Βήματα προς τη χειμώνα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ανάλυση όλων των καιρικών μεταβλητών.

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης θα αναλύσουμε τους βασικούς ”παίκτες” για τις επόμενες 15 ημέρες.

Ας ξεκινήσουμε να αναλύουμε ένα-ένα τα ανανεωμένα στοιχεία.

  • Τα βασικά προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν σημαντική πτώση των δυτικών ανέμων στη στρατόσφαιρα (25 με 30 χιλιόμετρα υψόμετρο) το επόμενο διάστημα έως και τις αρχές Φλεβάρη τουλάχιστον. Επιβεβαιώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά τη φετινή σεζόν που ο πολικός στρόβιλος θα χαλαρώσει σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι πιο εύκολα υψηλές βαρομετρικες πίεσης από τις Αζόρες θα μπορούν να κινηθούν βορειότερα έως την Ισλανδία τη Γροιλανδία και τη Σκανδιναβία βοηθώντας ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίσουν από τη βόρεια ανατολική και βόρεια Ευρώπη προς τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα αυτής.  Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα (αν και δεν έχει μεγάλη σημασία) είναι αν θα υπάρξει μία απλή χαλάρωση του πολικού στροβίλου ή θα έχουμε αιφνίδια στρατόσφαιρική θέρμανση(ΑΣΘ) δηλαδή οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις σε ανατολικές. Στο δεύτερο σενάριο θα υπάρξουν πολλαπλές ψυχρές εισβολές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο πολύ μεγάλης διάρκειας δηλαδή αρκετών εβδομάδων. Τα τελευταία στοιχεία ανεβάζουν από το σχεδόν μηδενικό ποσοστό της προηγούμενης ανάλυσης μας στις 12 Ιανουαρίου το ποσοστό κοντά στο 15-20%. Έχουμε ακόμα δρόμο για την δεύτερη περίπτωση διάσπασης του πολικού στροβίλου.
  • Στο πολλαπλό δείγμα των προγνωστικών μοντέλων(ENSEMBLES) υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα(πιθανότητες άνω του 85%) για ανάπτυξη υψηλής βαρομετρικής πίεσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και ενδεχομένως τμημάτων της Σκανδιναβίας το επόμενο διάστημα αρκετών ημερών. Και από αυτή την ανάλυση φαίνεται ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ψυχρών αερίων μαζών οι οποίες θα κατέβουν στην κεντρική ανατολική και νότια Ευρώπη.
  • Ο δείκτης ΝΑΟ φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες από τις οριακά αρνητικές τιμές θα ανέβει για λίγο σε οριακά θετικές αλλά μετά τις 24 με 25 του μήνα παίρνει και πάλι αρνητικό πρόσημο. Ευνοείται ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη του αντικυκλώνα των Αζορών προς την περιοχή της Ισλανδίας δηλαδή σε σημεία που κατά μεγάλη πιθανότητα ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή της Ιταλίας. Σημαντικό σημάδι ανάπτυξης αξιόλογου βαρομετρικού χαμηλού και αξιόλογων φαινομένων με την μορφή ισχυρών βροχοπτώσεων και πυκνών χιονοπτώσεων σε τμήματα της χώρας μας.
  • Ο δείκτης ΑΟ φαίνεται ότι και αυτός από τις αρνητικές τιμές που βρίσκεται τώρα θα πλησιάσεις σε ουδέτερες τιμές. Και η δική του κίνηση φαίνεται ότι θα ευνοήσει τις ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίσουν στα κεντρικά και ανατολικά της Ευρώπης.

Συμπερασματικά τα προγνωστικά στοιχεία της σημερινής ημέρας δείχνουν ότι όλοι οι σοβαροί ΄΄παίκτες΄΄της καιρικής σκακιέρας έχουν σημάδια βελτίωσης για να έρθει επιτέλους ο χειμώνας σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και των Βαλκανίων. Για τη χώρα μας η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μέτριο ψύχος και αρκετή υγρασία από τα βαρομετρικά χαμηλά που κατά βάση θα δημιουργηθούν στα δυτικά της χώρας μας. Φαίνεται ότι σιγά-σιγά κερδίζεται το στοίχημα εκτός από τα πολλά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας τα χιόνια να κατηφορίσουν και σε χαμηλά υψόμετρα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα.  Η πιθανότητα σήμερα αγγίζει το 50% για αυτό και το αναφέρω. Στην προηγούμενη ανάλυση μας αυτό το ποσοστό ήταν μόλις 5 με 10%. Η πιθανότητα ενός απόλυτα πεδινού βορειοελλαδίτικου χιονια είναι αρκετά μικρή ακόμα. Μηδαμινή είναι να υπάρξουν χιονοπτώσεις στις νότιες και ανατολικότερες περιοχές της χώρας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr

One thought on “Βήματα προς τη χειμώνα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ανάλυση όλων των καιρικών μεταβλητών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *