Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 9-11/4/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Κυριακή 9 Απριλίου 2023.

Προβλέπεται στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία τοπικές νεφώσεις αυξημένες κατά περιόδους με τοπικές βροχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του Ιονίου έως και αργά το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα καλύτερος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Αττική τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου δεν αποκλείονται λίγες τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας άνευ σημασίας κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα αλλά όχι έντονα στις περισσότερες περιοχές των νομών Κοζάνης και Φλώρινας καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα πάνω από τα 1.300 με 1.600 μέτρα κατά περιόδους ενώ στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία πρόσκαιρα και σε λίγο χαμηλότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικα και βόρεια ηπειρωτικά και έως 17 με 19 στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά τοπικές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα κυρίως στα βουνά αλλά γρήγορα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειώθουν πολύ λίγες ασθενείς βροχές κατά περιόδους στην πεδιάδα οι οποίες όσο πηγαίνουμε προς το πρωί και το μεσημέρι θα ενταθούν κατά τόπους κυρίως στις περιοχές των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Ελασσόνας και Φαρσάλων ενώ τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα στον άξονα Λάρισας-Βόλου λόγω των βορειοανατολικών ανέμων. Προς τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και στα παραθαλάσσια τμήματα και θα υπάρξει μία γενική κίνηση των φαινομένων και προς το ανατολικό κομμάτι και τα παραθαλάσσια ενώ στις Σποράδες τα φαινόμενα θα είναι πολύ λίγα και κυρίως αργά το βράδυ. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς αξιόλογα στα ορεινά και ημιορεινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς και σε περιοχές της επαρχίας Ελασσόνας και Φαρσάλων στο νομό Λάρισας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως πάνω από τα 1.200 στα ανατολικότερα τμήματα και πάνω από τα 1.500 στο εσωτερικό ενω το βράδυ να κατέβουν και λίγο χαμηλότερα.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις που προς τιςπρωινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους έως και τις απογευματινές ώρες. Στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα ελαφρώς να ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στα πεδινά αρχικά ανατολικοί 2 με 3 αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν σημαντικά και το βράδυ θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά όλης της Θεσσαλίας ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 14.

+++++++++++++++++

Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023.

Προβλέπεται στα ηπειρωτικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές κυρίως στην Ηπειρο την δυτική κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την Εύβοια και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές ενώ τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη προς το μεσημέρι και μετά. Έως αργά το απόγευμα λίγα τοπικά φαινόμενα με τη μορφή μπορας και καταιγίδας θα σημειώθουν και στα θαλάσσια τμήματα γύρω από την Κρήτη και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο ενώ αργά το βράδυ ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει ανοίγματα στην δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθουν στα ορεινά κυρίως πάνω από τα 1.100 1.200 μέτρα κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στο Θερμαϊκό και τα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση με σημαντική ενίσχυση στο βόρειο Αιγαίο στα 7 με 8 μποφόρ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα τμήματα ενώ σε νότια Κρήτη και Ρόδο θα φτάσει τους 17 με 19.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους μέχρι και το απόγευμα ο καιρός θα σημειώσει πρόσκαιρη βελτίωση ενώ αργά το βράδυ είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 1.100 με 1.200 μέτρα κατά μέσο όρο. Φαινόμενα αυτή τη μέρα θα σημειωθούν και στις Σποράδες κατά τόπους αξιόλογα. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και ενδεχομένως σε κάποια ορεινά τμήματα της Όθρυς του Μαυροβουνίου και του Κισσάβου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι ποτιστικού χαρακτήρα.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις και σποραδικές ασθενείς έως μέτριες βροχές κατά περιόδους έως και τις βραδινές ώρες ενώ το απόγευμα θα υπάρχουν και κάποια σημαντικά ανοίγματα του καιρού πρόσκαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις στους νόμους Λάρισας και Μαγνησίας 3 με 4 μποφόρ στα πεδινα εως 6 μποφορ στις Σποραδες και ασθενεις στα δυτικα με εξασθενηση το βραδυ μονο στα πεδινα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά από 6 έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου και πρόσκαιρα στη δυτική Θεσσαλία λίγο χαμηλότερα ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 13.

++++++++++++

Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023.

Προβλέπεται αρχικά στη στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τη Θράκη την ανατολική Στερεά την κεντρική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου τις Σποράδες την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα μετακινηθούν στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα της χώρας και ο καιρός προς αργά το βράδυ θα παρουσιάσει σημαντικά ανοίγματα του καιρού. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες στα ηπειρωτικά κυρίως στις ορεινές περιοχές με γρήγορη βελτίωση ενώ λίγο περισσότερες θα είναι οι μπόρες και καταιγίδες διάσπαρτες βέβαια στις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου θα διατηρηθούν έως και αργά το βράδυ. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα στη βόρεια Κρήτη θα ειναι ισχυρα και αξιόλογα σε αρκετές περιοχές της Ευβοίας των Σποράδων και νησιών του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα και μετά και στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα το μεσημέρι και το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση μικρή αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 19 με 21 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και έως 15 με 17 στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου της Κρήτης των Δωδεκανήσων των Σποράδων της Εύβοιας και των ορεινών της ηπειρωτικής χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές οι οποίες θα είναι περισσότερο στο νομό Μαγνησίας και ιδιαίτερα στις Σποράδες αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα βελτιωθεί ο καιρός παντού.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές και βελτίωση από το μεσημέρι και μετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες και στις πεδινές περιοχές με γρήγορη εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά από 3 έως 17 με 19 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια του νομού Λάρισας Μαγνησίας και τις Σποράδες από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *