Κακοκαιρία 3 με 5 Φεβρουαρίου 2023. Εκτίμηση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων για όλη τη χώρα.

Αυλώνας θα κινηθεί από την περιοχή της Σκανδιναβίας προς τη χώρα μας λόγω της ανύψωσης του αντικυκλώνας των Αζορών προς την περιοχή της δυτικής Γαλλίας. Θα μεταφερθούν ψυχρότερες αέριες μάζες όπως βλέπετε προς την περιοχή μας ενώ θα δημιουργηθεί πρόσκαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των Κυκλάδων.

 

Τα προγνωστικά στοιχεία έχουν σταθεροποιηθεί και έτσι μπορούμε να δώσουμε μέσα από τον αποκλειστικό μας χάρτη τις περιοχές οι οποίες θα δεχτούν τα πιο αξιόλογα φαινόμενα.

Με το κίτρινο χρωματισμό βλέπουμε ότι ελάχιστα φαινόμενα θα σημειωθούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας εκτός από την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Ο ισχυρός βόρειος ανεμος δρα σαν καταβάτης και νεφοδιαλυτης.

Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε σε περιοχές με το πορτοκαλί χρώμα (επιπεδο 2) στις οποίες θα έχουμε αξιόλογα φαινόμενα αν και όχι μεγάλης διάρκειας. Αυτές οι περιοχές περικλείουν τη μεγαλύτερη έκταση του Αιγαίου την Εύβοια όλη την κεντρική και ανατολική Στερεά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου της Κρήτης των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Τέλος στο επίπεδο κινδύνου 3 βρίσκονται αρκετές περιοχές μόνο του Αιγαίου και παραθαλάσσιων περιοχών. Αναλυτικά το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας κυρίως στο ανατολικό κομμάτι, οι περιοχές της Σκύρου πιθανόν των Σποράδων όλες οι Κυκλάδες το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Κρήτης και όλων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από το ύψος της Λέσβου έως και τη Ρόδο. Τα μεγαλύτερα ποσά θα πέσουν στις 3 και 4 του μήνα ενώ από τις 5 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη στην οποία όμως θα παραμείνουν αξιόλογα.

 

Χιονοπτώσεις…

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές (200-250m) θα είναι κάτι αρκετά δύσκολες εκτός από ενδεχομένως από κάποιες σύντομες στην περιοχή της Βοιωτίας. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας της ανατολικής Πελοποννήσου αυτές θα κυμαίνονται κατά βάση πάνω από τα 300 με 500 μέτρα από βορρά προς νότο ενώ πιθανά προβλήματα θα σημειωθούν σε αρκετά μεγαλύτερα υψόμετρα. Στο νησί της Κρήτης θα σημειωθούν πολύ έντονες χιονοπτώσεις σταδιακά πάνω από τα 1.200μ ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής τα υψόμετρα θα κατέβουν ακόμα και στα 700 με 900 μέτρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά του νησιού.

Τέλος αφήνουμε στο τέλος της εκτιμήσης μας κάποιες πολύ ασθενείς χιονοπτώσεις άνευ σημασίας που ενδεχομένως να σημειωθούν σχεδόν σε μηδενικά υψόμετρα της Θράκης της νότιας Χαλκιδικής της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς μακριά από τη θάλασσα.

Αναλυτική πρόγνωση για την περίοδο αυτή θα βγει την Πέμπτη το απόγευμα. Έως τότε ισχύει η παρούσα ανάρτηση.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *