Στατιστική ανάλυση της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης για τον χειμώνα 2022-2023.
Ένα πολύ ζεστό φθινόπωρο ήταν αυτό του 2022 με τη μέση θερμοκρασία στο μετεωρολογικό σταθμό της Λάρισας του τριμήνου Σεπτέμβριος – Νοεμβριος να φτάνει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Αυτό καθιστά το φθινόπωρο 2022 το 12ο το πιο ζεστό των τελευταίων 124 ετών.
Όπως είχαμε εξηγήσει σε κάποια προηγούμενη ανάλυση δεν υπάρχει σημαντική τάση για τον χειμώνα που ακολουθεί. Υπήρχε όμως μία μικρή τάση ότι ζεστό φθινόπωρο ακολουθείται από ζεστό χειμώνα. Αν προσθέσουμε και το ότι ζούμε στην πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 500 χρόνων τουλάχιστον τότε αυτό που ζήσαμε ήταν αναμενόμενο.
Σύμφωνα με την τελική ανάλυση των δεδομένων θερμοκρασίας ο χειμώνας 2022-2023 ήταν ο 10ος πιο ζεστός των τελευταίων 124 ετών στη Λάρισα αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η μέση θερμοκρασία του χειμερινού τριμήνου έφτασε τους 8,2 βαθμούς Κελσίου.
Αντίστοιχοι ή περισσότερο ζεστοι τα τελευταία 70 χρόνια ήταν οι χειμώνες του 1954-1955 του 2009-2010 και του 2020-2021.
Στους επόμενους χάρτες μπορούμε να δούμε την εικόνα και σε πανελλαδικό επίπεδο με την απόκλιση από τις κανονικές τιμές της τριακονταετίας 1991 2020.
Βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης εζήσαν έναν χειμώνα εντυπωσιακά θερμό με αποκλίσεις από 3 έως και 6 βαθμούς Κελσίου. Για τη χώρα μας υπήρχαν θετικές αποκλίσεις στη βόρεια Ελλάδα και πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου ενώ όσο νοτιότερα και ανατολικότερα η απόκλιση βρισκόταν κοντά στον 1,5 βαθμό κελσίου. Τα τμήματα της δυτικής Ευρώπης λόγω των αρκετων ψυχρών περιόδων που υπήρξαν κρατήθηκαν σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και ελαφρά θερμότερα όπως η Μεγάλη Βρετανία η Ισλανδία μέρος της Γαλλίας και μέρος της Ισπανίας. Σε γενικό επίπεδο ολόκληρης της Ευρώπης μιλάμε για έναν πολύ ζεστό χειμώνα.
Από άποψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων πάνω από τις κανονικές τιμές βρέθηκαν σε τμήματα της βόρειας, ανατολικής και νοτιοδυτικης Ευρώπης. Αντίθετα τμήματα της δυτικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης υπό την επίδραση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων δέχτηκαν σημαντικα χαμηλότερες από τις κανονικές βροχές και χιονοπτώσεις για το χειμερινό τρίμηνο. Στη χώρα μας οι βροχοπτώσεις στα βορειοδυτικά τμήματα βρέθηκαν κοντά στις κανονικές τιμές ενώ στο 90% της χώρας κάτω από τις κανονικές
Για το μήνα Δεκέμβριο βλέπουμε την Ευρώπη χωρισμένη στα δύο μερη με μία ψυχρή Σκανδιναβία Ισλανδία και τοπικά Μεγάλη Βρετανία και βορειοδυτική Ευρώπη και μιας πολύ θερμης έως και 3 με 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα νοτιοδυτικής, κεντρικής, ανατολικής και νότιας Ευρώπης. Στη χώρα μας οι αποκλίσεις ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς Κελσίου για τα βορειότερα τμήματα και τους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου για τα νοτιότερα.
Για το μήνα Ιανουάριο βλέπουμε ένα μεγάλο τμήμα να βρίσκεται σε θετικές αποκλίσεις 3 έως και 8 βαθμών Κελσίου στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα και μιας σχετικά κανονικής κατάστασης για την περιοχή της Ισλανδίας της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιβηρικής Χερσονήσου. Στη χώρα μας και πάλι αποκλίσεις ήταν πολύ μεγάλες για τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας κοντά στους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου και κοντά στον 1,5 με 2,5 βαθμούς για την υπόλοιπη χώρα.
Για το μήνα Φεβρουάριο το μοτίβο άλλαξε ελαφρώς με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη που ξεπέρασαν τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα η περιοχή της Μεσογείου και των γύρω χωρων βρέθηκε σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Για τη χώρα μας υπήρχαν ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα κοντά στον 0.5 με 1 βαθμό Κελσίου ενώ το άλλο κομμάτι της χώρας βρέθηκε σε κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες κυρίως η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου λόγω των συνεχών βοριάδων.
Πηγή: NCEP/NCAR Reanalysis
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr