Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 24-25/1/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023.

Προβλέπεται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη δυτική Σερεά τη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγιδες στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά των βορειότερων περιοχών πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα υψόμετρο τις πρωινές ώρες. Προς το μεσημέρι φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρώτικα έως και το ύψος της ανατολικής Μακεδονίας. Επισημαίνει ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στην Πέλλα Ημαθία Πιερία Κιλκίς ενδεχομένως στα δυτικότερα του νομού Θεσσαλονίκης στα παραθαλάσσια του νομού Λάρισας και Μαγνησίας στην Αιτωλοακαρνανία και ενδεχομένως σε ορεινά τμήματα της Αχαΐας. Αντίθετα ανεπηρέαστη σχεδόν τελείως θα είναι η Θράκη τα νησιά του Αανατολικού Αιγαίου η ανατολική Πελοπόννησο σε Κυκλάδες και Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη αρχικά βορειοανατολικοί 3 με 4 και γρήγορα στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ από το μεσημέρι και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία την Ήπειρο τα ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας έως 10 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη και εως 13 με 17 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες πεδινές παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές από βορρά προς νότο.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται νεφοσκεπής καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους και στα ορεινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 1.300 με 1.400 μέτρα στα βορειότερα τμήματα και 1.600 με 1.700 στα ανατολικάκαι νότια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα παραθαλάσσια του νομού Λάρισας και τους ορεινούς όγκους του Κισσάβου του Ολύμπου του Μαυροβουνίου στο Πήλιο καθώς και στα παραθαλάσσια τμήματα που βλέπουν προς το Αιγαίο του νομού Μαγνησίας και ενδεχομένως κάποια ισχυρά φαινόμενα για λίγες ώρες και στις Σποράδες. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα στην πεδιάδα θα είναι ασθενη εως μετρια κατά διαστήματα ενώ στο παραθαλάσσιο κομμάτι από τον Όλυμπο έως και το Πήλιο και τους ορεινούς όγκους που βλέπουν στο Αιγαίο αρκετά ισχυρά.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και σποραδικές  ασθενείς βροχές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά θα υπάρχουν και αρκετά ανοίγματα του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα 7 και στα πεδινά τμήματα αρχικά ανατολικοί 2 με 3 μποφόρ με μικρή εξασθένηση αργά το βράδυ στο εσωτερικό.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νόμων Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 10 έως 15.

+++++++++++++

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023.

Προβλέπεται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία και γρήγορα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και τα νησιά του Ιονίου άστατο καιρό με τοπικές βροχές σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά και τη δυτική Μακεδονία αρχικά πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα υψόμετρο ενώ από τις απογευματινές ώρες και μετά πάνω από τα 700 με 900 μέτρα στις ίδιες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές από το απόγευμα και μετά στις περισσότερες ορεινες περιοχές της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας στα ανατολικά της Ηπείρου και στα ορεινά των νόμων Ημαθίας Πιερίας Πέλλας Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική Θεσσαλία την Ήπειρο τους νόμους Καστοριάς και Γρεβενών Αιτωλοακαρνανίας Ευρυτανίας Φθιώτιδας και σε παραθαλάσσια και ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου και των νήσων του νότιου Ιονίου. Αντίθετα ανεπηρέαστες θα είναι περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης το μεγαλύτερο μέρος των νησιών του αιγαίου Κυκλάδες Κρήτη  και Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα στραφούν γρήγορα νότιο στο ανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ και 3-4 στο Ιόνιο αλλά από τις μεσημεριανές ώρες το Θερμαϊκό θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ ενώ στα υπόλοιπα πελάγη θα παραμένουν ότι 6 με 7 με σταδιακή εξασθένηση αργά το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 9 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και τη δυτική Μακεδονία έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα του βορειοανατολικό Αιγαίο τις Σποράδες καιρός 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα το νότιο Ιόνιο και κάποιες άλλες νότιες παραθαλάσσιες περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται νεφοσκεπής καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους στα πεδινά τμήματα μέτριας έντασης και ισχυρής προς τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.  Ασθενή φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν στις Σποράδες.  Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά αρχικά στα 1.000 μέτρα στα δυτικά και βόρεια και 1.200 στα ανατολικά και νότια αλλά σταδιακά προς τις βραδινές ώρες τα υψόμετρα χιονιού θα πέσουν έως και τα 700 με 800 μέτρα σε όλη την περιφέρεια. Επισημαίνεται ότι η χιονόπτωση στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου θα είναι ισχυρη από τα υψόμετρα που τονίστηκαν ενώ και στις πεδινές περιοχές γύρω από την Καλαμπάκα την Πύλη τα Τρίκαλα την Καρδίτσα του Σοφάδες οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες.

Λάρισα: προβλέπεται νεφελώδης νεφοσκεπής καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους αλλά θα υπάρχουν και ανοίγματα του καιρού κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μπορεί να το έχει 6 με 7 μποφόρ στις Σποράδες και βορειοδυτικοί 3-4 στο εσωτερικό αλλά γρήγορα θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς 6 με 7 με σημαντική εξασθένηση από το απόγευμα ενώ τα πεδινά θα παραμέiνουν από δυτικές διευθύνσεις 2 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε όλες τις πεδινές περιοχές της πεδιάδας από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 12.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 24-25/1/2023 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *