Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 3-5/3/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023.

Προβλέπεται άστατος καιρός στην κεντρική Μακεδονία την ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες και πρόσκαιρα στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές μέτριας έντασης κυρίως τις πρωινές ώρες. Σταδιακά θα υπάρξει αύξηση των νεφώσεων και στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Στερεάς και της Πελοποννήσου με τοπικές μπόρες τις μεσημεριανές ώρες μικρής έντασης και διάρκειας με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα και μετά. Τις πρώτες βραδινές ώρες θα υπάρξει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου με νέες βροχές κατά περιόδους. Δεν αναμένονται έντονα φαινόμενα σε καμία περιοχή της χώρας. Ανεπηρέαστες θα παραμείνουν περιοχές των Κυκλάδων των Δωδεκανήσων της νότιας Κρήτης και κατά τόπους της Θράκης και νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι 2 με 3 με σταδιακή στροφή παντού προς το απόγευμα σε ανατολικούς 4 με 5 μποφόρ μόνο στο Ιόνιο και 2 μέ 3 στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές από βορρά προς νότο.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις σποραδικές βροχές ασθενούς έντασης στα πεδινά και το εσωτερικό της πεδιάδας και λίγο πιο αξιόλογα στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας γύρω από τους ορεινούς όγκους. Από αργά το απόγευμα θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση του καιρού σε όλες τις περιοχές.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά αστατος καιρός με λίγες ασθενείς βροχές κατά περιόδους αλλά μετά το μεσημέρι σταδιακά θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια και 2-3 στα πεδινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας από 7 τέλος 14 με 16 βαθμούς Κελσίου και τις Σποράδες από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023.

Προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού από την δυτική και νότια Ελλάδα με τοπικές βροχές κατά περιόδους σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.100 με 1.200 μέτρα υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα έχουν επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στα ηπειρωτικά τμήματα από την δυτική Μακεδονία και νοτιότερα θα υπάρξει σημαντική βελτίωση του καιρού το βράδυ. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως έως τις μεσημεριανές ώρες σε αρκετά τμήματα των νησιών του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου της κεντρικής Μακεδονίας του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Θεσσαλίας. Αντίθετα στην περιοχή της Κρήτης και των Δωδεκανήσων θα σημειωθούν πολύ λίγα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη αλλα από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς καικαι στο βόρειο Αιγαίο σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ από τη Στερεά και νοτιότερα θα φτάσει κατά τόπους τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές οι οποίες από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά πάνω από τα 1.200 με 1,400 μέτρα κατά μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι αξιόλογα κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας και γενικά γύρω από τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου του Κισσάβου του Μαυροβουνίου και το Πήλιου. Σποραδικές μπόρες  δεν αποκλείεται να σημειωθούν και στις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες οπου ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί και στη συνέχεια βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και προσκαιρα το μεσημέρι και σε πεδινές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας από 5 έως 10 με 12 βαθμούς Κελσίου και προσκαιρα στην περιοχή της Αγχιάλου τις Σποράδες και τα παραθαλάσσια 12 με 13.

+++++++++++++++

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023.

Προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Σποραδικές βροχές μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν και στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα και τη Θράκη ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου στα 1.200 μέτρα στα βορειότερα και στα 1.500 στα νοτιότερα. Σταδιακά πριν από το μεσημέρι ο άστατος καιρός θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα όπου και εκεί θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα θαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες αλλά από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί οριστικά σε όλες τις περιοχές από βορρά προς νότο. Επισημαίνεται ότι τα πιο αξιόλογα φαινόμενα αλλά όχι πολύ έντονα θα σημειωθούν στα δυτικά τμήματα και νότια της Πελοποννήσου και ενδεχομένως στα νησιά του νότιου Ιονίου και το ανατολικόυ Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 και στα νότια του Ιονίου 6 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο στα βορειότερα τμήματα θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στα νοτιότερα δυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 14 με 16 βαθμούς κελσίου σε όλα τα Ηπειρώτικα και πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 16 με 17.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά άστατος καιρός με τοπικές μπορες ή και λίγες καταιγίδες έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες με σημαντική βελτίωση του καιρού στη συνέχεια. Τοπικές μπόρες ή καταιγίδες θα σημειωθούν έως το απόγευμα και στις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις με σποραδικές μπόρες κατά περιόδους ασθενούς έως μέτριας έντασης αλλά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα βορειοδυτικοί στα θαλάσσια 2 με 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας από 3 έως 10 με 12 βαθμούς Κελσίου και πρόσκαιρα σε τμήματα στα νότια του νομού Λάρισας και τις Σποράδες 13 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *