Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Βηματισμοί προς την άνοιξη με την αστάθεια παρούσα

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 5 Μαρτίου 2023.

8 και 9 Μαρτίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικές βροχές στο Ιόνιο τη δυτική Ελλάδα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βελτιωμένος καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες πέριξ των 14 με 17 βαθμών Κελσίου στις 8 του μήνα και κοντά στους 20 στις 9 του μήνα.

+++++++++

10 έως 12 Μαρτίου.

> 90% πιθανότητα για διατάραχη από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα δώσει αξιόλογα έως και έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα θα σημειωθούν στη Θράκη τα Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες την Κρήτη τη δυτική Μακεδονία τη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Ανεπηρέαστες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία στην ανατολική ηΗπειρωτική χώρα 18 με 22 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα ενώ στα βορειανατολικά το ανατολικό Αιγαίο και τη δυτική Ελλάδα δεν θα ξεπερνά τους 14 με 17.

++++++++++++

13 με 15 Μαρτίου.

45% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα. Τοπικά φαινόμενα στην αρχή της περιόδου για πολύ λίγο στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία έως 17 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά χαμηλότερη στα ανατολικά και βόρεια τμήματα αλλά θα ανέβει σημαντικά στην ανατολική Ελλάδα στις 14 και 15 του μήνα όπου η μέγιστη θα υπερβεί τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

38% πιθανότητα για καταιγίδες και μπόρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα στην αρχή της περιόδου ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει καλός. Θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου αρχικά και 23 με 26 στην ανατολική ηπειρωτική χώρα στις 14 και 15 του μήνα αρκετά χαμηλότερη στη δυτική Ελλάδα και το Αιγαίο.

17% πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ενώ στις 14 και 15 του μήνα στο Ιόνιο όλη τη δυτική χώρα ενώ κατά τόπους φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας. Θερμοκρασίες γενικά σε χαμηλά επίπεδα οχι πάνω από 12 βαθμούς στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα υψηλότερη στα νοτιότερα και πιο υψηλή στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

++++++++++++++

16 έως 20 Μαρτίου.

54% πιθανότητες με τοπικές βροχές και καταιγίδες στη βορειοδυτική Ελλάδα και τοπικά στη Μακεδονία τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο στην αρχή της περιόδου ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και σε αυτές τις περιοχές. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στην ανατολική και νότια χώρα αρχικά  εως 24 βαθμούς Κελσίου με πτωση κοντά στους 18 με 21 από τις 17 του μήνα και μετά με σημαντικότερη πτώση στις 19 και 20 του μήνα στην κεντρική βόρεια και ανατολική χώρα.

29% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο αρχικά, βελτίωση του καιρού στη συνέχεια ενώ από τις 17 του μήνα και μετά ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας με έντονες βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και τοπικές βροχές στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασίες υψηλές στην ανατολική και νότια χώρα αρχικά έως και 21 με 23 βαθμούς Κελσίου θα πέσει σημαντικά από τις 18 του μήνα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα από τις 19 του μήνα ενώ πρόσκαιρη πτώση θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές.

17% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κατά τόπους ισχυρά στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αρχικά ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα από τις 18 του μήνα και μετά άνευ σημασίας. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 11 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο και λίγο υψηλότερες στα δυτικά τμήματα της χώρας έως και το τέλος της περιόδου. Παγετος το πρωί και το βράδυ σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης.

++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει ο καλός καιρός με επικράτηση νοτιάδων. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική χώρα χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια. 

Για το τριήμερο 10 έως 12 Μαρτίου διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα δώσει αξιόλογα και έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική χώρα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ τοπικά φαινόμενα μικρότερης έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Συνέχιση των νοτιάδων με τη θερμοκρασία αρχικά στα ανατολικά και νότια να φτάνει και τους 22/24 βαθμούς με πτώση στη συνέχεια.

Για το τριήμερο 13 με 15 Μαρτίου υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες ο βελτιωμένος καιρός να παραμείνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στο ανατολικό Αιγαίο και τη δυτική Ελλάδα οι πιθανότητες για κάποια φαινόμενα παραμένει υπαρκτή. Πιθανότητα κάτω του 20% για γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα. Θερμοκρασία σε ανοιξιάτικα επίπεδα πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας χαμηλότερη βέβαια στα παραθαλάσσια και τα δυτικά τμήματα.

Τέλος για την περίοδο 16 έως 20 Μαρτίου υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 40% για αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό κοντά στο 60% οι βροχές να απασχολήσουν κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα τη Μακεδονία τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια ο καιρός να βελτιωθεί. Περιμένουμε και τις επόμενες ανανεώσεις των προγνωστικών στοιχείων για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για αυτό το πενθήμερο. Και πάλι πιθανότητα για ψυχρή εισβολή είναι κάτω του 20% ενώ αντίθετα για να παραμείνουν οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 75%.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *