ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά εκτιμήθηκε η κατάσταση για τον Ιανουάριο αφού πετύχαμε ακριβώς και τις θερμές αέριες μάζες στην αρχή του μήνα αλλά και τις ψυχρές στο τέλος αυτό. Μάλιστα η διαφορά μας από άλλες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ήταν ότι πετύχαμε και την τάση οσον αφορά τις βροχοπτώσεις αφού ήταν ένας βροχερός μήνας τελικά σε αντίθεση με ότι ελεγαν οι άλλες μακροπρόθεσμες που διαβάσαμε.

Για τον Φεβρουάριο 2023 ο δείκτης NAO θα βρίσκεται έως και τις 12 του μήνα περίπου σε ουδέτερες τιμές λίγο κάτω και λίγο πάνω από το μηδέν με ταση πάντως προς τα ελαφρώς θετικά. Στη συνέχεια θα έχουμε ουδέτερες και στη συνέχεια θετικές τιμές ενώ φαίνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα θα επανέλθουμε σε ουδέτερες κατά περιόδους τιμές +- 0,5. Γενικό μοτίβο και πάλι όμως περισσότερο να βρισκόμαστε στο θετικό πρόσημο.

Ο δείκτης AO από την άλλη θα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια του μήνα σε ουδέτερες τιμές από + 1 έως και -1 κατά περιόδους με περισσότερες πιθανότητες αρνητικού δείκτη την περίοδο 5 έως 12 Φεβρουαρίου και το τελευταίο δεκαήμερο.

Για την περίοδο 1 έως 5 Φεβρουαρίου 2023 ψυχρές αέριες μάζες θα βρίσκονται στην περιοχή της χώρας μας αλλά τα φαινόμενα θα είναι σχετικά λίγα και θα επιμείνουν κυρίως σε τμήματα της ανατολικής και νότιας θαλάσσιας χώρας ενώ δεν αποκλείονται και λίγες χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα και ημιορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Για την περίοδο 6 έως 12 Φεβρουαρίου οι ψυχρές αέριες μάζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης με υπαρκτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης βαρομετρικών χαμηλών και στα δυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα πιο αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα ή και πεδινα είναι αυξημένη ιδιαίτερα για τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από τη Θράκη έως και την ανατολική Πελοπόννησο.

Για την περίοδο 12 έως 19 Φεβρουαρίου θα παραμείνει το κεντρικό μοτίβο καλό για τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης και πιο ψυχρό για τα ανατολικά. Η γενική τάση είναι ότι και πάλι οι ψυχρές αέριες μάζες θα βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη επηρεάζοντας κατά περιόδους και τη χώρα μας και βασικά τα ανατολικά αυτης την Τουρκία και τη μέση Ανατολή. Μικρότερη πιθανότητα επηρεασμού από κάποιο αξιόλογο κύμα ψύχους αυτό το διάστημα. Αρκετά μικρότερη και η πιθανότητα για αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα.

Για την περίοδο 20 έως 28 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε σε αρκετά ισχυρό αντικυκλωνας στη βόρεια και δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη. Αυξημένες και πάλι πιθανότητες ανάπτυξης κάποιων βαρομετρικών χαμηλών στα δυτικά της χώρας μας που θα δώσουν αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπαρκτό το ενδεχόμενο αξιόλογης ψυχρής εισβολής και αξιόλογων φαινομένων με τη μορφή βροχής και χιονιού στη χώρα μας. Αυξημένη και πιθανότητα χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο μηνάς σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας θα συμπληρώσει και θα υπερβεί τις κανονικές ποσότητες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις με μία μικρή αμφιβολία για τη βόρεια Ελλάδα. Επίσης ο μήνας θα είναι ψυχρός σε όλη τη χώρα περισσότερο στα ανατολικά και βόρεια και λιγότερο στα δυτικά.

Σημαντική επισήμανση: στα τέλη του Ιανουαρίου σημειώθηκε μία μερική θέρμανση της στρατόσφαιρας. Αρκετές από τις ψυχρές αέριες μάζες κατάφεραν να μεταφερθούν σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υπάρξει εκ νέου μερική ή και ολική θέρμανση της στρατόσφαιρας και αντίστροφη των ανέμων σε ανατολικούς κοντά στις 20 του Φλεβάρη. Ενδεχομένως λοιπόν να έχουμε ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις στον καιρό λόγω αυτού του γεγονότος.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *