Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Σταδιακή σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας με δύο εμφανεις διαταραχές.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 13ης Μαρτίου 2023.

16 και 17 Μαρτίου.

>95% πιθανότητα για αξιόλογες βροχές σε τμήματα της Θράκης του ανατολικού Αιγαίου της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας της Μαγνησίας των Σποράδων των Δωδεκανήσων της Κρήτης των Σποράδων της Πελοποννήσου και ασθενέστερα στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

++++++++++++++

18 με 20 Μαρτίου.

50% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα την Εύβοια και την ανατολική Στερεά με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 14 με 17 βαθμούς στους 17 με 20 στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα.

35% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολύ λίγα φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στους 16 με 18 κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

15% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα νησιώτικα του Αιγαίου με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο από τους 8 με 14 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο στους 18 με 22 στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα. Ελαφρύς παγετός τις πρώτες δύο ημέρες σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.

+++++++++++++

21 με 23 Μαρτίου.

45% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με λίγα τοπικά φαινόμενα στο τέλος της περιόδου στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία έως 18 με 22 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα λίγο χαμηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

35% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγα τοπικά φαινόμενα στο τέλος της περιόδου στα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασια σε άνοδο στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα από τους 19 στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη στα δυτικά τα βόρεια και τα ανατολικά νησιώτικα τμήματα.

20% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο. Θερμοκρασίες αρχικά 12 με 17 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σημαντική άνοδο στα ανατολικά και νότια τμήματα στις 22 και 23 του μήνα που η μέγιστη θα φτάσει τους 23 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++

24 με 28 Μαρτίου.

30% πιθανότητα καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα φτάνει τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

28% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά στις 27 του μήνα θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα από τα βόρεια προς τα νότια με βελτίωση. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία πολύ υψηλή θα φτάνει τους 22- 26 βαθμούς Κελσίου έως και τις 26 του μήνα ενώ τα σημειώσει σημαντικότατη πτώση στην βόρεια και ανατολική χώρα οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια η πτώση θα επέλθει στις 28 του μήνα. Τοπικός παγετός στα βουνά της βόρειας Ελλάδας στις 28 του μήνα.

25% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού πρώτα στα δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Πολύ έντονα τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες αρχικά 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα σημειώσει σημαντική πτώση στη δυτική χώρα στις 26 του μήνα και μικρότερη στα ανατολικά και νότια με τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας.

17% πιθανότητα και σχετικά καλό καιρό στην αρχή της περιόδου με λίγες τοπικές βροχές στην κεντρική και βόρεια χώρα αλλά θα σημειωθεί σημαντική αλλαγή του καιρού στο νότιο Ιόνιο την Πελοπόννησο τοπικά στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες και την Κρήτη με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα νοτιότερα τμήματα.  Παραμένει καλός ο καιρός στα κεντρικά και βόρεια. Θερμοκρασία αρχικά έως και 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια αλλά θα σημειώσει σημαντική πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα από τις 25 του μήνα και μετά όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 11 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νότια και τα δυτικά θα σημειώσει  μικρή πτώση από τις 26 του μήνα και μετά.

+++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Τοπικά φαινόμενα αξιόλογα κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα στις 16 και 17 του μήνα με βελτίωση με τη θερμοκρασία να πέφτει στις κανονικές τιμές για την εποχή 10 με 15 βαθμούς Κελσίου περίπου στα ηπειρωτικά.

Για το τριήμερο 18 με 20 Μαρτίου θα σημειωθούν κάποια φαινόμενα στις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα την Εύβοια και την ανατολική Στερεά στην αρχή της περιόδου ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να ανεβαίνει από τους 14 με 17 στους 17 με 21 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα.

Για το τριήμερο 21 με 23 Μαρτίου πιθανότητες πάνω του 80% για καλοκαίρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 20 και 25 βαθμών κελσίου σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Πολύ μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Τέλος για την περίοδο 24 με 28 Μαρτίου  υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 40% ο καιρός να μην αλλάξει σημαντικά από άποψης φαινομένων και οι θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 60% ο καιρός να αλλάξει από κάποιο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά προς τα ανατολικά χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ή μόνο τα νοτιότερα τμήματα αυτής. Αναμένουμε τις επόμενες ανανεώσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *