Καιρικό μοτίβο (pattern) στην Ευρώπη εως μέσα Φλεβάρη (ανανεωμένο)

Στην επιστήμη της μετεωρολογίας δεν μπορούμε να δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το τι καιρός θα επικρατήσει μετά από μία, δυο, τρεις βδομάδες στη χώρα μας. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενικό μοτίβο κυκλοφορίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις πιθανές επιρροές που θα έχει αυτή στη χώρα μας.  Επικαιροποιημένες αναλύσεις θα δοθούν σίγουρα το επόμενο διάστημα αφού ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποκλίσεις όσο προχωράμε πιο μακριά προγνωστικά.Το weather group.gr σέβεται τη νοημοσύνη σας και τις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών που διέπουν την μετεωρολογία.

Συνεχίζονται τα ατμοσφαιρικά μπλοκαρίσματα με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μεταίχμιο των ψυχρών εισβολών για τις επόμενες αρκετές ημέρες. Απουσία καιρικου ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρική και νοτιοδυτικής  Ευρώπης.

Για την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2023 οι ψυχρές αέριες μάζες θα βρίσκονται στην περιοχή της Σκανδιναβίας και τμημάτων της Ρωσίας όπως άλλωστε συμβαίνει για αρκετές ημέρες έως τώρα. Η πιθανότητα κατάβαση αξιόλογου ψύχους προς την ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την Ελλάδα είναι σχετικά μικρή και έγκειται κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα του θαλασσί κύκλου. Πολύ δύσκολη η επίτευξη ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας, αντίθετα πολύ ευνοϊκότεροι ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο. Λίγα φαινόμενα γενικά στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και τα οποία φαινόμενα θα απασχολούν κυρίως στα ανατολικά και νότια με τη μορφή βροχών στα πεδινά και κάποιων χιονοπτώσεων στα ορεινά και ενδεχομένως ημιορεινών περιοχών.

 

 

Για την εβδομάδα 6 έως 12 Φεβρουαρίου 2023 συνεχίζεται το μπλοκάρισμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με τις ψυχρές αέριες μάζες να βρίσκονται στην ανατολική Σκανδιναβία και τμήματα της ανατολικής βορειοανατολικής Ευρώπης. Και πάλι θα υπάρξουν κάποιες καταβάσεις ψύχους μέτριας έντασης προς την περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα αλλά και πάλι η πιθανότητα ανάπτυξης αξιόλογο βαρομετρικού χαμηλού για την δυτική και βόρεια χώρα είναι πολύ μικρή. Ευνοούνται εκ νέου περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας για φαινόμενα είτε με τη μορφή βροχής είτε με τη μορφή χιονιού κυρίως σε ορεινά τμήματα.

 

 

Για την εβδομάδα 12 έως 19 Φεβρουαρίου το ψύχος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. Και πάλι υπάρχουν πιθανότητες απλά για κατάβαση κάποιων ψυχρές μάζες προς την περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα και πάλι τα οποία φαινόμενα σημειωθούν να απασχολούν την ανατολική και νότια χώρα. Η πιθανότητα αξιόλογου βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά είναι γενικά μικρή όπως και η πιθανότητα μεταφοράς πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας.

 

Για την εβδομάδα 19 έως 26 Φεβρουαρίου το ψύχος θα παραμένει στην βορειοανατολική Ευρώπη στις οποίες περιοχές θα συνοδεύεται και από αρκετές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μεταφέρονται κατά περιόδους ψυχρές αέριες μάζες και προς την κεντρική Ευρώπη την Ιταλία αλλά και τη χώρα μας αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο. Έντονη ψυχρή εισβολή είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να συμβεί αλλά αυξάνονται οι πιθανοτητες αξιόλογων βροχών στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η πιθανοτητα ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο και στο Ιόνιο είναι αρκετά αυξημένη.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *