Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 16-18/3/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

Προβλέπεται αρχικά στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και νότια Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα άστατο καιρό με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Λίγα τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες και στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία την Εύβοια και προς το μεσημέρι και στην ανατολική Στερεά τη Θράκη τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές κατά διαστήματα θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ ενώ προς τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στην υπόλοιπη Μακεδονία και τις Σποράδες και θα εκδηλώουνι τοπικές βροχές κατά περιόδους ενώ στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις από τα 600 με 700 μέτρα και πάνω και από τα 700 με 800 στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους αξιόλογα αλλά όχι έντονα σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της Πελοποννήσου του Έβρου, νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας της Αχαΐας των νησιών του Ιονίου.

Προβλέπεται σταδιακή γρήγορη στροφή των ανέμων παντού σε βορειοδυτικούς ανέμους στον Θερμαϊκό και το Ιόνιο έως και 7 και πιθανόν στα βορειότερα 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα αρχικά νοτιοδυτικούς 4 με 5 και σταδιακή στροφή και εκεί σε βόρειους 5 με 6 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στην Πίνδο όπου θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές αρχικά και λίγες χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα και περιορισμένη ορατότητα στα πεδινά. Σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν σε όλες τις περιοχές και στις Σποράδες και θα εκδηλώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές βροχές κατά περιόδους, φαινόμενα που σταδιακά προς το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα μετακινηθούν πρόσκαιρα στους νόμους Τρικάλων και Καρδίτσας μόνο. Αργά το βράδυ εκ νέου οι νεφώσεις θα αυξηθούν σε όλη την περιφέρεια και θα σημειωθούν και πάλι τοπικές βροχές μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας πάνω από τα 700-800 μέτρα κατά μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα σε περιοχές των νομών Τρικάλων Καρδίτσας την περιοχή Φαρσάλων και Ελασσόνας στο νομό Λάρισας ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας και τις Σποράδες θα είναι σαφώς μικρότερης έντασης και διάρκειας.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά σχετικά καλός καιρός με περιορισμένη ορατότητα  αλλά γρήγορα από τις πρωινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά περιόδους έως και πριν το μεσημέρι με πρόσκαιρη βελτίωση. Από αργά το απόγευμα και κυρίως τις βραδινές ώρες εκ νέου νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειώνονται και πάλι βροχές μέτριας έντασης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και πιθανόν στα ανοιχτά του Θερμαϊκού και 7 μποφόρ και στις Σποράδες ενώ στα πεδινά τμήματα ένας βορειοδυτικός ανεμος 3 με 5 μποφόρ και κατά περιόδους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά όλης της Θεσσαλίας από 6 έως 10 με 12 βαθμούς Κελσίου και στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 13.

+++++++++++++++

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.

Προβλέπεται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την Ήπειρο τη Στερεά τις Σποράδες στην Πελοπόννησο τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου την Εύβοια τις Κυκλάδες τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με σποραδικές βροχές λίγες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία από τα 600 με 700 μέτρα και πάνω και στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά πάνω από τα 700 με 800 μέτρα. Λίγες βροχές έως τις πρωινές ώρες δεν αποκλείονται και στην περιοχή του Έβρου ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και σταδιακά προς το μεσημέρι και στις περιοχές της Θεσσαλίας της Ηπείρου και γενικά όλης της δυτικής Ελλάδος. Έως αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα κινούνται όλο και νοτιότερα και θα επηρεάζουν μόνο τμήματα των Κυκλάδων της και κυρίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες ενώ και εκεί αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα βόρεια τμήματα της Κρήτης και ενδεχομένως στα νοτιότερα τμήματα της Πελοποννήσου την κεντρική και βόρεια Εύβοια την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και τα ορεινά της υπόλοιπης Πελοποννήσου όπου θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 20 με 40 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 5 με 6 με σταδιακή εξασθένηση στο Ιόνιο και τα βόρεια του Αιγαίου από το βράδυ και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής και θαλάσσιας χώρας ενώ στα δυτικά και νοτιοανατολικά της χώρας θα φτάνει κατά τόπους στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές στις πεδινές περιοχές χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 700 με 800 μέτρα κατά μέσο όρο και μικρή πιθανότητα για σύντομες καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή των Σποράδων αλλά τα φαινόμενα πριν από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σημαντικά θα παραμείνουν για λίγο στο νομό Μαγνησίας και τα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας και ως το απόγευμα θα έχουν σταματήσει σε όλες τις περιοχές και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και ουσιαστικά. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι γενικά αξιόλογα στις περισσότερες περιοχές των νομών Καρδίτσας Μαγνησίας και τα νοτιότερα τμήματα του νομού Λάρισας και τις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές μέτριας έως ασθενούς έντασης με γρήγορη εξασθένηση και βελτίωση πριν από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στις Σποράδες 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση μικρή προς το βράδυ και 3 με 5 μποφόρ στις πεδινές περιοχές κυρίως έως το απόγευμα με σημαντική εξασθένηση στη συνέχεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά ολόκληρης της Θεσσαλίας από 2 έως 11 με 12 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 13.

+++++++++++

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.

Προβλέπεται αρχικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες αλλά τα φαινόμενα έως και το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σημαντικά και στη συνέχεια θα σταματήσουν.  Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα παραθαλάσσια της Θεσσαλίας στις Σποράδες και την Εύβοια όπου δεν αποκλείεται εως το μεσημέρι λίγες ασθενείς ψιχάλες με σημαντική βελτίωση και σε αυτές τις περιοχές στη συνέχεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 6 με 7 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα και μετά και από τα βόρεια και στο Ιόνιο γενικά βόρεια 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής και θαλάσσιας χώρας ενώ στα δυτικά τμήματα και στα νοτιοανατολικά έως 16 με 18.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο το μεσημέρι στα παραθαλάσσια του νομού Λάρισας στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας και στις Σποράδες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών και γρηγορης βελτιώσης.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά γενικά από βόρειες διευθύνσεις 2 με 3 μποφόρ μόνο τις μεσημεριανές ώρες και στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες αρχικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά όλης της πεδινής Θεσσαλίας από 3 έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 13.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 16-18/3/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

  1. Αντώνης says:

    Mακάρι να πέσουν αυτές οι βροχές στην πεδιάδα, τις έχουν ανάγκη οι αγρότες..
    Ευχαριστούμε Βασίλη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *