Κακοκαιρία 3-5 Φεβρουαρίου 2023. Τελική εκτίμηση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Ψυχρά διαδοχικά μέτωπα θα κατέβαινουν από τη βόρεια Ευρώπη προς τη Βαλκανική και θα επηρεάσουν τη χώρα μας περισσότερο από άποψη θερμοκρασιών και λιγότερο από άποψη φαινομένων.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού για τις 3 Φεβρουαρίου είναι τα πολύ λίγα φαινόμενα που θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες από βορρά προς νότο. Στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου υπό τη μορφή σποραδικών καταιγίδων, στα πεδινά τμήματα υπό τη μορφή βροχοπτώσεων ενώ στη δυτική Μακεδονία και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας υπό τη μορφή χιονιού. Ασθενείς χιονοπτώσεις πολύ μικρής έντασης θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και σε νοτιότερα τμήματα της χώρας πάντα πάνω από τα 800 με 900 μέτρα κατά μέσο όρο.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα υπάρξει σχετική βελτίωση του καιρού έως τις μεσημεριανές ώρες ενώ από αργά το απόγευμα διαταραχή και πάλι βόρειας συνιστώσας θα δώσει λίγα ασθενικά φαινόμενα από τη νότια Θεσσαλία και νοτιότερα και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπό τη μορφή βροχής στα νησιωτικά και λίγο χιονοπτώσεων στα ορεινά της Κρήτης σποραδικών σύντομων καταιγίδων στις Κυκλάδες και πολύ ασθενών χιονοπτώσεων για λίγο στη δυτική Μακεδονία και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 με 800 μέτρα από βορρά προς νότο. Μικρό ενδεχόμενο αργά το βράδυ στην Θράκη τα φαινόμενα να είναι λίγο πιο αξιόλογα και τα χιόνια να κατέβουν και σε πεδινές περιοχές.

Για τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρξει σταδιακή μεταβολή του καιρού πρώτα στη Θράκη με τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έντασης για λίγες ώρες και σταδιακά προς το μεσημέρι σε όλες τις περιοχές του Αιγαίου της Χαλκιδικής της Εύβοιας των Σποράδων και σταδιακά στους νόμους Βοιωτίας Αττικής και Κορινθίας με βροχοπτώσεις στα νησιωτικά τμήματα χιονόνερο στα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και πολύ χαμηλά υψόμετρα της Εύβοιας της Βοιωτίας και της Αττικής σχεδόν σε μηδενικά υψόμετρα. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 300 με 400 μέτρα κυρίως προς τις βραδινές ώρες. Τονίζουμε ότι στα βόρεια τμήματα της Κρήτης στην ανατολική Εύβοια και ενδεχομένως γύρω από τη Σκύρο και τον Σποράδες τα φαινόμενα να είναι ισχυρά υπό τη μορφή βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Για το νομό Θεσσαλονίκης δεν αναμένονται σχεδόν καθόλου φαινόμενα καθόλου το τριήμερο εκτός ισως από ασθενή ψιχάλα το ξημέρωμα της Παρασκευής και ασθενείς χιονοπτώσεις πολύ μικρής διάρκειας στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Στη συνέχεια θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Για το νομό Αττικής αντίθετα αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με λίγες ασθενείς βροχές 3 Φεβρουαρίου κυρίως έως το μεσημέρι. Για τις 4/2 προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με αρκετό κρύο αλλά σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το απόγευμα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές μπόρες κατά τόπους και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τέλος για τις 5 Φεβρουαρίου αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τις πρωινές ώρες με βροχή στα παραθαλάσσια και χιονόνερο στα υπόλοιπα πεδινά ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά ημιορεινά και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα εως και τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού. Η πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων πρόσκαιρων είναι μικρή και έγκειται στα βόρεια τα δυτικά και τα ανατολικά ημιορεινά και ορεινά του νόμου.

Για την περιφέρεια Θεσσαλίας προβλέπεται σχετικά αδιάφορος καιρός για τις περισσότερες περιοχές αφού σύντομη δεσμη βροχοπτώσεις χιονόνερου ή και σύντομων χιονοπτώσεων θα εκδηλωθεί το ξημέρωμα της Παρασκευής με πολύ γρήγορη βελτίωση και ηλιοφάνεια από το απόγευμα. Για το Σάββατο θα επικρατεί αρχικά καλός καιρός, μεγάλη παγωνιά αλλά από τις μεσημεριανές ώρες δέσμη νεφώσεων και πάλι ενδέχεται να δώσει λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά φαινόμενα που πιθανόν να διαρκέσουν έως αργά το βράδυ. Τα φαινόμενα θα ειναι πολυ λιγα και δεν θα δημιουργήσουν σε καμία περιοχή της περιφέρειας προβλήματα. Λίγες βροχές δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν αργά το βράδυ στις Σποράδες. Τέλος για τις 5 του μήνα θα σημειωθεί επιδείνωση στις Σποράδες με βροχή χιονόνερο και χιονοπτώσεις το μεσημέρι που θα διαρκέσουν έως και αργά το βράδυ κατά περιόδους. Λίγες χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να σημειωθούν και στο παραλιακό τμήμα του νομού Λάρισας στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Μαγνησίας και ιδιαίτερα στο Πήλιο. Τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές δεν θα είναι έντονα σε καμία περιοχή αυτό το τριήμερο εκτός από τις 5 του μήνα στις Σποράδες όπου οι χιονοπτώσεις πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών.

Για την επομένη διαταραχή της περιόδου 6 έως 9 Φεβρουαρίου θα ενημερωθείτε με νεότερο άρθρο όταν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε από σήμερα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από αξιόλογα φαινόμενα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Κακοκαιρία 3-5 Φεβρουαρίου 2023. Τελική εκτίμηση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *