Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 6-8/4/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023.

Προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά και βόρεια με σποραδικές βροχές τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και τη δυτική Ελλάδα και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.300μέτρα στην Πελοπόννησο και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πάνω από τα 1.000 μέτρα στην Στερεά Ελλάδα, πάνω από τα 700 με 800 μέτρα στη Θεσσαλία, πάνω από τα 500-600 μέτρα στη δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 300-400 μέτρα στην κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες νησιωτικές και πεδινές περιοχές της χώρας ένω απο το απόγευμα προς το βράδυ σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας θα υπάρξουν πολύ μεγάλα ανοίγματα του καιρού και σταδιακά τα φαινόμενα θα παραμείνουν στο ανατολικό και νότιο κομμάτι της ηπειρωτικής αλλά και θαλάσσιας χώρας. Επισημαίνεται κατά τόπους θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα σε κάποια διάσπαρτα τμήματα των νησιών του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και νόμων της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και ενδεχομένως της Χαλκιδικής και νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου(Λήμνος Λέσβος Χίος Θάσος). Πρόσκαιρη  ελαφρά χιονόστρωση κυρίως στους νόμους Κοζάνης Φλώρινας και Καστοριάς έως και τις πρωτεύουσες των νομών.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 13 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, έως 7 με 9 στην δυτική Μακεδονία το εσωτερικό της Ηπείρου και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας ενώ στα ανατολικά και νότια παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα θα φτάσει τους 17 με 19.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά σχετικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 700 μέτρα στο νομό Λάρισας και Τρικάλων και πάνω από τα 800 με 1000 στο νομό Καρδίτσας και Μαγνησίας και πιθανόν λίγες σποραδικές καταιγίδες στις Σποράδες αλλά ο καιρός μετά το μεσημέρι θα έχει ανοίγματα και από το απόγευμα και μετά θα βελτιωθεί σημαντικά. Τα φαινόμενα έως αργά το βράδυ θα έχουν σταματήσει και όλες τις περιοχές. Επισημαίνεται ότι σε γενικές γραμμές στα φαινόμενα θα είναι ποτιστικού χαρακτήρα στις πεδινές περιοχές ενώ στα ορεινά ενδεχομένως να είναι αξιόλογα κυρίως στην Πίνδο.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές οι οποίες προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και πρόσκαιρα δυτικοί 2 με 3 μποφόρ στα πεδινά μόνο το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 5 έως 11 με 13 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 13.

+++++++++++++++

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023.

Προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός εκτός από την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός αρχικά θα είναι άστατος με τοπικές μπόρες και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά των βορειότερων περιοχών αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και όσο πάμε προς το απόγευμα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα σημαντικά βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Στερεάς και της Πελοποννήσου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις χωρίς να αποκλείονται σύντομες βροχές με γρήγορη βελτίωση προς το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν παντού δυτικοί βορειοδυτικοί 5 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι και στροφή στο Αιγαίο σε νότιους ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας έως 9 με 11 στη Θράκη τη δυτική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας ενώ στα υπόλοιπα παραθαλάσσια πεδινά και νησιωτικά τμήματα θα φτάσει τους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες:  προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά που δεν αποκλείονται πολύ σύντομες βροχές με γρήγορη βελτίωση από το απόγευμα.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός ανά διαστήματα ηλιοφάνειας και κάποιες νεφώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 2 με 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νόμων Λάρισας Τρικάλων Καρδίτσας και την περιοχή Βελεστίνου από 1 έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίαςτα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 6 έως 16. Υπάρχει πιθανότητα για μεμονωμένες τοποθεσίες με θερμοκρασία κοντά στο μηδέν νωρίς το πρωί.

++++++++++++++

Σάββατο 8 Απριλίου 2013.

Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές ομίχλες το πρωί και το βράδυ στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη συνέχεια. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα παραθαλάσσια τμήματα των νόμων Πιερίας Θεσσαλονίκης Λάρισας Μαγνησίας Χαλκιδικής τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες όπου δεν αποκλείονται σύντομες μπορες οι οποίες προς το μεσημέρι θα επηρεάσουν και κάποια πεδινά τμήματα των νόμων Πιερίας Ημαθίας Πέλλας Κιλκίς Θεσσαλονίκης Σερρών Καβάλας Δράμας βόρεια Εύβοια ανατολικά νομού Λάρισας ανατολικά νομού Μαγνησίας και ενδεχομένως ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας με γρήγορη βελτίωση το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός και μόνο στην Κρήτη αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειώνονται κατά περιόδους τοπικές βροχές οι οποίες αργά τη νύχτα θα επηρεάσουν και κάποια τμήματα των Δωδεκανήσων.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά απο βορειες διευθύνσεις έως 3 με 4 μποφόρ κυρίως στο βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 13/15 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία το εσωτερικό της Ηπείρου και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και έως 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα πεδινά παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και στα ανατολικά της Μαγνησίας οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες με πιθανότητα για σύντομες βροχές έως και το μεσημέρι. Το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα πεδινά τμήματα κυρίως της δυτικής Θεσσαλίας όπου δεν αποκλείονται σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές άνευ σημασίας. Περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες το πρωί και το βράδυ και οι δύο στην Πίνδο.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά του νόμου και εκ νέου νεφώσεις αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 με 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι και το απόγευμα 3 με 4 και στις πεδινές και θαλάσσιες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Βελεστίνου από 2 έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 6 έως 17. Υπάρχει πιθανότητα και πάλι σε μεμονωμένες περιοχές της πεδιάδας ο υδράργυρος νωρίς το πρωί να αγγίξει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *