Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Βροχερή περίοδος και στο βάθος χειμερινος καιρός

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 25 Φεβρουαρίου 2023.

28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου.

> 95% πιθανότητα για αξιόλογα φαινόμενα στην Ηπειρο και σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στη δυτική Στερεά τα νησιά του Ιονίου τη δυτική Πελοπόννησο την κεντρική Στερεά και την δυτική και βόρεια Θεσσαλία. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια έως 17 με 22 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη στα βόρεια με τα πρώτα φαινόμενα ενώ 1 Μαρτίου η θερμοκρασία θα σημειώσει μόνο μικρή πτώση από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

+++++++++++++++

2 έως 4 Μαρτίου.

60% πιθανότητα για σταδιακή κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας ενώ στις 4/3 του μήνα θα επηρεαστούν και αρκετά τμήματα του Αιγαίου. Αξιόλογα έως και έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τμήματα της ηπειρωτικής χώρας κυρίως της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς. Χιονοπτώσεις πυκνές σε βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία αρχικά έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας με μικρή πτώση και στα υπόλοιπα τμήματα στις 3 και 4 του μήνα.

40% πιθανότητα για σταδιακή επιδείνωση του καιρού στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με έντονες βροχές και καταιγίδες ενώ πολύ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία αρχικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα έως 14 με 18 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση εκ νέου στις 3 και μεγαλύτερη στις 4 του μήνα κυρίως στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη και τη βόρεια και δυτική Θεσσαλία οπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++

5 έως 7 Μαρτίου.

36% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κυρίως στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και από τις 7 του μήνα και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις πυκνές το μεσημέρι και το απόγευμα τις 7 Μαρτίου στην δυτική και βόρεια χώρα και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια στις 6 του μήνα και αρκετά μεγαλύτερη σε όλη την ηπειρωτική χώρα στις 7 του μήνα.

33% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κυρίως στο Ιόνιο τη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο και στις 7 του μήνα πρόσκαιρα και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Ανεπηρέαστες οι Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία έως 10 με 17 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο κατά μέσο όρο και λίγο χαμηλότερη στην Ηπειρο και τη Μακεδονία ενώ στις 7 του μήνα θα πέσει λίγο ακόμα. 

31% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα και πρόσκαιρα στην Κρήτη την κεντρική Πελοπόννησο και κεντρική Στερεά τη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως στις 7 του μήνα. Πιθανότητα λίγο να επηρεαστούν και Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες έως 9 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μικρή άνοδο στις 6 και μεγαλύτερη στις 7 του μήνα όπου στα ανατολικά και νότια θα φτάνουν κατά τόπους στους 15 με 19 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++

8 έως 12 Μαρτίου.

42% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού αρχικά στη δυτική τη βόρεια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο και μετά τις 9 του μήνα σε όλες τις περιοχές με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε θαλασσία αλλά και ηπειρώτικα τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης και πρόσκαιρα και της στην υπόλοιπη Μακεδονία ενώ από τις 9 του μήνα και μετά έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και ημιορεινά της Πελοποννήσου και της Ηπείρου. Θερμοκρασία έως 5 με 10 βαθμούς Κελσίου από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα χαμηλότερη στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη και θα παραμείνει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα στις 9 10 και 11 του μήνα από τη Θεσσαλία και βορειότερα με παγετό το πρωί και το βράδυ σε ορεινά ημιορεινά και πιθανόν πεδινά τμήματα της βόρειας Στερεάς της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης μακριά από τη θάλασσα.

35% πιθανότητα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα τη Θράκη και κατά τόπους στη Μακεδονία και το ανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερο φαινόμενα σταδιακά θα σημειώνονται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Επικράτηση νοτιάδων με τα χιόνια να περιορίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της δυτικής και βόρειας χώρας κυρίως στις 12 του μήνα. Θερμοκρασίες από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με μικρή κάμψη στη δυτική και βόρεια χώρα με τα φαινόμενα και στις 11 του μήνα στη βορειοανατολική Ελλάδα με την είσοδο ισχυρών βοριάδων. Παγετός σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης το πρωί της 12 Μαρτίου.

23% πιθανότητα για τοπικές βροχές στη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου και στο τέλος της περιόδου πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα την Κρήτη και κάποιες άλλες ηπειρωτικές περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίας έως 11 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με σημαντική άνοδο στις 9 του μήνα σημαντική πτώση στις 10 και εκ νέου σημαντική άνοδο στις 11 του μήνα με εκ νέου σημαντική πτώση στις 12.

++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Έναρξη καιρικης δραστηριότητας το διήμερο 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου με αξιόλογα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα και λιγότερο και σε άλλες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες υψηλές στα ανατολικά και νότια χαμηλότερες στα δυτικά και βόρεια ενώ θα υπάρξει εκ νέου μικρή πτώση στην πρώτη μέρα του νέου μήνα από την βόρεια Στερεά και βορειότερα.

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες από τις 2 έως τις 4 Μαρτιου στις περισσότερες περιοχές της χώρας και περισσότερο στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο και λιγότερο στην Κρήτη τις Κυκλάδες και την Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις μόνο σε βουνά της βόρειας Ελλάδας κυρίως με τη θερμοκρασία να πέφτει και να μην ξεπερνά τους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περιοχές στον αξιόλογο των φαινομένων λίγο υψηλότερη στα νοτιότερα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια πού θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Για την περίοδο 5 έως 7 Μαρτίου θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα και πιθανόν στο ανατολικό Αιγαίο αρκετά λιγότερα πάνε στην υπόλοιπη χώρα και πολύ λίγα στα νότια. Χιονοπτώσεις κατά τόπους θα σημειώνονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής έντασης και διαρκείας. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα επίπεδα των 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια λίγο υψηλότερες στα νότια με μικρή σταδιακή πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα προς τις 7 του μήνα.

Για την περίοδο 8 έως 12 Μάρτη υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό του 40 με 42% για χειμερινή μεταβολή του καιρού με πολλές βροχές καταιγίδες στα θαλάσσια και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό κοντά στο 60% τα φαινόμενα να είναι με τη μορφή βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεις να επικεντρωθούν μόνο σε ορεινά τμήματα λόγω των νοτιάδων. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για αυτές τις ημερομηνίες.

Το σίγουρο είναι μπόλικο νερό σε πολλές περιοχές της χώρας για το επόμενο 14ημερο κατά περίοδους.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Βροχερή περίοδος και στο βάθος χειμερινος καιρός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *