαλκιδική τα ανατολικά του νομού Μαγνησίας στις Σποράδες στην κεντρική Εύβοια με σποραδικές μπόρες και στα θαλάσσια καταιγίδες φαινόμενα που πιθανόν να επηρεάσουν για λίγο μέσα στη νύχτα και κάποια παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και το υπόλοιπο του νομού Μαγνησίας ενώ σταδιακά προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και αργά το απόγευμα προς το βράδυ θα σταματήσουν. Μικρή πιθανότητα τις απογευματινές ώρες να εκδηλωθούν και στα νότια της Πελοποννήσου αλλά και στη βόρεια Κρήτη με γρήγορη βελτίωση και εκεί. Δεν αναμένονται έντονα φαινόμενα σε καμία περιοχή της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στα βόρεια και 7 με 8 στα Δωδεκάνησα με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και μετά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 19 με 21 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα τμήματα και στα νησιωτικά από 10 έως 20.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται καλός καιρός στο εσωτερικό με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες κατά περιόδους. Αντίθετα στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και αρχικά στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Μαγνησίας θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανόν στα ανοιχτά λίγες καταιγίδες αλλά ο καιρός μετά το μεσημέρι θα βελτιωθεί και σε αυτές τις περιοχές και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι στα ανατολικότερα τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί αρχικά 4 με 5 μποφόρ στα θαλάσσια 2-3 στα πεδινά αλλά θα εξασθενήσουν σημαντικά και από το απόγευμα θα στραφούν παντού σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 2 με 4 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 5 έως 19 με 21 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 19.

 

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *