Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως μέσα Μάρτη (ανανεωμένο)

Στην επιστήμη της μετεωρολογίας δεν μπορούμε να δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το τι καιρός θα επικρατήσει μετά από μία, δυο, τρεις βδομάδες στη χώρα μας. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενικό μοτίβο κυκλοφορίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις πιθανές επιρροές που θα έχει αυτή στη χώρα μας.  Επικαιροποιημένες αναλύσεις θα δοθούν σίγουρα το επόμενο διάστημα αφού ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποκλίσεις όσο προχωράμε πιο μακριά προγνωστικά.Το weather group.gr σέβεται τη νοημοσύνη σας και τις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών που διέπουν την μετεωρολογία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων θα υπάρξει μία σημαντική αιφνίδια στράτοσφαιρική θέρμανση η οποία θα ανακατέψει και πάλι την καιρική τράπουλα. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να ξεμπλοκάρει η κυκλοφορία από την μόνιμα ανορθόδοξη πορεία που έχει τη φετινή χρονιά. Αποτέλεσμα είναι να κατέβουμε σε μηδενικές ή ελαφρώς αρνητικές τιμές οι δείκτες NΑΟ και ΑΟ με το κεντρικό ενδιαφέρον να μετατοπιστεί επιτέλους στην κεντρική Μεσόγειο την κεντρική Ευρώπη και τα βόρεια Βαλκάνια.

Για την εβδομάδα 19 έως 26 Φεβρουαρίου 2023 ο αντικυκλώνας θα παραμείνει σε τμήματα της νοτιοδυτικής και κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα των καλό σχετικά καιρό σε αυτές τις περιοχές ενώ οι κρύες αέριες μάζες έχουν στρογγυλοκαθίσει εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ρωσίας. Αναμένεται κάποιες από αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίσουν προς την περιοχή των Βαλκανίων της χώρας μας της Μαύρης θάλασσας και της Τουρκίας δίνοντας χιονοπτώσεις κυρίως προς την περιοχή της Τουρκίας και τη Μαύρη θάλασσα. Για τη χώρα μας φαίνεται να έχουμε ψυχρή εισβολή μέτριας έντασης και πολύ μικρής διάρκειας που πιθανόν να αφήσει σε κάποια τμήματα της ανατολικής χώρας λίγες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η πιθανότητα γενικευμένης κακοκαιρίας είναι πολύ μικρή.

 

 

Για την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου φαίνεται ότι το ψύχος θα ενισχυθεί και θα συγκεντρωθεί σε τμήματα της Σκανδιναβίας της ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες ο αντικυκλώνας από τις νήσους Αζόρες να ανέλθει στη Μεγάλη Βρετανία και ενδεχομένως και στη Σκανδιναβία σκάβοντας ψυχρές αέριες μάζες προς τμήματα της κεντρικής Ευρώπης της Ιταλίας αλλά και της χώρας μας. Σημαντικές πιθανότητες για αξιόλογη ψυχρή εισβολή στα βόρεια Βαλκάνια την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας και του Ιονίου. Αποτέλεσμα αξιόλογα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας με τη μορφή βροχών στα ανατολικά και νότια και με τη μορφή χιονοπτώσεων ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας μακριά από τη θάλασσα.

 

Τέλος για τη βδομάδα 5 έως 12 Μαρτίου 2023 το κρύο θα παραμείνει για ακόμα μία εβδομάδα στην βόρεια ανατολική Ευρώπη τη Σκανδιναβία τμήματα της Ρωσίας με επέκταση και προς τα Βαλκάνια την Τουρκία τη Μαύρη θάλασσα και ενδεχομένως προς την κεντρική Ευρώπη και την νότια Ιταλία. Αν και μειωμένη η πιθανότητα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει το ενδεχόμενο ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα συνεχίση αξιόλογων φαινομένων σε τμήματα της χώρας μας με τη μορφή βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Η πιθανότητα μεγάλης ψυχρής εισβολής είναι μέτρια ενώ η πιθανότητα μέτριου ψύχους σε συνδυασμό με φαινόμενα δεν αποκλείει εκ νέου χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.

 

Φαίνεται ότι ο χειμώνας έστω και στο τέλος του προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα και να ξεκολλήσει από την ανωμαλία πού σημειώνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι εντυπωσιακή η εμμονή σε αντικυκλωνες γίγαντες που καλύπτουν όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο επηρεάζοντας με τά νοτιοανατολικά κράσπεδα τους τη νησιωτική χώρα την Αττικοβοιωτία την Εύβοια την Κρήτη τις Κυκλάδες της Μαγνησιας και ακόμα πιο έντονα τμήματα της Τουρκίας της ανατολικής Μεσογείου φτάνοντας μέχρι και στη Μέση Ανατολή. Ευελπιστούμε αυτή η ανωμαλία του κλίματος κάποια στιγμή να λάβει τέλος αν και τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι μπαίνουμε σιγά-σιγά σε μία νέα κανονικότητα που δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα 70 χρόνια.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.

3 thoughts on “Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως μέσα Μάρτη (ανανεωμένο)

  1. Κώστας Αθήνα says:

    Βασίλη καλησπέρα
    Να υποθέσω ότι υπάρχει περίπτωση να ανανεωθούν τα στοιχεία λόγω ασθ κ να μας έρθει ψυχος η σκονιας;
    Διότι θέλει κάποιες μέρες να εκδηλωθεί στην ατμόσφαιρα μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *